Szerintem ezt a mondatot minden kisgyerekes szülő hallotta már – legalább egyszer. 🙂

Ha épp olyan hangulatban vagyok, akkor szívesen csatlakozom, ugyanis emlékszem még arra, hogy mennyire szerettem én is a kavicsokat válogatni, kézbe fogni, nézegetni. Mindig ámulattal töltött el a mintázatuk, lecsiszolt, tenyérbe simuló formájuk. Voltak olyan nyarak, mikor iskolás koromban ez volt az egyik kedvenc foglalatosságom a kertünkben, ahol a gyep mellett egy széles mélyedés díszkavicsokkal volt megtöltve.

Ha viszont türelmetlen vagyok, vagy épp „nem érek rá”, akkor elintézem a gyerekek ilyen jellegű kérését egy „most nem, majd máskor” kijelentéssel. Sokszor van ez sajnos így, ritkán adódik arra alkalom, hogy csak úgy „semmit tegyünk” és kavicsokat gyűjtsünk.

Nálunk egyébként Nagymanó a nagy „gyűjtő”, minden nap hoz haza valami követ vagy kavicsot az oviból, amit „szépnek” titulál. (Néha elég nehéz egyébként felfedezni bennük a szépséget, de esküszöm, hogy én megpróbálom! 😉 ) Tegnap pedig egy ásóval kiment a kertbe, azzal a felkiáltással, hogy ő most megy „kőzeteket ásni”. Nagyon cuki volt. ♥

Néha igenis megéri kavicsokat gyűjteni – nemcsak a gyerekek kedvéért, hanem konkrét céllal is!

Most olyan rövid összeállítással készültem Neked, melyből biztosan tudsz ihletet meríteni, mihez kezdjetek a szebbnél szebb kavicsokkal. Mert kavicsot gyűjteni tényleg jó! 🙂 Vigyázat, az alábbi ötletek felnőtteknél is kavics-addikcióhoz vezethetnek!

Majd meglátod, hogy milyen sok projektben részt tudnak venni a gyerekek, de Te is tuti örömöd leled majd bennük.

(Megyjezés: Vigyázat, a kis kavicsokat a gyerekek előszeretettel veszik a szájukba, így három éven aluliaknak nem ajánlott még a kavicsokkal való „barkácsolás”. Életveszélyes helyzetet, fulladást is okozhatnak a nagyobbacska, épp a szájba vehető, még lenyelhető kavicsok, ezért piciknek semmiképp nem ajánlom!)

talpacskák

Kavics-talpak: rettenetesen tetszenek ezek a nagyobbacska és apró kavicsokból kirakott talpacskák. Ilyeneket Ti is készíthettek a gyerekekkel, és ragasztópisztollyal egy sima karton-, fa- vagy kőfelülethez ragaszthatjátok őket.

abc kavicsok

ABC kavicsok: nagyon egyszerű az ABC betűit hasonló színű és méretű kavicsokra ráírni, majd tetszőleges szavakat kirakni belőlük. Kisiskolásoknak pedig kiválóan alkalmas betűtanulásra.

story stone

Mesekönyv helyett mesekő: talán ismered a „story cube” azaz mesekocka nevű játékot, melyben ábrákkal megpakolt kockákkal kell dobni, majd a dobott képek segítségével egy a játékosok által kitalált történetet elmesélni. Miért ne alkothatnál hasonló játékot Te magad? A gyerekek is beszállhatnak a rajzolásba, és szép lassan széles „meserepertoárra” tehettek szert. A kavicsokat pedig arra használhatjátok, hogy érdekes vagy épp vicces történeteket költsetek.

story stone 2

További ötleteket meríthetsz a fönti fotóról is.

inspirációs kavics

Inspirációs kavicsok: van, hogy az tesz az ember lelkének a legjobbat, ha alkothat (legalábbis velem így van). Akkor még inkább így van ez, ha valami olyat készítünk, melynek az üzenete közel áll a szívünkhöz. Válassz rövid idézeteket, mondásokat, vagy akár számodra szimpatikus szavakat, és akár kis képekkel, akár csak tetszőleges méretű és stílusú betűkkel pingáld őket a gyűjtött kavicsokra. Használj akril festéket vagy alkoholos filcet.

inspirációs kavicsok

Még inspirációs kavicsok: ezekre a kavicsokra mindig jó lesz ránézned, és ajándéknak sem utolsók!

lámpás

Kaviccsal töltött lámpás: az összeállítás talán legegyszerűbb versenyzője. Nem baj, ha sok kavicsot gyűjtött egyetlen gyermeked, könnyedén egy szép befőttesüvegbe rendezhetitek, majd egy darabka kötél vagy drót segítségével felakaszthatod egy kampóra, faágra, korlátra… Nem kell már más bele, mint egy gyertya vagy mécses, és kész is a lámpásotok. 🙂

madárkavicsok

MadárKavicsok: tetszőleges műremeket rakhatsz ki a gyűjtött kavicsokból, attól függően, hogy milyen színűek vagy formájúak. Elképesztően egyszerű és kreatív ez a csodás madarakat ábrázoló kép! 🙂

alátét

salvamanteles-con-piedras

Kaviccsal kirakott alátétek: gyönyörűségesek ezek a kavicsból kirakott tányér- illetve edényalátétek. Kell hozzá alapnak akár parafa, akár fa, akár vastagabb textil vagy szilikonalátét, illetve erős ragasztó vagy ragasztópisztoly, és kezdődhet is az alkotás. Lényeg, hogy a kavicsok egyformán laposak legyenek!

kavics ajtódísz

Drót és kavics szív ajtódísz: szív alakra halítsd a drótot, majd rögzítsd egy vékonyabb drót és egy csípőfogó segítségével. Fond körbe csirkehálóval, ezután pedig töltsd meg szebbnél szebb kavicsokkal. Már kész is a sokoldalúan felhasználható ajtódísz!

veteménybe

Növény névtáblák veteménybe: a nagyobbacska kövek kiválóan felhasználhatóak a veteménybe vagy fűszernövény kiskertbe, és tetszés szerint ráírogathatod az elvetett illetve elültetett növények neveit.

tic tac toe

Amőba kavicsokkal: nem kell hozzá más, csak tíz darab szép kavics, melyek nagyjából megegyező méretűek és formájúak, illetve kétféle színű festék a lefestésükhöz. Ha akarod, fehérrel pöttyöket és csíkokat is mintázhatsz rájuk, mint ahogyan a képen látható. A táblát fapálcikákból készítheted el, mely lehet hurkapálca, illetve kínai evőpálcika is. 🙂

Neked melyik tetszik a legjobban? 😀

 

“Anya, gyűjtsünk kavicsot!” - 4 hozzászólás

  1. Nagyon tetszik a mesekocka ötlete;a keresztlányommal kellemes időtöltésben lenne részünk e játékkal! 🙂

    • Örülök, hogy tetszik! Nekem is nagyon tetszik, szerintem még felnőtteknek is vicces játék lehet! (Ha jól tudom lehet kapni felnőtt verzióban is.)

  2. Sziasztok, nagyon remek 🙂 nagyon tetszik, viszont mivel lehet tartósan és egyenletesen rajzolni a kövekre? Az „üveg” festék elveszti a színét, alkoholos filc nem látszik… próbáltam spéci jelölő lakkfilccel de annak meg megfolyik a hegye :/
    Köszi, Andris

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .