Előző uzsonnásdoboz bejegyzésemben arról meséltem, hogyan tértem rá a klasszikus szendvics csomagolásról a növényi alapú lunchbox pakolására.

(Igen, jól olvastad, kizárólag növényi alapú összetevőkből főzök, és az uzsonnát is ezekből készítem. Ha többet szeretnél tudni a teljes értékű, növényi alapú táplálkozásra való áttérésemről, kattints ide.)

Ma szeretnék jó pár ötletet közzé tenni azoknak, akik kacérkodnak a többrekeszes uzsonnásdoboz gondolatával, de félnek attól, hogy esetleg nem tudnának elég kreatívak lenni.

Természetesen akik fogyasztanak állati alapanyagú élelmiszereket, azoknak még kevésbé kell törniük a fejüket, hiszen még ezeken kívül sok más verziót kipróbálhatnak.

Ugyanakkor nagyon remélem, hogy ezen olvasók is találnak olyan vegán ötleteket a tarsolyomban, melyeket szívesen beleépítenek a saját repertoárjukba. Hajrá növények! 🙂

Most pedig vágjunk bele, s nézzük sorjában, mit is szoktam pakolni Nagymanónak a suliba!

1. Szendvics/ek (a doboz nagy rekeszébe)

Az esetek nagy többségében mini szendvicseket készítek olyan kenyérből, amit tudom, hogy Nagymanó szeret (a különféle rusztikus cipókat vagy kifliket például nagyon kedveli, de ha túlzottan teljeskiőrlésű egy kenyér, azt nem igazán kultiválja).

A szendvicsbe az alábbi hozzávalók kerülhetnek:

Avokádókrém (simán avokádó összetörve, kicsi fűszersóval megszórva, mivel a zöld fűszereket ki nem állhatja – persze magamnak máshogyan készíteném, tennék hozzá kis friss koriandert és/vagy petrezselymet meg bazsalikomot, cseppentenék hozzá pici citromot, törnék bele borsot…)

Bolti vegán szendvicskrém (Aldiban, Sparban, DM-ben, bioboltokban már egyre több változat kapható – velem nem lenne probléma, ő jóval válogatósabb, már lassan kitapasztaltam, mely feltéteket hajlandó megenni. Jelige: hummuszosok kíméljenek! )

Vegán sajtkrém (leginkább Violife márkájú)

Vegán szalámi/chorizo

Saját készítésű szendvicskrémek (sajnos ezen a téren is elég válogatós, így ez kerül a szendvicsre legritkábban)

2. Tortilla tekercsek (ugyancsak a nagy rekeszbe): A fenti összetevőkkel megkenve, esetleg apró zöldségdarabokkal megszórva, ez nagy kedvenc! Talán azért is, mert nagyon dekoratív.

3. Zöldségek

Szeletelt uborka, paprika, koktélparadicsom, répa vagy angol zeller pálcikák (sajnos nálunk mindkettő utóbbi fekete listán van), bármilyen egyéb nyers vagy akár párolt zöldség ízlés szerint. Persze lehet formákkal kiszúrni még szebbre pl. az uborkát, én eddig még nem „merészkedtem” – de soha nem mondd, hogy soha!

4. Gyümölcsök

Szőlő, áfonya, málna, eper, cseresznye, szeletelt alma, banán (bár én inkább csomagolok neki mellé egy egész almát vagy banánt), mandarin gerezdek, friss füge, esetleg körte, bár az már kicsit maszatolósabb.

5. Aszalványok, olajos magvak

Mazsola, aszalt sárgabarack vagy datolya, sózatlan, natúr diófélék (pl. mogyoró, dió, mandula) ízlés szerint (nálunk kesudió a nagy kedvenc, diót sajnos nagyon nem szereti). Jöhet még pl. a tökmag, napraforgómag, stb.

6. Egyéb ropogtatnivalók, édességek

Kölesgolyó (ízesített is), kréker, energiagolyók, kekszek, pici sós perec, zöldségchips, almachips, tortilla chips (akár mártogatóssal!), csoki darabkák (szigorúan legkisebb rekeszbe!), puffasztott rizs szelet (akár csokiba mártott), granola (ha adok neki egy poharas gyümölcsjoghurtot, akkor a granolával tudja kombinálni), sűrűbb szósz mártogatni.

Az általam használt Yumbox-ok előnye, hogy légmentesen záródnak az egyes rekeszek, így – bár folyadékot nem lehet bennük tárolni – joghurt vagy mártogatós állagig bármit lehet bele pakolni. Szeretem, hogy a kenyér sem issza föl a zöldségek által kiadott nedvességet, hiszen mindennek helye van. A chips sem puhul meg, mert külön rekeszbe teszem.

Néha persze kell egy kis fantázia, hogy ügyesen kihasználd a helyet, de egy idő után már játéknak fogja föl az ember.

Egyébként sok fajta méretű és rekesz felbontású dobozt lehet kapni, így az ember könnyedén ki tudja választani a saját céljainak megfelelő dizájnt. (Pl. inkább főtt kaját csomagolsz vagy frisset, jellemzően pakolsz szendvicset vagy nem, mekkora adaggal kell számolni alkalmanként, stb.)

Remélem, tudtál kicsit inspirálódni a fönti ötlettárból, és Neked is megjött a kedved a bento boxos uzsonnakészítéshez!

A mellékelt fotókon és az alábbi kollázson is láthatod, sok hozzávaló ismétlődik, ugyanakkor mindig próbálok újítani. Természetesen az sem mindegy, hogy minek van szezonja, és mi van otthon (látszik, hogy jó volt az idei koktélparadicsom termés 😉 ).

Ha van esetleg még (növényi alapú) uzsonna tipped, nagyon sok szeretettel várom!

Ha pedig a közeljövőben is érdekel, hogy mit pakolok uzsonnára, kövesd a Napi Boldogság Instagram oldalát, oda mindig felkerülnek az új csemegék! 🙂

A Yumbox uzsonnásdobozokat itt veheted meg: Uzsonnásdobozom online shop

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .