Helló, július! Most már tényleg itt a nyaraló szezon, így sokan kelnek rövidebb vagy hosszabb útra kisgyermekkel. Az persze, hogy egy út rövid vagy hosszú, meglehetősen relatív – teljesen szülő- és gyerekfüggő.

Kismanóval péládul 2-3 éves kora körül egy kétórás autóút is maga volt a pokol, ugyanakkor, ha jól előre tervezünk, az alig egy éves Tökmagnak ez meg sem kottyan.

Vannak szülők, akik simán nekiindulnak egy tengerentúli útnak egy vagy két totyogóval, mások a gyerekek iskolás koráig várnak azzal, hogy ilyen merészségre ragadtassák magukat. (Mi az utóbbi kategóriába tartozunk, bár hosszabb autóutakra már többször is „vetemedtünk”.)

Egy biztos: a rutinos és a kevésbé rutinos utazók is egyöntetűen vallják, hogy az aránylag nyugodt (na jó, inkább kibírható 😉 ) utazás titka az apró részletekben rejlik. Ezeket a részleteket szerettem volna ma összegyűjteni – egyrészt hogy egy helyen láthassam saját magam is, másrészt hogy esetleg Te is kapj pár hasznos ötletet.

3

Ha van bármilyen más tipped, praktikád (tuti, hogy van!), ami Nálatok bevált, akkor ne habozz, írd meg! Nagyon örülnék neki, ha bővülhetne az utazó-repertoárom. 🙂

1. Így készítsd a gyerekeket (lélekben) az utazásra

Nagyon fontos, hogy miként kommunikálod magáról az utazást a gyerekeknek. Minden gyerek más, van akit jobban, van akit kevésbé visel meg az utazás, a környezetváltozás. De az biztos, hogy eleinte nehezebben alkalmazkodhatnak az új körülményekhez, ezért mindenképp beszélgessetek arról, hogy nemsokára utaztok.

Az, hogy ezt mikor teszitek meg, a gyerek korától függjön. Saját tapasztalat alapján egy háromévesnek bőven elég az út hetében mesélni az utazásról, de egy négy-hatéves akár egy-két hónappal előtte tudhatja a részleteket.

Mesélj az utazás módjáról (repülővel, autóval, vonattal, stb.), állomásairól, végcéljáról. Ma már szuper mesekönyveket lehet vásárolni vagy kölcsönözni a témában.

Nálunk például nagyon közkedvelt a repülőtér és a pályaudvar működéséről szóló ismeretterjesztő mesekönyv. Másik kedvencünk a balatoni nyaralásról szóló könyv, melyben magukra ismerhetnek a gyerekek, és előre átélhetik a nyaralás pozitív élményeit.

Készítsetek együtt nyaraló kollázst. Vágj (vágjatok) ki színes magazinokból különféle nyaralással kapcsolatos képeket, majd együtt ragasszátok egy nagy kartonra. Ez a kollázs folyamatosan bővíthető az utazás időpontjáig.

12. Így készülj Te (lélekben) az utazásra

Tapasztalatból tudom, hogy az előzetes tervezés a titka mindennek. De tényleg! Jó érzés az utazás előtti napokban tudni, hogy pontosan milyen feladataid vannak, és mikor kell őket elvégezned, hogy az utazás napján (aránylag) nyugodtan indulhassatok el.

Épp ezért készíts papíron vagy elektronikus formátumban listát a tennivalókról, azokról a fontos dolgokról, amik semmiképp sem maradhatnak itthon (még akkor is, ha nem szoktál!).

Oszd/osszátok be, hogy kinek mi a feladata indulás előtt. Nálunk például én vagyok a felelős a pakolásért a gyerekek és saját magam számára, illetve minden olyan tárgy összekészítéséért, amit használ az egész család.

Férj pakolja a saját ruháit, felelős az autó tankolásáért, útra kész állapotba hozásáért (huh, ez viccesen hangzik, de nem tudtam máshogy fogalmazni 😉 ), illetve a különféle elektromos kütyük és töltők összekészítéséért.

3. Ezért fontos az időzítés!

Az sem mindegy, hogy egy-egy feladatra mennyi időt szánsz. Én például meglehetősen optimistán vélekedem ilyen téren (Férjhez képest viszont roppant pesszimista vagyok! Én általában pattogok össze-vissza, hogy még semmit nem pakoltunk össze, és pánik közeli hangulatba kerülök, ő meg elbagatellizálja a helyzetet…)

Szóval bevallom őszintén, hogy előfordul, hogy borul a terv, és rájövök, hogy sokkal több időt kellett volna szánnom egy-egy feladatra. Erről legutóbbi kiruccanásunk előtt bizonyosodhattam meg, mikor először utaztunk el (3 éjszakára!) 3 gyerekkel. A pakolás végén már égnek állt a hajam. Konkrétan kétszer annyit időbe telt a cuccok össze- és bepakolása, mint terveztem! (Jó, persze, ott volt még egy nyolc hónapos baba is mellettünk – kész szerencse, hogy anyukám átjött segíteni, különben fél nappal később indultunk volna el…).

Tanulság: inkább hagyj több időt mindenre, legrosszabb esetben, ha már kész vagy, még megcsinálhatod a „könnyen elfelejthető” feladatokat, például megöntözöd a szoba- és kerti növényeket, kiüríted a szemetest, átnézed a hűtőt, hogy nem hagytok-e benne romlandó élelmiszert, kikészíted az itthon hagyott házi kedvenc ételét, stb.

VAGY: nyugodtan iszol egy tejeskávét. (Haha, ez már a haladó szint, nekem ez még soha nem sikerült! Sok sikert!)

24. Ezeket a játékokat pakold az útra

Mert játékok nélkül (kézi poggyászban!) egyetlen épeszű szülő sem indul útnak. Ami nálunk bevált, és mindig jól jön: matricázó-foglalkoztató füzetek, színezők, színes zsírkréta/ceruza, nagyobbaknak (kimosható!) filctoll.

Ezen kívül egy-két kedvenc játék, mint például kisautók, babák, alvó állatok, amitől a gyerek biztonságban érzi magát az úton.

Hasznos lehet még a kedvenc kártyajáték (főként repülő- vagy vonatútra), mini társasjáték, memóriajáték, illetve egy-két jól bevált mesekönyv.

Hasznos tipp: én mindig gondoskodom róla, hogy a bevált játékok mellett kapjanak valami új apróságot is. Ez nemcsak feldobja őket, hanem tovább le is foglalja, mint a régi, megszokott dolgok. Például egy-egy új kisautó, új foglalkoztató vagy filctoll készlet, stb.

5. Ezeket a játékokat vigyétek a nyaralásra

A fent leírt játékokon kívül (nyilván attól függően, hogy hova utaztok) jöhetnek a jól bevált, elengedhetetlen játékok, mint a labda, medencébe/vízbe való strandjátékok, homokozó felszerelés (Hányszor hagytuk otthon, és hányszor vettünk újat! Már annyi van belőle, ami egy ovinak is sok lenne…). Nagyobbaknak különféle sporteszközök is jól jöhetnek.

Vigyétek a nagy kedvenceket, de gondolj a praktikumra is. Mi például (ha lehet), nem viszünk apró darabokat tartalmazó játékokat, mint pl. Lego, Playmobil vagy puzzle. Persze ha enélkül a gyerkőc nem indul, mert annyira imádja, akkor engedményt teszünk, de a saját érdekünkben jó, ha nem egy bőröndnyi legóval érkezünk a szállásra. 🙂

Ami még jól jöhet barkácsolni szerető gyerkőcöknek (főként kb. 4 éves kortól): színes dekortapaszok, papírok, és egy kis gyerekolló. Meglepően jól elvannak ha kreatívkodhanak valami kevésbé szokványossal (nálunk anya dekortapaszait különleges alkalmakkor használják csak). A dekortapaszt ragaszthatják vastagabb színes papírra vagy üres WC gurigára is.

Mindig fusd át fejben, hogy mivel tudtok játszani szabad téren, és mivel zárt térben, rossz idő esetén, és e szerint szelektálj a játékok között.

Ha van helyed/lehetőséged, akkor a gyermek járgánya se maradjon otthon: kisbicikli, roller, kismotor, babakocsi, stb. Nyilván ez hely-és úti cél függő.

6. Pakoljon ő is!

Engedd, sőt ösztönözd a kicsiket, hogy ők is segítsenek a pakolásban. Ezt akár kétéves kortól be lehet vezetni, nálunk nagyon bevált.

Van a fiúknak egy-egy kis gyerekhátizsákja, amibe (szinte) bármit pakolhatnak. Ilyenkor én, a racionális anya, próbálom őket meggyőzni arról, hogy az elromlott,kibelezett hangosbeszélő vagy a nyomdakészlet nem túl okos választás, aztán ez vagy sikerül, vagy nem. 😉

57. Ami jól jöhet az utazás során

Itt gyors felsorolás következik a nekem bevált dolgok közül (nem, nem viszem magammal az egész házat! 🙂 )

Nedves törlőkendő (WC-ben lehúzható), fertőtlenítő törlőkendő/gél, papír zsebkendő, pici sportkupakos ásványvíz vagy saját kulacs/csőrös pohár minden gyereknek vízzel, köles golyót vagy más finomságot tartalmazó varázscsésze, darabolt alma, körte, keményebb barack vagy más egészséges harapnivaló műanyag dobozban, banán, müzli szelet, babakeksz, esetleg dobozos gyümölcslé, pót ruházat balesetek esetére (póló, alsónemű), egy vastagabb réteg (pulcsi), esetleg apró csomag gumicukor vészhelyzetre.

8. Tippek autós utazáshoz

Az autós utak legnagyobb nehézsége, hogy a gyerekeknek fixen egyhelyben kell ülniük (a gyerekülésben), ami se nem izgalmas, se nem kényelmes egy idő után. De nincs mese, a biztonság a legfontosabb! Ilyen szempontból mi soha nem teszünk engedményeket.

Épp ezért fontos, hogy felkészüljünk az út nehézségeire (nyűglődés, visítozás, sírás) jó előre. Vagy inkább mindezek kiküszöbölésére. 🙂

Jól jöhet néhány új mese vagy zenei CD (akár könyvtárból kölcsönözhető). Van aki szeret a kocsiban énekelni, nálunk ez nem túl népszerű (nem is értem, talán rossz a hangom?!).

Játszhattok egyszerűbb ügyességi játékokat is, például nálunk most nagyon „menő” az a játék, hogy ki lát több piros/zöld/fekete autót, vagy ki tud több állatot „összegyűjteni” az út során. Ezzel is elmegy vagy fél óra. (Az ember ilyenkor gyakran számolja a perceket, és szorongva mered a navi képernyőjére, hogy pontosan hányra írja az érkezés időpontját?!).

9. Végszükség esetén – az elektromos kütyükről

Ha a fent említett repertoár nem válik be, akkor jönnek a sokak által imába foglalt, mások által hőn utált elektronikai berendezések. Értem ez alatt a hordozható DVD lejátszót, az okostelefont, tabletet, stb.

Mi nagyjából az arany középutat képviseljük ebben a témában (legalábbis szerintem). Rövid utakra nem kaphatják meg (kivéve ha nem akarjuk, hogy elaludjanak, de épp ennek a veszélye fenyeget), ugyanakkor 2-3 órás távokon túl már játszhatnak a telefonunkkal (legyen feltöltve!) és hordozható DVD lejátszón kedvenc meséket is nézhetnek.

A mobilomra számos készségfejlesztő játék van letöltve, de lövöldözős-harcolós játékoknak nem vagyok híve, így ezeket nem engedélyezzük. Nagy kedvenc Sam a tűzoltó, Bob mester és Thomas a gőzmozdony, mindegyik meséhez tartozik telefonos játék, ami játékosan fejleszt.

410. Végül, de nem utolsósorban: most van most!

Ez az egyik kedvenc boldogságterv bejegyzésem, ami arról szól, hogy milyen fontos kiélvezni minden adott pillanatot.

Persze, az utazás frusztráló tud lenni, ugyanakkor érdemes néha arra trenírozni magunkat, hogy meglássuk a nehéz pillanatok mögött is a szépséget. 🙂

Mint amikor lélekszakadva pakolunk, mert félünk, hogy lekéssük a gépet, de a gyerkőc még bőszen pakolja a kisautóit a hátizsákjába, és nem hajlandó a kedvenc piros versenymotor nélkül elindulni. Ez nem túl vicces, pedig milyen cukin igyekszik, hogy beférjen a táskába a teljes repertoár!

Néha megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy akkor is élvezzük a pillanatot (haha, könnyebb mondani, mint megtenni!) ha hulla fáradtak vagyunk, a gyerkőc pedig rosszalkodik. Persze ez nem minden helyzetre alkalmazható, de sok esetben kell figyelmeztetnem magam, hogy ne csináljak bolhából elefántot.

Mindig azon vidulunk Férjjel, hogy hosszú autóutat követően megérkezünk valahová fáradtan, farkaséhesen és nyűgösen, amint elfoglaltuk a szállást, a gyerekek már a fejünkön ugrálnak, hogy mit is szeretnének csinálni. Ők persze jól kialudták magukat a kocsiban, végig ettek és játszottak az út alatt. Mi legszívesebben leheverednénk ilyenkor, ehelyett rohanunk a játszótérre vagy vízbe. 😀

Egy utazás során a gyerekek számára kinyílik a világ (még gyakran nekünk felnőtteknek is), és nincs annál csodálatosabb, mint ha ennek mi magunk is aktív részesei lehetünk. 🙂

Mindenkinek szép nyarat, biztonságos, boldog utazást kívánok! 😀

Fotók forrásai sorrendben: innen, innen, innen, innen és innen

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook24Pin on Pinterest1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“10 tuti tipp kisgyerekes utazóknak” - 2 hozzászólás

  1. Igazán rengeteg jó tanács gyerekes utazásokhoz!

    Nálam mostanában mindig van mese CD, amit nagyon szeretnek a gyerekek! Vannak olyan mesék, amit én magam is nagyon élvezek (Vackor mesék, Futrinka utca, Tündér Lala), és szinte repül az idő, mialatt hallgatjuk. Persze az is jó ötlet, hogy rászánjuk az időt, és inkább többször megállunk, amikor már kibírhatatlan a helyzet. Sokan szeretnek éjszaka utazni, mert akkor alszanak a gyerekek, persze van, aki éjszaka utál vezetni. Jó, hogyha ki tudjuk használni azt az időt, amikor amúgy aludna a gyerek

    • Sokan esküsznek az éjjeli menetre, nekem borsódzik tőle a hátam. Valószínűleg mert nagyon nehezen bírom az éjszakázást, és másnap nemcsak mosott sz*r lennék, hanem roppant nyűgös is – nem hiszem, hogy jó ötlet lenne kiszúrnom a családtagokkal. Így maradnak a “nappali” praktikák! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*