Mivel tudnánk leginkább kimutatni szeretetünket, mint egy isteni desszerttel? Ezt Nigella Lawson is nagyon jól tudja! 😉 Íme, egy finomság, amit múlt héten készítettem először, és már akkor elhatároztam, hogy megosztom Veled. Egyszerűen kihagyhatatlan! Maga a mennyország! (Nigella egyébként egy amerikai tévéműsorban azt nyilatkozta, hogy ő az angyalokat a mennyországban ezzel a desszerttel képzeli el a kezükben… Úgyhogy a mennyei kifejezés nem is túlzás!)

És miért a „legek” desszertje? Mert a legegyszerűbb, leggyorsabb, legfinomabb, legtrendibb, és folytathatnám a listát, de nem teszem, mert a végén még a bejegyzés írása helyett rohanok a legközelebbi hiperbe mascarponét venni, és száguldok a konyha felé kotyvasztani (elnézést a kifejezésért, de férjem hívja így mindennemű főzési-sütési tevékenységemet).

*Kis magyarázat még előzetesen: természetesen annak szól ez a recept, aki szereti a kávét. Aki nem… Na, majd legközelebb azzal is megosztok valami finomságot!

tiramisiniHozzávalók:

– 100 ml eszpresszó, vagy instant kávéból készült erős kávé

– 2×15 ml (2 ek.) kávélikőr

– 4 db babapiskóta

– 2 tojásfehérje

– 250 g mascarpone

– 2×15 ml (2 ek.) méz

– 2×15 ml (2 ek.) Marsala

– kb. 1 kk. jó minőségű kakaópor

– 4 db martinis pohár

Készítsük el a kávét. Én itt kissé variáltam a receptet, ugyanis én koffeinmentes Nespresso kapszulából főztem le a kávét. Ezen kívül elegendő volt kb. 60 ml, nekem a 100 ml túl soknak bizonyult, nem annyira szeretem, ha a piskóta teljesen szétázik.

Adjuk a kávéhoz a kávélikőrt, hagyjuk az elegyet szobahőmérsékletűre hűlni.

A babapiskótákat törjük kb. 4 felé, tegyük a martinis poharak aljába. Megjegyzés: én összesen 6 db babapiskótát préseltem a poharakba, gondoltam, egy picit több nem árthat. És milyen igazam lett! Ilyen se nagyon fordul elő velem, hogy Nigella receptjébe valamiből többet teszek! 🙂

Öntsük a babapiskótákra a kávés elegyet, majd óvatosan nyomogassuk le az ujjunkkal, hogy teljesen átitassa a folyadék a piskótát.

Egy tálban verjük föl elektromos habverővel a tojásfehérjét.

Egy másik tálban ezután a habverővel dolgozzuk össze a mascarponét és mézet (nem is kell lemosni a habverőt már előtte), majd adjuk hozzá szép lassan a Marsala-t.

Szép óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjét, először adjuk hozzá kb. a harmadát, majd mehet bele a maradék.

A fantasztikusan lágy habot osszuk el a négy martinis pohárba.

Tegyük a hűtőbe kb. 20 percre a poharakat (vagy maximum 24 órára). Megjegyzés: az én tiramisinim csupán 15 percig állt a hűtőben, mert férjecském már reklamált, hogy mikor kóstolhatja meg. Látni kellett volna az arcát, mikor elővettem a „kelyheket”, majd közöltem vele, hogy most még díszítem, fotózom, majd utána megkóstolhatja! 😉

Ezután jön az utolsó lépés, a krém tetejét finoman meghintjük a kakaóporral.

Ugye milyen egyszerű? És egyszerűen fenséges!

A recept egyetlen hibája, hogy mi ketten simán bevágtuk volna a négy adagot, úgyhogy legközelebb többet kell majd készíteni. Lehet, hogy inkább a sörös korsó jobban megfelelt volna a célnak?

Forrás: Nigella Lawson, Nigellissima c. könyve

Kiemelt fotó a kezdő oldalon: http://www.bbc.co.uk (a bejegyzésben szereplő fotó saját :))

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .