dekor2Furán kettős érzés vesz erőt rajtam minden karácsonykor.

Egyrészt a kedvenc ünnepem, és semmi esetre sem tudnám nélkülözni – a hozzá kapcsolódó kis tradíciókért (és tárgyakért!) pedig végképp odavagyok.

Másrészt viszont az utóbbi években egyre inkább rádöbbenek, hogy a karácsony micsoda terhet ró az egyébként is szenvedő környezetünkre – ilyenkor globálisan több fogy mindenből, több hulladék keletkezik, több energiát használunk és sokkal több a pazarlás, mint bármikor máskor az év folyamán.

Bár frusztráló ezen rágódni, mikor az ember ajándékot vásárol, vagy az otthonát díszíti, de nekem az a véleményem, hogy homokba sem dughatjuk a fejünket a világ problémái elől.

Mi akkor hát a megoldás? Szerintem minden egyes embernek arra kellene törekednie, hogy a lehetőségeihez mérten „zöldebb” legyen a karácsonya.

Nem gondolom, hogy hagyjuk ki az ajándékozást, csak mert az újabb és újabb termékek vásárlását vonja magával, ugyanakkor ha valaki ajándékok helyett inkább „csak” összejön a szeretteivel, s egy nagyobb összeget pedig jótékonyságra fordít, akkor le a kalappal előtte!

Nem gondolom, hogy mostantól ne vegyünk valódi fenyőfát, s egyáltalán ne díszítsünk olyan díszekkel, melyekre az van írva, hogy „Made In China” (gyakorlatilag az összesre…). Annak ellenére, hogy néha már legszívesebben így tennék, de például amit már megvettem (és a szívemhez nőtt), azzal mi legyen?!

Ha viszont valaki csak pár fenyőágat díszít föl, vagy a fáját csak mézeskaláccsal és papírdíszekkel dekorálja, csodás megoldás.

Ezt a sort végestelen-végig folytathatnám, mint ahogyan teszem is fejben, és próbálok ésszerű válaszokat találni minden egyes felvetülő problémára. Ilyenkor mindig meglepődöm, hogy milyen más mindenki hozzáállása ehhez a témához. Van, aki hasonlóképp gondolkodik, mint én, mások még az én álláspontomat is pazarlónak találnák. Van, akinek egyáltalán nem okoz gondot váltani, másoknak meg eszükbe sem jut.

Milyen nehéz is a régi szokásoktól megválni, főként, ha az már generációk óta beleivódott a családok életébe!

Ugyanakkor annak érdekében, hogy az elkövetkezendő generációk is boldogan ünnepelhessék a karácsonyt, most kell tennünk – együtt – azért, hogy minél környezetbarátabb legyen az advent és maga a karácsony is.

Összegyűjtöttem Neked 10 tippet, melyek szerintem nem túl „elvetemültek”, ugyanakkor sok kicsi sokra megy alapon igenis sokat számíthatnak.

karácsonyfa1. Karácsonyfa

Talán a legvitatottabb a karácsonyi környezetbarát témakörben. Rengeteg cikket, írást találhatsz a nagy vitáról. Hogy vajon mi rosszabb: kivágni a gyönyörű, oxigént adó fenyőket, avagy megvenni a műanyagból készült műfákat?

Azok alapján, amiket én olvastam, mindenképp úgy tűnik, hogy a műfenyő sokkal károsabb a környezetre nézve, mint ha az eleve karácsonyfának termesztett fákat vágnák ki (jó, tudom, sajnos előfordulnak a lopott, tilos helyről kivágott fák is, de nem ez a jellemző).

A műfák az esetek többségében nem újrahasznosított műanyagból készülnek, gyártásuk során szén-dioxid és egyéb mérgező gázok kerülnek a légkörbe, és sajnos nem lebomló anyagból vannak. Igaz ez az összes műfenyőágra, fenyőkoszorúra, stb.

Tehát egyértelműen rossz ötlet műfenyőt választani, de ha ez csak most vált számodra nyilvánvalóvá, s már megvetted évekkel ezelőtt? Akkor mi a teendő?

Használd tovább nyugodtan, de újat már ne vegyél. Ha vigyázol rá, egyébként is kitart valószínűleg egy (vagy akár több) emberöltőn keresztül, így nem veszik kárba a már megvett műfa, és igazi fákat sem kell „beáldozni”.

Így vagyok én egyébként egy pár éve megvásárolt műfenyő girlanddal, ami a kandallópárkányunkat díszíti (az igazi fenyőág gyorsan lepotyog és gyantáz, ezért vettem a kandallóra ezt a girlandot). Mostani fejjel már nem venném meg (pedig szerintem még az ízléses mű kategória), de kidobni sem szeretném, ha egyszer már megvásároltam.

wreathAz adventi koszorúdat, kültéri díszítést is lehetőség szerint készítsd igazi fenyőágakból, ne a műanyag verziót válaszd. Ezekből akad bőven egy-egy kerti metszést követően, de a piacon is bármikor vásárolhatsz.

Ha úgy döntesz, hogy még zöldebb lehetőségre vágysz, akkor vegyél élő, konténeres karácsonyfát, melyet az ünnepek után elültethetsz, vagy (megfelelő állapotban) a kertészetbe visszavihetsz. Ez a legzöldebb megoldás, ugyanakkor sajnos a legkötöttebb is.

A szállítása nyilván bonyolultabb, illetve ez esetben kisebb fák jöhetnek csak számításba.

Ezen kívül hosszú heteken keresztül nem tárolhatod a 20-23 fokos nappaliban, mert sem a meleget, sem a száraz levegőt nem komálják a konténeres fenyőfák, így karácsony után amint lehet, ki kell tenni a teraszra vagy erkélyre.

Amíg pedig a szobában van, gyakran kell locsolni és jót tesz neki a vízpermet is (bár ez a díszeidről nyilván nem mondható el…).

Ezt az opciót csak az válassza, aki tényleg oda tud figyelni a fácska igényeire, különben a sok hűhó semmiért kategória esete állhat fenn, és végül nem éli túl a növény még az újévet sem (vagy tavasszal, a kiültetést követően pusztul el, mert nem tudja túltenni magát a decemberi „sokkon”).

Sok-sok ötletes, alternatív ötlet létezik egyébként még karácsonyfára, szerintem egyik jobb, mint a másik!!

Ettől függetlenül bevallom töredelmesen, hogy kisgyerekekkel a családban én még mindig az igazi fenyőre szavazok. Ez egy olyan szokás, amitől nem tudok megválni, számomra az igazi fenyő a karácsony szerves részét képezi.

dísz2. Díszek

Ez a másik hőn vitatott téma. Miből legyen a dísz, hol gyártsák, és mégis mennyit vegyünk belőle? Én itt is a mértékletesség híve vagyok.

Azaz ha már megvan az a két doboz üveggömb és az a jó pár – ne adj Isten – műanyag dísz, akkor használd örömmel.

Ugyanakkor ne vegyél minden évben új szettet, csak hogy más stílusban díszíthesd a fád vagy a lakást.

Nekem mindig is fura volt egyébként, hogy egyik évben kékben, másikban meg aranyban tündököl valakinek a fája. Megértem, hogy elcsábul a szebbnél szebb díszek láttán, de számomra ez már a pazarlás kategória.

Arról nem is beszélve, hogy én szeretem évről évre ugyanazokat a díszeket elővenni és feltenni a fára. Mindig olyan jó rájuk nézni, felelevenednek a hozzájuk kapcsolódó szép emlékek és érzések.

Ha viszont vásárolnál, akkor részesítsd előnyben a fából, textilből, egyéb természetes anyagokból készült díszeket. Most már ezekból is hatalmas a választék.

Ezen kívül persze a legjobb, ha magyar kézműves termékeket vásárolsz, akár karácsonyi vásárokon vagy online piactereken (Meska).

Sokan vannak, akik rajonganak a „vintage” stílusú díszekért, ezeket olcsón és használtan vadászhatod össze a neten vagy bolhapiacokon (vagy akár nagyszüleidtől is kunyerálhatsz!).

A legjobbak persze a saját kezűleg barkácsolt, „újrafelhasznált” díszek, melyeknek előállításához kidobásra szánt alapanyagot használsz fel. Itt a kombinációk száma végtelen, csak guglizz rá arra, hogy „upcycled christmas decoration”, és nagyjából 2 millió találatra számíthatsz.

Használhatsz szinte bármilyen papírt, fát, parafa dugót, terméseket, szalagokat, raffiát, gyufásdobozokat, WC papír gurigát, és még ezernyi dolgot, ami a kezedben akad a hétköznapok során.

Vonatkozik mindez nemcsak karácsonyfa, hanem bármilyen karácsonyi díszre: tedd el őket minden évben szépen becsomagolva, hogy következő évben újra elővehesd, és próbálj meg nemet mondani a bevásárlóközpontokban és áruházakban tornyosuló díszhalmazoknak.

Gondolj ilyenkor az ezer meg ezer kínai gyárra, ahol embert és környezetet nem kímélő körülmények között állítják elő díszek millióit a szeretet ünnepére. Elég morbid, nem igaz?

égősorok3. Égősorok

Odavagyok mind a kültéri, mind a beltéri égősorokért, hiszen nélkülük nem karácsony a karácsony. Azonban azzal is tisztában vagyok, hogy micsoda energiamennyiséget eszik a díszkivilágítás.

Ezért mi csak akkor kapcsoljuk be a karácsonyfa fényeit, ha épp otthon vagyunk (és ébren vagyunk), ez egyébként biztonsági okok miatt sem utolsó szempont. Vannak egyszerű „háromszögeink”, amik az ablakban vannak, és fehér égősoraink a kertben (előtetőn).

Ezeket célszerűen időzítőkkel látjuk el, mellyel könnyedén szabályozhatjuk, hogy mikor kapcsoljanak fel. Égnek kora reggeltől kb. reggel 8-ig, aztán végig az esti órákban kb. 11-ig. Utána pedig kikapcsolnak, hogy ne pazaroljuk az áramot egész éjjel. Természetesen időzítő híján Te is le- és felkapcsolhatod az égősorokat.

Érdemes azt is megnézni, mikor égősort veszel, hogy mennyit fogyaszt, cserélhetőek-e a benne levő izzók, illetve mennyire jó minőségű a választott fényfüzér. Sajnos tapasztalatom szerint nem bírják sokáig a gyűrődést, de ahol lehetőség van izzócserére, az még mindig jobban megéri, mint ha rögtön az egészet kell kidobni a szelektív gyűjtőbe (elektromos szemét!).

4. Gyertyák

soy candleBiztosan hallottál már róla, hogy a legfrissebb kutatások szerint a hagyományos, paraffin felhasználásával gyártott gyertyák használata (nagy mennyiségben!) ártalmas az egészségre. Ezen kívül az előállításuk sem történik környezetbarát módszerekkel.

Az illatosított mécsesekre és gyertyákra duplán igaz mindez – tele vannak szintetikus illatanyagokkal, melyek bizonyos kutatások szerint kifejezetten károsak az egészségre, gyakran allergiás reakciót is kiválthatnak.

Ha teheted, válaszd a méhviaszból vagy szójaviaszból készült alternatívákat. Sajnos ennek még Magyarországon nem igazán van keletje, így nem túl nagy a választék, viszont rengeteg előnnyel jár, ha szójaviaszból készült gyertyát veszel (vagy abból készítesz!).

A szójaviasz gyertya kevesebb korommal ég, nem mérgező, alapanyaga 100% szójaviasz, nem tartalmaz hozzáadott egyéb toxikus anyagokat, kb. 50%-kal hosszabb az égési ideje, mint a paraffinnak, továbbá nem hagy foltot, és kimosható.

Ha mégsem tudod ezt az alternatívát megengedni magadnak, ügyelj a gyertyák égetése mellett a szellőztetésre!

5. Illatosítók

A mesterséges illatanyagok nagy mennyiségű használata bizonyítottan káros az egészségre. Épp ezért jó, ha egyébként sem használsz a lakásban illatosító spray-ket, konnektorba dugható folyadékokat, stb.

Karácsony táján rengeteg természetes opció közül választhatsz, hogy illatossá tedd otthonod!

Párologtass aromalámpában 100%-os tisztaságú illóolajokat (narancs, citrom, grapefruit, rozmaring, stb.) vagy illóolaj keverékeket. Ezek a jó minőségű illóolajok jótékony hatással vannak az egészségre, sok közülük fertőtlenítő és hangulatjavító hatású.

pomanderIllatosíts fenyőágakkal, fűszerekkel (fahéjrudak, csillagánizs, szegfűszeg), gyümölcsökkel (narancs, mandarin héja).

Kiváló illatosító egy nagy adag forralt bor vagy forralt almabor, esetleg sült alma készítése is!

Próbálj mindig a legtermészetesebb megoldásra törekedni, hidd el, hosszú távon megéri!

A bejegyzés hamarosan folytatódik!

Fotók forrásai sorrendben: thegoldensycamore.com, bhg.com, marthastewart.com, brightboldbeautiful.com, evermine.commnn.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .