Pontosan két évvel ezelőtt fejeztem be életem első 30 napos jógaprogramját Adriene-nel. Azóta ez a negyedik alkalom, hogy részem lehetett ebben a fantasztikus élményben.

Minden nagyzolás és nagyképűség nélkül állítom, hogy én valóban minden nap személyesen Adriene-nel jógáztam ez alatt az egy hónap alatt. S tették ugyanezt emberek milliói, a Föld minden pontján.

Mindannnyian így érzünk – Adriene-nel jógázni olyan, mintha csak a nappalidban (vagy az én esetemben a hálószobában) lenne melletted, és mondaná: „Inhale lots of love in, exhale lots of love out.” (Lélegezd be a szeretetet, lélegezd ki a szeretetet.)

Két évvel ezelőtt ugyanekkor született jógaprogramjáról kétrészes bejegyzésem, melyben mesélek arról, hogyan és miért lett ő annyira híres és közkedvelt, ezért most ezt a részt át is ugrom (ha érdekel, azért mindenképp olvasd el!).

Minden túlzás nélkül állítom, hogy az idei év jógautazása (yoga journey) csodálatos volt. Talán még csodálatosabb, mint az első, pedig hiszem, hogy az elsőt nagyon nehéz túlszárnyalni (ez olyasmi lehet, mint hogy az ember első félmaratonja vagy maratonja is örök emlék marad).

Idén január elsején százezrek terítették le otthon a jógaszőnyegüket, hogy elinduljanak egy utazáson, mely a MOVE (MOZDULJ) nevet viseli.

Tették ezt nem csupán azzal a szándékkal, hogy mozogjanak, rugalmasabbak vagy fittebbek legyenek… Hanem azért is, hogy a 30 nap végére lelkileg is elmozduljanak valamilyen irányba. A 30 nap folyamán sokszor elhangzott a kérdés: „Mi felé szeretnék elmozdulni?”

Melyet úgy is interpretálhatnánk, hogy „Mi a jó nekem?” vagy „Milyenné szeretnék válni?” esetleg „Hogyan szeretném érezni magam?”.

Ez alatt az egy hónap alatt minden áldott nap egy az aznapi kb. 20-25 perces gyakorlatsor ihlette e-mail várt a postafiókomban, mely nemcsak arra motivált, hogy haladjak tovább az úton, hanem kicsit arról is szólt, hogy ehhez mit tudok hozzátenni lelkileg és spirituálisan.

Nincs még egy ilyen mozgásforma, mint a jóga, ahol ennyire együtt mozog a test és a lélek – minden mozdulatnak megvan a maga lelkünkben leképzett párja.

Amikor egy nap jógavideója például az OPEN (KINYIT) vagy STRETCH (NYÚJT), esetleg a DEEPEN (ELMÉLYÍT) vagy UPLIFT (FELEMEL) címet viseli, akkor az ember szinkronban feszegeti testi és lelki határait.

Ahány ember, annyiféle értelmezés és annyiféle érzés – pont az a lényege ennek a programnak, hogy teljesen személyre szabható saját otthonod biztonságot nyújtó falai között.

Ez egy valódi mindfulness gyakorlat – ilyenkor nincs más, csak Te, Adriene és a jógamatrac.

Sok mindent tanulhatsz magadról ez alatt a 30 nap alatt.

Mennyire vagy kitartó? Hajlamos vagy a halogatásra? Képes vagy az elmélyülésre? Át tudod adni magad negyedóra teljes relaxációnak? Mennyire tudod az elméd elcsendesíteni? Meddig tudod a deszkapózt kitartani? Milyen az egyensúlyérzéked? Mennyire zavar, ha nem tökéletes? Elfogadod önmagad olyannak, amilyen vagy? És egyáltalán szereted magad?

Kérdések nagy áradatát tudnám még Rád zúdítani, de mint mondtam, ahány résztvevő, annyi érzés és tapasztalás.

Mindenki számára vannak nehezebb és könnyebb napok az utazás során, s vannak kiemelkedően emlékezetesek, melyeket mintha csak számodra teremtett volna Adriene. (Én pl. imádtam a 16. nap videóját, mely az Anchor, azaz Horgony nevet viseli.)

Egy idő után megfigyeled magadon, hogy az adott nap mozdulatai és üzenete egész nap elkísérnek. De összességében igaz ez a jógára – szép lassan azt veszed észre, hogy a jógamatrac és a külvilág határai összemosódnak.

Példának okáért ahogyan a koncentrációd fejlődik napról napra a jóga ászanák elsajátításra során, úgy veszed észre magadon, hogy ez a hétköznapjaidra is mekkora hatással van.

A légzés fontosságát pedig nem is kell hangsúlyoznom – hiszen a légzés a belső világunk tükre. Teljesen máshogy lélegzünk, ha frusztráltak vagy épp nyugodtak és kiegyensúlyozottak vagyunk. Ha pedig megtanuljuk a légzésünk kontrollálni, azzal a stresszt kezelését is megkönnyíthetjük a mindennapokban.

A jóga javítja az ember tartását is, saját tapasztalatból mondom, hogy kívül és belül egyaránt!

Adriene tényleg mindenre gondol – a fülemben cseng, ahogyan azt mondja: „I got your back.” (Számíthatsz rám.)

Ha át tudod adni magad ennek az életre szóló élménynek, akkor tényleg minden nap tanulhatsz valami újat.

Adriene egy személyben edző, mentor, tanácsadó, drukker, és ami a legfontosabb számomra: igazi tanító.

Minden nap eléri, hogy a vele eltöltött idő elteltével frissebbnek, fittebbnek, elégedettebbnek, örömtelibbnek, sőt: jobbnak érezd magad!

Ez a negyedik alkalom, hogy részt veszek ezen a különleges utazáson, és azt kívánom, bár soha ne lenne vége. Nehéz eldönteni, hogy ezt a „függőséget” a jóga vagy Adriene váltja ki – talán kettejük varázslatos kombinációja?

Könnyes a búcsú – pedig jógautazásomnak távolról sincs vége. Hiszen mától indul a februári jóganaptár, mely sok-sok régi és jó pár új videót tartalmaz majd – ugyancsak ingyen.

Nem tudom említettem-e már, hogy ezek a 30 napos programok teljesen ingyenesek, s az év minden napján elérhetők Adriene YouTube csatornáján!

Akár júliusban is elkezdheted, bár pár év tapasztalatával a hátam mögött úgy érzem, hogy az év eleji, milliókkal szinkronban végzett jóga semmihez sem hasonlítható.

Ilyenkor hatalmas lökést ad az a tudat, hogy a bolygó megannyi pontján hány és hány ember végzi most Veled ugyanazokat a gyakorlatsorokat. Felemelő gondolat!

Sokkal szebb, könyörületesebb és kedvesebb lenne a világ, ha egyszer mindenki részt venne egy ilyen utazáson. Miért is ne? Hiszen a jóga az a mozgásforma, amit korra, nemre, érdeklődési körre tekintet nélkül mindenki művelhet.

Ez esetben az egyetlen korlátozó tényező az angol nyelv ismeretének hiánya lehet, mert a program sajnos csak ezen a nyelven elérhető, és a mozdulatok elsajátításához, illetve az élmény átéléséhez a teljes megértés elengedhetetlen.

Te próbáltad már Adriene 30 napos programját? Ha nem, van kedved elkezdeni? Én csak ajánlani tudom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .