Amióta csak az eszemet tudom, a karácsony elengedhetetlen tartozéka az otthonunkban (lehetőleg a karácsonyfa alatt) elhelyezett betlehem.

Emlékszem, hogy gyerekkorunkban együtt készítettük a miénket anyukámmal, egy boltban kapható kivágós-ragasztós foglalkoztatóból. Ki kellett vágni a megadott szereplőket, majd „felépíteni” az istállót, és beleragasztani különböző képsíkokban a figurákat.

A műveletben én is részt vettem, bár úgy emlékszem, hogy az apróbb kivágások és ragasztások akkor még meghaladták az én kézügyességemet.

Minden karácsonykor, mikor előkerült a kis betlehemi jelenet, nagy büszkeséggel tekintettem rá. Sajnos ez a közösen készített darab már nincs meg, mert az évek folyamán annyira elhasználódott, de élénken él az emlékeimben szinte minden részlete.

Bár nagyon tetszenek a különféle ajándékboltokban vagy vásárokban kapható verziók is, bevallom, hogy számomra az igazi betlehem saját kezűleg készített.

Mindezidáig még nem jutottam oda, hogy elkészítsem a mi kis családunkét, de nemsokára esedékes lesz, hiszen a gyerekek pont akkorák lesznek, hogy már tudnak segédkezni a projektben – így még élvezetesebb és emlékezetesebb lesz a folyamat! 🙂

Egy kis kitérő: tavaly a Jézuska Playmobil betlehemet hozott, ami bevallom őszintén, hogy engem legalább annyira lenyűgözött, mint a gyerekeket.

Ez az általunk megépített verzió került a fa alá, és egészen addig, amíg nem készítjük el a sajátunkat, biztos vagyok benne, hogy ez is lesz ott; nemcsak mert nagyon jópofák és aranyosak a figurái.

Főként azért, mert ez szerepjátékra, kérdezz-felelekre sarkallja őket – így a betlehem nem egy dísz a sok közül, hanem ők is „szétszerelhetik”, választhatnak, hogy „kivel lesznek”, és együtt találhatunk ki különféle történeteket (meg persze eljátszhatjuk az eredeti verziót is). De most a rövid kitérű után vissza a tárgyra, a saját készítésű betlehemre!!

Szeretnék Neked 10+1 különböző, saját kezűleg is elkészíthető betlehemet bemutatni.

Van közöttük klasszikusabb, modernebb, könnyebb és nehezebb. Egy azonban közös bennük – mind elbűvölő! Csak győzz közülük választani… 😉

Az ötletek forrásait a kiemelt linkekre kattintva tudod megnézni, a legtöbb esetben részletes leírás is tartozik hozzájuk.

 kavics betlehem

1. Mesekavicsok: praktikus és nagyon jópofa ötlet különböző méretű és formájú sima kavicsokat betlehemi szereplőknek megfesteni. Lefestheted akril festékkel az összes kavicsot egyforma feketére vagy fehérre, és utána kezdhetsz neki az alkotásnak, de akár hagyhatod mindegyik kavicsot natúr alappal. (További kavicsos ötletekért katt ide.)

100_1363

2. Filc adventi naptár: filcből készült ez az ötletes adventi naptár, melynek minden „napja” a betlehem egy darabját rejti. Mindegyik darab tépőzárral van ellátva, így a gyerekek minden nap elhelyezhetnek egy szereplőt/kelléket a falra akasztott filc naptáron. Ugye milyen édes?

dugó szent pár

3. Parafa dugók: nagyon cuki ez a parafa dugóból készült Mária és József – ilyen technikával elkészíthető a történet többi szereplője is. Dugó és maradék anyagok minden háztartásban akadnak, leginkább ehhez a technikához türelemre és esetleg egy ragasztópisztolyra van szükség.

fa betlehemi figurák

4. Festett fa figurák: elképesztően tetszenek ezek a letisztult, modern formavilágú figurák, melyekkel a gyerekek nyugodtan tudnak játszani is, így kiválóan alkalmasak (nagyobbacska) gyerekek számára ajándéknak is. A fafigurákon és fagolyókon kívül még szükség van akril festékre, illetve a kiegészítő díszlethez kartonra, ragasztópisztolyra, kínai evőpálcikákra. A dolog nehézsége talán itthon a fabábuk beszerzése, én itt találtam pár felhasználható méretet és formát. (Etsy-n kb. 14 ezer forintért vehetsz teljes betlehemhez gyártott figurákat, istálló épülettel és hozzá való festékkel, Lengyelországból szállítják.)

papírból kivágott betlehem

5. Papírra nyomtatott: ezeket az édes figurákat csupán ki kell nyomtatni jó minőségű kartonra, majd ragassz nekik saját készítésű kis támaszokat a linken található ábra szerint. A grafikát pár dollárért ezen a linken lehet megvásárolni.

gyurma betlehem2

6. Kiégethető gyurma: minden hobbiboltban megtalálhatók a sok-sok színben tündöklő, sütőben kiégethető gyurmák, melyekből cukibbnál cukibb figurákat készíthetsz. Ez a megoldás haladóknak és sok-sok idővel rendelkező versenyzőknek ajánlott, de minden ráfordított perc megéri, ugyanis nagyon tartós és iszonyú cuki figurákat készíthetsz a lépésről lépésre bemutatott segédlet felhasználásával! (A kiemelt linkre kattintva meg tudod nézni.)

papír betlehemi figurák

7. Papírból készült: őrülten cukik ezek a papírból kivágott és összeragasztott figurák! A kiemelt linkre kattintva letöltheted a színes, illetve fekete-fehér, színezésre váró figurák alaprajzait, melyeket Marloes de Vries grafikus készített. Talán a válogatás legegyszerűbb darabja, viszont tény, hogy talán a legrövidebb életűek is.

modern betlehem

8. Egyszerű, modern, fából: ez a különlegesen modern, ugyanakkor művészi betlehem leginkább azoknak ajánlott, akik otthonosan használják a fűrészt. A linkre kattintva letölthető a figurák alaprajza, melynek segítségével aránylag könnyedén fűrészelhetjük ki a megadott formákat. Alapos smirglis csiszolás után akril festékkel kell őket lefesteni (több alkalommal), végül matt lakkal kezelni őket.

horgolt betlehem

9. Horgolt: nem tudok máshogy fogalmazni, mint hogy brutál gyönyörűek ezek a horgolt kis figurák, én teljesen el vagyok tőlük ájulva. A megadott linken megtalálhatóak a hozzávalók, illetve némi jogdíj fejében pdf formátumban a horgoláshoz szükséges minták is letölthetőek. Le a kalappal azok előtt, akik ezt el tudják készíteni!

befőttes üveg betlehem

10. Befőttben: kicsit más, mint a többi ez a hógömb szerűen elrendezett betlehemi jelenet, melyhez egy szép, nagy befőttesüvegre és nagyszemű sóra vagy kristálycukorra van elsősorban szükséged. Ezután már csak a kiválasztott figurákat (akár előre megvásároltakat) kell elhelyezned, és kész is a hangulatos dísz. A képen látható figurák parafa dugók és spárga felhasználásával készültek, de a kiemelt linken még jobban szemügyre veheted a részleteket.

felt nativity scene

+1: Ujj-bábok filcből: számomra ez a precízen megkomponált, filcből készült ujjbáb készlet egyszerűen tökéletes! Annyira cuki, és ezekkel aztán tényleg jól el lehet játszani Jézus születésének történetét. 🙂 Az etsy-n kb. 20 ezer forintért értékesített (Portugáliában készült) betlehemi összeállítást Te nyilván sokkal olcsóbban el tudod készíteni, de tény, hogy sok időt és persze némi varrótudományt igényel. Szerintem megér egy próbát! 🙂

Neked melyik tetszik a legjobban? Megvalósítod valamelyiket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .