A spárga az eperrel (és a rebarbarával) együtt május legnagyobb ajándéka.

Pár éve estem szerelembe ezzel a fenséges zöldséggel, s mikor szezonja van, igyekszem belőle minél többet készíteni (és magamba tömni 🙂 ). (Ellenben mikor nincs szezonja, gyanakvással kezelem, és inkább nem vásárolok belőle…)

Hogy miért is szeretem ennyire? Elsősorban mert finom. 🙂

Ugyanakkor meglepően sok más érv is szól amellett, hogy kihasználd az alkalmat, és több spárgát egyél.

Mai bejegyzésemben összegyűjtöttem párat a legnyomósabb indokok közül.

1. Mert nem hizlal.

1 csésze (180 g) nyers spárga kb. 27 kalóriát tartalmaz, ami lássuk be, hogy ideálissá teszi fogyókúrázók számára! (Bár szerintem a spárga azért dicsekszik ilyen alacsony kalóriatartalommal, hogy kiegyenlítse az igencsak hizlaló hollandi mártás kalóriatartalmát 😉 ).

2. Mert folsavban gazdag.

A spárga az egyik legcsodálatosabb forrása a folsavnak. A megfelelő mennyiségű folsav bevitele elengedhetetlen a kisgyermekek, növésben lévő kamaszok és várandós kismamák számára. Ezért nekik kiemelten ajánlott a spárga fogyasztása! (Megjegyezném, hogy nekem eddig még nem sikerült a gyerekeket erről a tényről meggyőznöm…)

Természetesen a folsav mindenki számára nagyon fontos, hiszen rengeteg előnyös hatása van a szervezetre nézve – részletesebben erről ebben a bejegyzésemben olvashatsz.

3. Mert tele van antioxidánsokkal.

A spárga az egyik antioxidánsokban (ezen belül is glutationban) leggazdagabb zöldség – ezáltal semlegesíti a sejteket károsító, rákkeltő szabad gyökök hatását.

Épp ezért a spárga rendszeres fogyasztása rákellenes hatással bírhat. A kutatások szerint ez a hatás abban is segíthet, hogy késleltessük az öregedés folyamatát.

4. Mert magas a K-vitamin tartalma.

Az elégtelen K-vitamin bevitel pedig csontritkuláshoz vezethet. Meglepő, de már egy csésze spárga (180 g) fedezi a szervezetnek szükséges K-vitamin kb. 70%-át!

A K-vitamin segíti a csontoknak elengedhetetlen kalcium felszívódását, illetve csökkenti a vizelettel való kalcium mennyiségének távozását.

5. Mert magas a növényi rost- és víztartalma.

Ez a kettős jótékony hatással van az emésztésre, ezáltal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A megfelelő mennyiségű, rendszeres rostbevitel elengedhetetlen a méreganyagok kiürüléséhez.

Tanulmányok kimutatták, hogy az élelmi rostok az immunrendszer működésében is szerepet játszanak, illetve fogyasztásuk gyulladáscsökkentő hatással bír.

A rostok fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás, a szívroham, a kettes típusú cukorbetegség, a kóros elhízás és bizonyos emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

6. Mert aminosavakat tartalmaz.

A spárga asparagint tartalmaz, mely egy természetes vízhajtó hatással bíró aminosav. A megnövekedett vizeletmennyiség segít megszabadítani a szervezetet a túlzott sómennyiségtől. Ez főként azok számára előnyös, akik vizesedésre hajlamosak, illetve akiknek magas a vérnyomásuk.

7. Mert könnyű elkészíteni.

Alaposan megmosod, levágod a fás végét, majd a legtöbb recepthez annyit kell tenned, hogy 1-2 percig blansírozod, azaz forrásban levő, enyhén sós vízbe dobod, és hagyod, hogy max. 1-2 percig főjön.

Ezután leöntöd róla a forró vizet, és amennyiben inkább ropogósan szereted, akkor jéghideg vízzel átmosod, hogy ne puhuljon tovább. Ha szeretnéd, hogy vitamintartalma ne vesszen kárba, akkor párolhatod, illetve salátában nyersen is fogyaszthatod!

8. Mert sokáig friss marad.

Megfelelő tárolás mellett. Tartsd hűtőben, tekerd a szárak végét nedves pamutrongyba, vagy állítsd egy befőttesüvegbe, melynek aljába töltesz egy kis vizet. Így nagyon sokáig friss, ropogós marad. Természetesen az optimális vitamintartalom és élvezeti érték érdekében fogyaszd el minél előbb. 🙂

9. Mert a nem bio spárga is elfogadható választás!

Több (amerikai) tanulmány is megjelent már arról, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, melyekből nem feltétlenül szükséges bio minősítésűt vásárolni – ugyanis az elkészített tesztek alapján ezeknek a növényeknek minimálisnak bizonyult a vegyszer tartalma.

A spárga minden esetben szerepelt ezen a listán! Valószínűleg ennek az az oka, hogy kevésbé fogékony a növény a különféle betegségekre, illetve nincs olyan sok kártevője, így kevesebb vegyszerrel is kezelik.

10. Mert rengeteg fantasztikus receptet találsz a neten (figyelem, a bőség zavara áll fenn!).

Bejegyzéshez felhasznált források: eatingwell.com, medicalnewstoday.com, huffingtonpost.ca

Fotók forrásai sorrendben: brit.co, 86lemons.com, wallflowerkitchen.com, minimalistbaker.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .