spárgaA folsavról biztosan nagyon sokat hallottál már, viszont lehet, hogy számodra is újdonság, hogy a folsavnak nemcsak az egészségi állapotunk, hanem hangulatunk szempontjából is nagy jelentősége van.

Következzen egy rövidke áttekintés erről a rendkívül fontos vitaminról. Mert a folsav – más néven B9 vitamin – nem más, mint egy vízben oldódó vitamin.

Nagyon fontos szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is.

A folsav elengedhetetlen a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin aktiválásához is, melyek köztudottan szoros összefüggésben vannak az ember hangulatával.

A depressziótól szenvedőknek gyakran jóval alacsonyabb a vérben található folsav szintjük, mint az egészséges felnőtteknek. Vajon a folsavhiány állhat a probléma hátterében?

Elképzelhető, ugyanis kísérletet végeztek olyan SSRI típusú antidepresszánst szedő betegek csoportjával, akik nem reagáltak megfelelően a szedett gyógyszerre. Napi 15 mg aktív folsavat adagoltak a betegek egy részének. Azok a betegek, akik folsavat kaptak, majdnem kétszer olyan jól reagáltak a gyógyszerre, azaz az állapotuk egyértelmű javulást mutatott. Éppen ezért gondolják a kutatók, hogy a folsav kedvezően hat a depresszióra, azáltal, hogy elősegíti a szerotonin és a dopamin termelését.

Ezen kívül a folsav antioxidáns hatással rendelkezik, tehát segít a szervezetben felbukkanó szabad gyökök hatástalanításában. A szabad gyökök károsítják a DNS-t és romboló hatással bírnak a test szöveteiben, így a szervezetet betegségek kialakulására hajlamosítják.

Az amerikai ajánlások szerint egy felnőttnek napi 0,4 mg, míg az európai ajánlások szerint 0,2 mg a folsav szükséglete.

várandósUgyanakkor a várandósok számára ajánlott folsav bevitel jóval magasabb: 0,6 és és 0,8 mg között van. Ennek oka, hogy a magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő folsav utánpótlás.

A várandósság első 28 napja (fogamzástól számított) során fennálló folsavhiány bizonyítottan növeli egyes központi idegrendszer fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc, agyhiány) előfordulását.

Éppen ezért olyan fontos, hogy a kismamák ne csak akkor kezdjék magzatvédő vitaminok szedését, mikor bizonyosan tudják, hogy várandósak, hanem már a „tervezési” stádiumban elkezdjék a vitamin szedését. A 28. napra ugyanis már létrejön a baba idegcsöve, melynek kifejlődéséhez felétlenül szükséges a folsav.

A folsav legbőségesebb természetes forrásai a lencse, bab, zöldborsó, csicseriborsó, spárga, spenót, sóska, brokkoli, kelbimbó, búzacsíra és tojássárgája. Sajnos azonban a folsav főzés hatására elbomlik, ezért ahol lehet, mindenképp a párolást kell előnyben részesíteni!

Egészséges felnőttek esetén nem szükséges táplálék-kiegészítő formájában szedni a folsavat, viszont gyermektervezés és a várandósság első 28 napja alatt mindenképp javasolt!

Még egy további apró kiegészítés: fontos, hogy mindeközben megfelelő mennyiségű B12 vitaminhoz jusson a szervezet, ugyanis szoros kapcsolat áll fenn a folsav és a B12 vitamin felszívódása és hasznosítása között.

bébi spenótTehát hiába jut a szervezet megfelelő mennyiségű folsavhoz, mégis kialakulhat hiány, ha mindeközben nincs megfelelő mennyiségű B12 vitamin jelen. Ez utóbbi leginkább a húsfélékben, illetve kis mennyiségben tejtermékekben található meg, viszont növényi eredetű élelmiszerek sajnos nem tartalmazzák.

Remélem informatív volt ez a kis összefoglaló. Én magam is nagyon élvezem, ahogyan bővül a „boldog étkek tára”, és felfedezem, hogy egy-egy élelmiszer milyen jótékony hatással van a kedvemre! 🙂

Milyen jó, hogy pont tegnap vettem bébi spenótot! Ma este biztosan még a szokásosnál is jobb étvággyal ropogtatom majd a salátámat. 😉

 

Bejegyzéshez felhasznált források: wikipedia, psychologytoday.com, elevit.hu, ncbi.nlm.nih.gov, medicalonline.hu, psychiologytoday.com

Fotók forrásai sorrendben: feel-great.net, mercola.com, healthygreenkitchen.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .