Ma folytatom tegnapi „vizes” bejegyzésemet, ha esetleg az első 7 tippet nem olvastad, akkor katt ide! 🙂

water_by_trixie_bell8. Legyen a mosógép is környezetbarát! Keresd a mosógép csomagolásán az Európai Unió öko-címkéjét (kis virág, csillagokkal körbevéve), mert ez bizonyítja, hogy a mosógép víz- és energiatakarékos. Érdemes olyan gépet venni, melynek a centrifugálása is „A” kategóriás, ami azt jelenti, hogy a ruhák sokkal szárazabban kerülnek ki a gépből, így szárítógép használatára sem lesz szükséged! (Csendben megjegyzem, én maradtam annál a „régimódi” megoldásnál, hogy nem használok szárítógépet, mert hihetetlen energiafaló. Helyette nyáron nyitott ablakok mellett vagy teraszon teregetek, télen meg egyáltalán nem kell párásítót használnunk, olyan jól megemelik a száradó ruhák a levegő páratartalmát…)

9. Pakold tele a mosógépet! Hiába környezetbarát a mosógépünk, ha a megadott maximális űrtartam csupán töredékét használjuk ki mosásonként. Rögtön a használat elején számold ki, pontosan mennyire kell megtöltened a dobot, hogy elérd az adott súlytartományt, és utána figyelj is oda, hogy ne csak félig megtöltve kapcsold be a mosógépet.

10. Használj környezetbarát mosószert! A legtöbb mosópor kőolajszármazékokat, mesterséges illatanyagokat, enzimeket tartalmaz. Mivel a törvény jelenleg nem követeli meg, hogy ezek az összetevők biodegradábilisak, azaz a környezetben lebomlóak legyenek, sajnos ezek az anyagok a szennyvízből a természetes vizekbe kerülnek, ahol káros hatást fejtenek ki az élővilágra. Ezért válassz olyan mosószert és öblítőt, amely növényi alapú, lebomló felületaktív anyagokat tartalmaz. Arról nem beszélve, hogy ezek a termékek sokkal kíméletesebbek az érzékeny bőrhöz. Én legjobban a Frosch termékeket szeretem, mert ár-érték arányban nagyon jóknak tartom őket, de nagyon szuper még az Ecover, L’Arbre Vert, Sodasan és AlmaWin is. Sokan használnak mosódiót, mosószódát, melyek nagyon gazdaságosak. Bármelyik márkanévre rákeresve rengeteg infót találsz róluk a neten, de a Zöldbazár, a Zöldbolt és a Zöldpolc oldalakon is sok-sok öko mosószer közül válogathatsz! Próbáld ki, Neked melyik válik be!

save the planet11. Környezetbarát mosogatás kézzel. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy mindent folyó víz alatt mossunk el. Használjunk környezetbarát mosószert, és folyó vizet csak a végső lépéshez, az öblítéshez használjunk (ha hideg vízzel öblítünk a végén, azzal még energiát is spórolhatunk!).

12. Környezetbarát mosogatás géppel. Ma már számos környezetbarát minősítéssel rendelkező mosogatógép típus közül válogathatunk. Ezek olyan programokkal rendelkeznek, melyek kevesebb vizet vagy alacsonyabb hőfokot alkalmaznak a spórolás jegyében. Fontos, hogy mindig teljesen megpakolva indítsuk el a gépet! Sokan alkalmazzák a „dupla mosogatás” stratégiát, azaz minden egyes edényt és evőeszközt alaposan elmosnak folyóvízzel, és csak utána teszik a mosogatógépbe, amivel viszont sokkal több vizet használnak el. A mosogatógépbe nyugodtan tegyük be az edényeket öblítés nélkül, arra viszont vigyázzunk, hogy teljesen kaparjuk le a tányérokról az ételmaradékokat, a dugulás elhárítása érdekében. (A nagyon piszkos edényeket azért én röviden átöblítem.)

13. Tudatos zöldségmosás. Ha minden egyes répát, salátalevelet és krumplit folyó víz alatt dörzsölünk át, és öblítünk le, azzal rengeteg vizet pazarolunk. Ehelyett mossuk át a zöldségeket egy nagy lábos vízben, vagy esetleg töltsük meg félig a mosogatót, és így tisztítsuk meg a zöldségeket a szennyeződésektől. Ha szeretnénk, még a végén egy gyors öblítést beiktathatunk. A salátát így sokkal hatékonyabban és precízebben tudjuk például megmosni, és az áztatás után könnyedén átcentrifugázhatjuk egy salátacentrifugával (én az IKEA-ban vettem az enyémet).

14. Vízbarát kert, vízbarát locsolás. A kertbe a napos területekre szárazságtűrő fűmagot érdemes vetni, és a növények tövéhez teríts le mulcsréteget, ami nemcsak lassítja a víz elpárolgását, hanem nagyon dekoratív is! Napos, száraz helyekre válassz szárazságkedvelő növényeket, virágokat, nekem az abszolút kedvenc a levendula. 🙂 Nyáron mindig a kora reggeli vagy esti órákban locsolj, melyet a növények is jobban kedvelnek, illetve ilyenkor kevesebb víz is párolog el. Arra is figyelj, hogy közvetlenül a tövekre, illetve azok környékére irányítsd a vízsugarat, és ne a leveleket locsold. Ezzel spórolsz is, továbbá a növények nagy része úgysem szereti, ha a leveleit éri a víz.

watering-the-gardens15. Használj esővizet! Rengeteg vizet spórolhatsz, ha esővízzel pótolod a veteményes, a virágok, akár szobanövények locsolását. Ráadásul két legyet ütsz egy csapásra, mert a növények is sokkal jobban kedvelik a lágy esővizet, mint a csapvizet. Ma már nagyon profi vízgyűjtő technológiák közül lehet választani, a legegyszerűbbtől az egészen összetettig. Itt, itt és itt találsz az esővíz gyűjtéséről információt!

Te hogyan takarékoskodsz még a vízzel? A lista korántsem teljes, úgyhogy várom a további hozzászólásokat! 🙂

Forrás: 50 Ways to Save Water & Energy – Sian Berry

Képek forrásai sorrendben: trixie-bell via deviantart.com, http://www.raw.abduzeedo.com, http://www.laurensgardenservice.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .