Ezen a héten a Föld napja jegyében már volt két vízspórolási tipptáram (ide és ide kattintva elolvashatod őket), és most folytatom a sort 10 energiabarát megoldással!

levél villanykörte1. Szigeteld megfelelően a tetőt és a falakat! Bár ez a legnagyobb pénzbefektetést és fáradtságot igénylő megoldás, elsőként mégis ezt érdemes megemlítenem. Ugyanis a rosszul szigetelt tetőn a fűtési energia kb. egyharmada szökik ki, így a megfelelő szigeteléssel drasztikusan csökkenthetjük a költségeinket! Sok különféle anyag közül válogathatsz (és van már csomó környezetbarát), de ezt most nem részletezném itt, mivel nem vagyok a téma szakértője.

2. Válassz kétrétegű, hőszigetelt üveget! A huzatos, egyrétegű ablaküvegek a házból elillanó fűtési energia kb. egyötödéért felelősek. Így amennyiben nagyobb átalakításra vagy akár építkezésre adjuk a fejünket, mindenképp érdemes kétrétegű, hőszigetelt üveget választani.

3. Fűts okosan!

  • A takarékos energiafelhasználást szolgálják a programozható termosztátok. Érdemes egy jó termosztátba befektetni, mert így akár több napszakra osztva is programozhatunk hőmérsékleti értékeket, amivel rengeteg energiát spórolhatunk. (Mi például télen úgy állítottuk be, hogy este 10 és reggel 5 között teljesen álljon le a fűtés. Így éjjel hűvösre hűl a lakás, viszont mire felébredünk 6 körül, már jó meleg van megint.)
  • Ha egy fokkal lejjebb vesszük a lakás hőmérsékletét, azzal 10%-kal csökkenthetjük a fűtési számlánk végösszegét. Gondolj arra, hogy mennyivel környezettudatosabb dolog magadra venni egy kardigánt a téli estéken, ahelyett, hogy feljebb tekernéd a fűtést. Én sokat vagyok itthon napközben, és gyakran előfordul, hogy inkább magamra veszek még egy réteget, a nap nagy részében lejjebb tekerem a termosztátot, és csak mikor a gyerekek hazajönnek, akkor csavarom magasabb hőmérsékletre.

villanykörte 24. Cseréld az izzókat energiatakarékosra! Annak ellenére, hogy a csapból is ez folyik, mégsem haladunk megfelelő ütemben ilyen téren. Pedig egyre nagyobb a választék, és persze az érdeklődés is, erre a legjobb példa, hogy ha a Google-ba elkezded beírni, hogy „energiatakarékos”, akkor automatikusan az „energiatakarékos izzó” kifejezést hozza föl elsőre. 🙂 Nagy általánosságban egyébként az energiatakarékos izzók drágábbak, de a használat során többszörösen visszahozzák az extra költséget.

5. Iktasd ki az energiavámpírokat! Sajnos a növekvő energiafelhasználásért azok az elektromos berendezések is nagyban felelősek, melyeket készenléti (standby) módban hagyunk. Egy csomó berendezést nem áll módunkban teljesen kikapcsolni a mindennapok során (pl. mikró vagy sütő, aminek minden egyes alkalommal miután áramszünet van, be kell állítani az óráját…).

  • Viszont vannak egyéb elektromos berendezések, melyeket kikapcsolhatunk teljesen. Ilyen a TV, a DVD-lejátszó, a videó, a CD-lejátszó, vagy a játékkonzolok. Kimutatások szerint a játékkonzolok „eszik” a legtöbb energiát bekapcsolt üzemmódban (még akkor is, ha épp nem játszunk velük!). Pontosan ugyanannyit, mintha használnánk őket!
  • Az elemtöltők és aksitöltők elméletileg környezetbarátok, mert nem kell állandóan új elemet vásárolnunk, és ezzel rengeteg hulladéktól óvjuk meg a környezetet. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy ezeket a töltőket célszerű kihúzni, ha nem használjuk őket, mert így rengeteg energiát megspórolhatunk! Lásd mobiltöltő, fényképezőgép töltő, tablet töltő, stb.
  • Praktikus megoldás külön ki-be kapcsolókkal ellátott elosztókat vásárolni, így a különféle berendezéseidet tetszőleges kombinációban iktathatod ki. (Pl. tévé, monitor, PC, DVD-lejátszó, stb.) Elképesztően hasznos dolgot találtam még a neten, létezik már készenléti állapot leválasztó kapcsoló, ami egy intelligens konnektor, és a távirányítód infravörös jelét érzékelve egyszerűen kikapcsolja és bekapcsolja a rácsatlakoztatott elektromos berendezést! Nagyon tetszik! 🙂

6. Trükközz a számítógépekkel! Tudtad, hogy az asztali gépek átlagosan 70%-kal több energiát fogyasztanak, mint a notebook-ok? Én nem… Szóval környezetbarátabb, mobilabb és helyspórolóbb megoldás a notebook.

  • Vásárlás előtt érdemes megnézni mind a PC, mind a notebook energiafelhasználását, ezt mindig feltüntetik a csomagoláson, egész nagy különbség lehet márka és márka között. Ellenőrizd a standby és alvó módokban történő energiafelhasználást is.
  • Egyébként nyilván a sleep azaz alvó mód energiatakarékosabb annál, ha csak a képernyővédő kapcsol be (amivel nem történik csökkent felhasználás), de a legjobb, ha kikapcsolod a gépet. És képzeld, engem is nagyon meglepett, hogy még az sem elég, ha csak kikapcsoljuk a számítógépet! Ugyanis még így is fogyaszt elektromos áramot, bár ilyenkor a fogyasztás minimális.

villanykörte7. Spórolj energiát főzésnél!

  • Ne használj az étel elkészítéséhez szükséges méretűnél nagyobb edényt, víz melegítésénél mindig használj fedőt, hiszen így gyorsabban melegszik a víz, és kevesebb energiát is igényel a folyamat.
  • Érdemes a vizet előtte a vízforralóban melegíteni, így egyrészt sokkal gyorsabban forr föl (vagy már forr), továbbá nem kell arra várnod, hogy a meleg víz kifolyjon a csapból, amivel ráadásul egy csomó vizet is pazarolsz.
  • Csak annyi vizet tölts a forralóba, amennyire szükséged van.

8. Spórolj energiát a háztartási gépekkel! Van pár tippem azzal kapcsolatban is, hogyan lehetnek (amúgy is energiatakarékos, „A” osztályzású ;-)) háztartási gépeink még „zöldebbek”.

  • A hűtőt soha ne helyezd a sütő vagy egyéb meleget kibocsátó berendezés közelébe. Minél hűvösebb, annál jobb. A fagyasztót ezért jó például a pincében tartani.
  • Soha ne tegyél forró ételt vagy italt a hűtőbe.
  • Mindig maradjon egy kis hely a hűtő háta mögött, hogy könnyebben tud szellőzni a rendszer. Továbbá időnként portalanítsuk a hátulját, mivel így könnyebben elvezeti a meleget.
  • Rendszeresen olvaszd le a mélyhűtőt, mivel a vastag jégréteg kevésbé hatékony hűtést tesz lehetővé.
  • Ellenőrizd az ajtó szigetelőgumijának állapotát. Amennyiben sérült, rengeteg hideg távozhat a résen, és irdatlan plusz összegeket fizethetsz ki elektromos áramra!

9. Használd ki a napsütést, és védekezz is ellene! 

  • Nem is gondolnád, hogy milyen sokat számít a napsütés hozzáadott fűtési energiája télen. Azoknál az ablakoknál mindig legyen elhúzva a függöny, ahol besüt a nap, így sokkal gyorsabban felmelegszik egy-egy helyiség.
  • Nyáron viszont ennek pont a fordítottja igaz. Különféle árnyékolástechnikai megoldásokkal (legyen az függöny, reluxa, zsalugáter, napellenző vagy redőny) rengeteg extra hőtől óvhatjuk meg a szobákat. Gondoljunk bele, mennyivel több idő és energia egy olyan szobát lehűteni légkondicionáló berendezéssel, ahová egész nap besüt a nap, mint egy jól árnyékoltat. A legzöldebb megoldás pedig lombhullató fák ültetése (amennyiben lehetséges) a déli, nyugati oldalra, hogy nyáron árnyékolja a házat, télen viszont szépen átsüssön az ágak között a nap 🙂
  • Természetesen ugyanúgy, mint a fűtés esetében, a légkondi használatánál is érvényes az „arany középút” elve, mely szerint nem a legtakarékosabb és egészségesebb módszer a nyári hőség közepén 20-22 fokra lehűteni a lakást. Viszont ha egy köztes, 25 fokot elérünk (miközben mondjuk kint 30 fokos hőség tombol), már sokkal kellemesebben érezzük magunkat, és mégsem terheljük annyira a környezetünket (ugye, kedves Férj?!).

újrahasznosított villanykörte10. Javítás, újrahasznosítás, szelektív gyűjtés! Ez jusson eszedbe, ha valami elromlik, és automatikusan a szemétbe dobnád, majd újat akarnál belőle vásárolni.

  • Elsőként ellenőrizd, hogy tényleg nem lehet-e megjavítani az adott használati tárgyat, és csak utána menj a boltba újat venni. (Sajnos gyakran előfordul, hogy egyes elektronikai cikkeket szinte drágább megjavítani, mint újat venni belőlük, de azért érdemes utánajárni, hogy valóban így van-e.)
  • Egyes tárgyakat újrahasznosíthatunk, azaz valami teljesen más célra felhasználhatunk. Erre nagyon jó példa a különféle régi üvegek, konzervdobozok felhasználása vázának (az egyik kedvenc vázám egy balzsamecetes üveg volt „előző életében” :)).
  • Végül, de nem utolsósorban, mielőtt lazán a szemetesbe hajítanál egy elromlott tárgyat, tedd föl magadnak a kérdést: lehetne ezt (vagy kell ezt?) szelektívbe dobni? Jó példa, hogy egy tonnányi üveg újrahasznosítása 300 kg széndioxid kibocsájtásától óvja meg környezetünket (ahhoz képest, mintha kidobnánk, és újat vennénk). És persze hosszú a sora a kötelezően szelektívbe gyűjtendő hulladéknak: elemek, elektromos berendezések, égők, akkumlátorok, gyógyszerek, stb. A szelektív gyűjtés hogyanja viszont már egy másik, érdekes, és nagyon fontos történet! Talán egyszer erről is írok majd… 🙂

Végére értem a 10 pontnak, de még tudnék kapásból vagy tízet felsorolni.

Például a használt ruhák vásárlása is abszolút energiabarát megoldás! Úgyhogy a turkálóban vásárolt ruha senkinek ne okozzon lelkiismeret furdalást 😉

A tudatos vásárlás témaköre is abszolút ide kapcsolódik, hiszen nem mindegy, mennyi energiát fordítottak egy termék gyártására és Magyarországra szállítására…

Vagy eszembe jutnak különféle munkahelyi energiabarát ötletek. Például érdemes éjszakára is mindent bekapcsolva hagyni? (Lásd brutál nagy nyomtatók, fénymásolók…)

Vagy érdemes lenne megmérni egy-egy elektromos berendezésünk fogyasztását. Ehhez nem kell más, mint egy hálózati áramfogyasztás mérőkészülék, és már pontosan tudjuk is, mennyit fogyaszt a tévé, a rádió, a számítógép… És a sort még folytathatnám.

Neked még milyen energiabarát megoldások jutnak az eszedbe?

Forrás: 50 Ways to Save Water & Energy, Sian Berry

Fotók forrásai sorrendben: http://www.blitalk.com, CityHi via Pinterest, http://www.vintechnology.com, http://www.eecostyle.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .