csapvízHazánkban a legtöbbünk számára teljesen természetes, hogy az ivóvíz korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre. Sajnos ez nem mindenhol van így a világon. Több, mint egy milliárd ember nem jut tiszta vízhez, és ez a szám folyamatosan nő. 2025-re úgy becsülik, hogy a Föld kétharmada küzd majd ivóvízforrás problémával, és ez nem csak a fejlődő országokat érinti majd! (Megjegyzem, ha jelentős változásokat iktatnánk be napi rutinunkba, akkor valószínűleg ez a szám nem lenne ilyen ijesztő…)

Mivel jelenleg ilyen problémák minket nem sújtanak, nem is vesszük komolyan a vízzel való takarékosság kérdését. Milyen furcsa az emberi lény, néha úgy érzem, teljesen híján van a „jövőtudatosságnak”! Miért csak akkor kezdünk el drasztikus változásokat bevezetni az életünkbe, mikor már késő? Mikor már kongatják a vészharangokat? Ez alól természetesen én sem vagyok kivétel. Az ember mindig tehetne többet és többet a Földért. Pontosan ezért szeretnék ezen változtatni, hogy úgy érezhessem, meghálálom mindazt a szépet, melyet bolygónktól kapok. 🙂

Elismerem, hogy sokszor az igazi környezettudatosság áldozatokat követel, továbbá egy-egy megoldás nem éppen pénztárcabarát, így sokan emiatt nem kezdenek bele a változásba.

Éppen ezért ma olyan víztakarékossági tippekről lesz szó, melyeknek nagy részét könnyen megvalósíthatod, nagyobb beruházás nélkül. Hosszú távon viszont óriási megtakarításra tehetsz szert, és még boldogabb is leszel tőle!

1. Zuhanyozz fürdés helyett! Egy átlagos fürdéshez akár 100 liter vizet is felhasználunk, míg egy gyors zuhany kb. 30 liter vizet jelent. Tartogassuk a fürdést „különleges” alkalmakra, és a mindennapok során inkább zuhanyozzunk! További tipp: Mivel nálunk a gyerekek kádban fürdenek, sokszor előfordul, hogy ahelyett, hogy mi később zuhanyoznánk, gyorsan egyikünk megfürdik a gyerekek fürdővizében, amíg másikunk törölgeti, készíti őket a lefekvéshez. Ezzel időt és persze vizet is nyerünk.

2. Vegyél új zuhanyfejet! Zuhanyfejtől függően akár annyi vizet is elhasználhatunk egy zuhanyzás során, mintha teleengednénk egy kádat vízzel. Legyen bármilyen típusú a zuhanyod, környezetbarát zuhanyfej választása akár felére csökkentheti a vízfogyasztásodat! A turbulens áramlással működő zuhanyfej levegőt kever a vízsugárhoz, így a nyomás megemelkedik, és emellett csökken a felhasznált víz mennyisége. Találhatsz ilyen zuhanyfejet a neten a http://www.okokucko.hu, a http://www.ebolt.hu és a http://www.zoldbazar.hu oldalakon!

save water3. Ne folyasd a zuhanyt folyamatosan! Szinte már elcsépelt, de azért én is leírom a rend kedvéért, hogy milyen nagy mennyiségű vizet spórolhatsz azzal, ha szappanozás, hajsamponozás, borotválkozás közben nem folyatod a vizet. Ilyenkor zárd el, és csak akkor nyisd ki újra, mikor öblítésre van szükséged.

4. Nincs több csöpögő csap! Meglepően sok vizet spórolhatunk csupán azzal, ha megjavítjuk csapjaink tömítését. Másodpercenként egy vízcsepp több mint 15 ezer liter elpazarolt vizet jelenthet egy évben! Ezen kívül, ha a csapra víztakarékos szűrőt, vagy ún. perlátort szerelsz, akkor akár 80%-kal csökkentheted a fogyasztásodat (a perlátor ugyanazon az elven működik, mint a környezetbarát zuhanyfej).

5. Figyelj a kézmosásra! Ha nagy nyomással folyó vízsugárral mossuk a kezünket, az 20 liter kiáramló vizet jelenthet percenként, viszont a kézmosáshoz az is bőven elég, ha kisebb nyomással nyitjuk meg a csapot, így percenkénti hat litert használunk el. Elsőre ezt kicsit nehéz megszokni, de érdemes kipróbálni, mert ezzel is rengeteg vizet spórolhatsz!

6. Gondolkodj, melyik gombot nyomod! Ha lehetőségünk van rá, válasszuk (és használjuk!) a „kétgombos” WC lehúzó gombot. A kettős ürítést felkínáló WC-tartályok a legjobbak, hiszen kisebb dolgok lehúzásához bőven elég a kis gombot lenyomni, ilyenkor kb. fele annyi vizet használunk el, mintha a nagy gombot használnánk.

7. Javítsd meg a WC-t! Ha folyamatosan folyik a tartályból a víz a csatornába, az éves szinten óriási pluszfogyasztáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy a WC tartályt is folyamatosan jó formában tartsuk.

Holnap a listát 8 további tippel folytatom, melyek segítségével még több vizet tudsz spórolni! 🙂

Forrás: 50 Ways to Save Water & Energy – Sian Berry

Képek forrásai sorrendben: http://www.infobarrel.com, http://www.imwm.org

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .