Fantasztikusan egyszerű, mégis nagyszerű kis videóra találtam azzal kapcsolatban, hogy miként is lehetnénk boldogok.

Sokat elemeztem már ezt a témát (lásd a Boldogságterv című bejegyzéseimet), de ennyire leegyszerűsítve talán még nem fogalmaztam meg a lényeget.

Nézd meg Te is ezt a pár perces videót, mely angol nyelvű ugyan, de alatta mellékelem a fordítást is.

Hiszek a pozitív pszichológiában és az életünkre gyakorolt pozitív hatásában. Úgy látszik, mások is így éreznek. 🙂 Alább láthatod a FightMediocrity által készített videót:

Néhány nappal ezelőtt a leghidegebb és havasabb napra ébredtem. Kimegyek, hogy bemelegítsem az autót, és persze az az első gondolatom, hogy „Ez de szívás!”.

De néhány másodperc múlva egy másik gondolat jut eszembe: „Milyen szuper, hogy bemelegíted a kocsit – ha kijön a barátnőd, nem fázik, ha beszáll!” Ezt nem tehetnéd meg, ha nem lenne olyan hideg.” Aztán azt gondoltam: „Hú, ez lehetőség számomra, hogy gyakorlatban is felhasználhassam azokat az elméleteket, melyeket mostanában a pozitív pszichológiával kapcsolatban olvastam.”

Szóval beszállok a kocsiba, elfordítom a kulcsot, de az autó nem indul. Fázom, és az akkumlátor le van merülve. S most megint közbeszólnak az ösztöneim, és az jut eszembe, hogy ez a valaha volt legrosszabb reggelem.

Aztán egy másik gondolat merül föl bennem: „Ez szuper! Ez egy csodás lehetőség arra, hogy bebizonyítsd, bármilyen problémát képes vagy megoldani.” Főként hogy egy ilyen egyszerű dologról van szó.

Meg tudsz győzni egy idegent, hogy segítsen beindítani a kocsidat? „Oké, ez menni fog.” – gondoltam. Addigra már a barátnőm is kijött a házból és persze hogy őt kértem meg arra, hogy egy idegen férfit győzzön meg róla, hogy segítsen nekünk. Kicsit lehet, hogy a férfi hogy csalódott volt, mikor a kocsijával mellénk állt, mikor észrevette, hogy a csinos lánynak barátja is van – de megismerkedtünk és kiderült, hogy tök jó fej szomszédunk van. Bebikáztuk az aksit, és másodperceken belül beindult a motor.

Mikor beszállok a kocsiba, valamilyen oknál fogva úgy érzem magam, mint a legboldogabb ember a világon.

Egészen addig, amíg azzal nem szembesülök, hogy a Mustanggal elindulva össze-vissza csúszkálok az úton. Ezen a ponton nagyon szeretnék negatív lenni. De ránézek a barátnőmre és meglepem magam azzal, amit mondok: „Hát nem szuper, hogy gyakorolhatom a Mustanggal a vezetést ilyen időben?”. Ha így menni fog a vezetés, akkor innentől bármikor menni fog. Ő is helyesel, és azt mondja: „Valóban nagyon jó ebből a szemszögből nézni a helyzetet.” Végül ez lett az egyik legboldogabb reggelem.

És annak ellenére, hogy mindig kísértésbe esem, hogy negatívan gondolkodjak – mint amikor leöntöm valamivel az ingem – eszembe jut, hogy jól tettem, ahogyan reagáltam. Hiszen egy nagyon rosszul induló napból az egyik legboldogabb reggelt hoztam ki végül.

Minden nagy gondolkodó megmondhatja, hogy csupán egyetlenegy módja van annak, hogy pozitív és boldog légy.

Íme, Eckhart Tolle szavait idézve most megtudhatod, hogy mi ez: „A boldogtalanság elsődleges oka soha nem a helyzet, hanem a helyzetről alkotott gondolataid.”

Tanúja voltam annak, hogy lehet alkalmazni ezt az elméletet – a saját példámtól kezdve a barátaiméig, például akik elvesztették a munkájukat, vagy akiknél rákot diagnosztizáltak.

Viktor Frankl (koncentrációs táborokat megjárt pszichológus) „…mégis mondj igent az életre!” című mesterművében hasonló gondolatokat fogalmaz meg, mikor arról ír, hogy miként voltak egyes emberek képesek arra, hogy ezt az elméletet alkalmazzák még a koncentrációs táborokban is.

Nyugodtan feltételezhetjük, hogy mindannyiunknak jobbak a körülményei, mint egy koncentrációs tábor lakójának. Így nincs mentség! Szó szerint, nincs arra mentség, hogy miért ne lehetnénk mindannyian boldogok az életben!

Nem számít, mennyire optimalizáljuk az életünket, soha nem tudjuk a befolyásunk alatt tartani a minket érő ingereket, hatásokat.

Azonban az egyetlen dolog, amit soha senki nem vehet el tőlünk, az az, hogy mi magunk válasszuk meg az adott helyzetre adott reakciónkat.

Mi a véleményed ezekről a gondolatokról? Te is szoktad gyakorlatban alkalmazni a pozitív pszichológia tanait?

Bejegyzéshez felhasznált fotó forrása: https://vinitach.wordpress.com/2015/07/29/optimism/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .