jump

Tegnap volt gyereknap, melynek kapcsán elgondolkodtam azon, hogy vajon mi az, ami a legfontosabb – persze a szereteten kívül – gyermekeim számára.

Sokszor hallja az ember a minőségi idő kifejezést, ha gyermekneveléssel kapcsolatos szakirodalmat olvas. Ennek az az egyetlen oka, hogy akár egy kicsi vagy akár nagyobb gyermek életében az egyik legfontosabb dolog, hogy a szülők elegendő figyelmet szenteljenek neki, és időt „áldozzanak” a vele való játékra, töltődésre.

A velük való játék és közös programok, vagy akár csak a beszélgetés mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyermek “szeretet-tankját” újra töltsük, és ezzel kiegyensúlyozottá, boldoggá tegyük a mindennapjait.

(Sok szakember ír a szeretet-tank koncepcióról, melynek a lényege, hogy a gyerekeknek folyamatosan szükségük van arra, hogy kimutassuk az irántuk érzett szeretetünket, mely történhet közös játék, simogatás, ölelés, osztatlan figyelem, stb. formájában. Ha ez a tank „kifogy”, a gyermek nyűgössé, hisztissé, levertté, rosszkedvűvé válhat, egészen addig, amíg újra fel nem töltjük azt.)

Biztosan Te is tudatában vagy mindennek, mégsem tudsz mindig időt szakítani arra, hogy az elméletet a gyakorlatban is alkalmazd. Ma olyan tippeket gyűjtöttem, melyek segítségedre lehetnek ebben.

Bizonyára Te is sokat ismersz és gyakorolsz is közülük, és van olyan is, melyre legyintéssel reagálsz, mert szerinted Nálatok biztosan nem válna be.

Minden család, minden gyerek, és minden helyzet más, ugyanakkor érdemes szerintem adni magatoknak egy esélyt, még akkor is, ha kezdetben úgy érzed, hogy az adott tanács nem kivitelezhető.

játék anyával1. Tervezd meg!

Próbáld előre betervezni a gyerekekkel töltött minőségi időt a programodba. Ha már előre tudod, hogy mikor szakítasz rá időt, akkor könnyebb lesz be is tartani az eredeti elképzelésed.

Nagyon kreatív ötletről olvastam: egy anyuka mindegyik gyerekével havonta egyszer “anya-estét” tart, mikor kizárólag az adott gyerekkel foglalkozik – ezt a napot pedig minden hónapban a gyermek születésének napjára időzíti! Így a gyerekek már előre várják, hogy minden hónapban sor kerüljön rájuk, és pontosan tudják, hogy ez mikorra várható.

Amennyiben ez rugalmatlannak hangzik, hiszen elég nehéz bizonyos napokra mindig kőbe vésetten tervezni, akkor sem elvetendő ötlet, hogy havonta (vagy esetleg hetente) csak az egyik gyerekkel tölts pár órát kettesben.

Ehhez természetesen szükség van Apa, a nagyszülők vagy egy babysitter segítségére, de abszolút megéri az erőfeszítést! A gyerekek számára nagyon fontos, hogy legyenek olyan momentumok, mikor Anya csak és kizárólag rájuk figyel.

Talán furán hangzik, de valakinek az működik, ha a tennivaló listájára azt is felvezeti, hogy játsszon a gyerekekkel. Ez egyrészt emlékezteti arra a tényre, hogy a gyerekekkel való játék ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb), mint bármely teendő a listán, másrészt ösztönzi az embert arra, hogy elvégezze ezt a sokszor fárasztó – bár valóban örömteli feladatot.

2. Félre a telefonnal!

Az egyik legkritikusabb dolog – és sokszor legfájdalmasabb – hogy egy időre félre tegyük (vagy akár kikapcsoljuk!) a mobilunkat/tabletünket/számítógépünket, és osztatlan figyelmet szenteljünk a gyermekünknek.

Mikor hazaérünk a munkából és/vagy oviból/iskolából, próbáljunk meg megválni szeretett készülékeinktől, és csak és kizárólag a gyerekekre koncentrálni. Nem kell feltétlenül egészen lefekvésig így tennünk, de legalább egy rövid időt szabjunk ki magunknak, mikor tényleg betartjuk ezt a szabályt!

Ez számomra is nagyon nehéz, főleg mikor olyan játékot találnak ki a gyerekek, amit unalmasnak találok. Ilyenkor hajlamos vagyok rá- rátekintgetni az e-mailjeimre, főként, ha fontos levelet várok. Sajnos Férjre ez még inkább jellemző, ezért a gyerekek gyakran meg is szólják, hogy „Apa már megint telefonozol!”. 😉

Meg fogsz lepődni, hogy eleinte mennyire nehéz így tenni (ha nem, akkor gratulálok! 🙂 ), viszont cserébe rövidesen látni fogod, hogy milyen sokat nyersz ezzel az apró változtatással!

hinta3. Használj ki minden pillanatot!

Nézz az órádra, és – még ha nehezedre is esik – szentelj csupán 10 percet a gyermekednek. Amikor nem telefonálsz, nem olvasol, nem tévézel, nem végzel házimunkát.

Lehet ez közvetlenül hazaérkezés után (én úgy vettem észre, a gyerekek ekkor igénylik legjobban, legalábbis az oviból hazaérkezés úgy látom, hogy kritikus a “feltöltődés” szempontjából). De lehet, hogy az válik be a legjobban, ha ez vacsora utánra, esetleg korán reggel, ébredés utánra időzíted.

Nem az a lényeg, hogy órákban mérve minél több időt töltsetek együtt (persze ez sem mellékes), hanem az, hogy amikor vele foglalkozol, érezze, hogy csak rá figyelsz.

Én aztán tudom, hogy ezt milyen nehéz megvalósítani – nem is mindig sikerül – de azért megpróbálom!

4. Csak mondj igent!

Ha nagyban benne vagy egy feladat elvégzésében, például házimunkában vagy vacsorakészítésben, akkor is próbáld meg abbahagyni, amivel épp foglalatoskodsz, ha erre kérnek a gyerekek. Vagy legalábbis ne utasítsd el ennek az ötletét.

Velem sokszor előfordul, hogy vacsorakészítés és/vagy babaetetés közben a fiúk valami miatt a nappaliba hívnak, és türelmetlenül visszautasítom őket. Ezután percekig győzködöm őket arról, hogy most márpedig nem érek rá.

Valószínűleg célra vezetőbb lenne, ha gyorsan odamennék, megnézném, amit mutatni akarnak, majd visszatérnék ahhoz, amit éppen csinálok. (És ők is sokkal elégedettebbek lennének!)

Tehát ne válaszolj a kérésükre alapból nemmel! Ha a „nem”-et a kritikus helyzetekre tartogatod, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy ilyenkor ők is toleránsabbak lesznek Veled szemben.

Még egy jó tipp: ahelyett, hogy azt mondanád, „5 perc múlva”, menj oda, és mondd azt, „öt percre”. Hát, nem egyszerű ez a kis engedmény? És mégis hatásos…

bubifújás5. Végezzétek a házimunkát közösen!

Minden kisgyerekes anyuka tudja, hogy a kezdetek kezdetén (2-4 éves kor között) milyen határtalan lelkesedéssel vetik magukat bele a gyerekek a házimunkába.

Teljesen egyértelmű, hogy a gyerekekkel közösen végzett munka kb. kétszer olyan lassan megy, de arról se feledkezz meg, hogy ha elutasítással már most elveszed a kisgyerek kedvét attól, hogy segítsen, később sem várhatod el, hogy így tegyen, mikor már tényleg szükség lenne rá.

Ha engeded, hogy a gyerekek segítsenek bizonyos dolgokban (pl. nálunk a mosógépbe pakolás, teregetés, portörlés, terítés, főzőcskézés, morzsaporszívózás az, ami legtöbbször terítékre kerül), két legyet ütsz egy csapásra.

Bár lassan, de biztosan haladsz a tennivalóiddal, ők is boldogok lesznek, hogy hasznukat veszed.

Ezek a közös “munkálkodások” arra is jók, hogy minél többet megtudjanak a körülöttük levő tárgyakról és hétköznapi rutinokról, persze játékos formában.

Játékosan lehet pakolni is! 🙂 Az én gyerekeim este nem mindig repesnek az örömtől, ha össze kell pakolniuk a szétszórt játékokat a nappaliban (ez a fő játszó terep).

Ilyenkor a telefonomon vagy CD-lejátszón bekapcsolok egy pörgős számot, és azt játsszuk, hogy még a szám lejárta előtt kész kell lenniük a rendrakással. Egyszerűen imádják ezt a játékot! A rendrakás végeztével pedig általában átcsap az egész egy spontán táncikálásba. 😉

6. Egyetek együtt!

Próbáljatok meg naponta legalább egyszer együtt enni. Természetesen ez nem minden nap lehetséges, hiszen sokszor van, hogy Apa későn ér haza, de amennyiben megoldható, ragaszkodjatok a minél többszöri együtt étkezéshez.

Nem véletlenül van ennek évszázadokra visszamenőleg hagyománya. A közös étkezések lehetőséget teremtenek a beszélgetésre, arra, hogy megtudd, milyen volt a másik napja, és nem utolsósorban arra is lehetőség nyílik, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell viselkedni az asztalnál.

Példát vehetnek a szülőkről, és nagy valószínűség szerint így jobb az étvágyuk is.

Ilyenkor ne legyen bekapcsolva a tévé, mert akkor az „egymásra figyelésnek” lőttek, azt (amennyiben egyáltalán megengedett nálatok) tartogasd azokra az estékre, mikor nagyon fáradt vagy, esetleg mikor nem ül össze az egész család. (A tévémentes vacsit nálunk gyakran Férj miatt nehéz megvalósítani, de egyre ügyesebben betartja ezt a szabályt ő is. 🙂 )

Kellemes háttérzenét viszont bekapcsolhattok, ami felszabadultabbá, otthonosabbá teheti a légkört.

Ha a hétköznap esték egyáltalán nem megszervezhetőek, akkor ragaszkodj a hétvégi ebédhez vagy vacsorához.

esti mese7. Találj ki különleges esti szertartást!

Az esti lefekvés előtti 1 órának nagyon nagy jelentősége van a nap lezárása és az éjjeli alvás nyugalma szempontjából – ez teljesen egyértelmű.

Ahhoz, hogy tényleg a legtöbbet hozd ki ilyenkor az együttlétből, találj ki saját, személyre szabott kis rituálét, melyhez Te és a gyerekek is ragaszkodtok.

A legtöbb családban a fürdés utáni mese képezi az alapját ennek a szertartásnak, de lehet bármi, ami Nektek megfelel. Például egy-egy a gyerekek által kiválasztott diafilm vetítése, személyre szabott mesemondás fejből, közös éneklés, imádság.

A kisgyerekek tapasztalatom szerint nagyon szeretik, ha a mese róluk szól – ilyenkor egy-egy aznap felmerülő konfliktust is óvatosan beleszőhetsz a mesébe, melyre mindig találj optimális „megoldást” a történetben.

Mesélhetsz a gyerekeknek érdekes sztorikat kicsi korukból, amire esetleg már nem emlékeznek.

Beszélhettek olyan témákról, ami közel áll a szívükhöz. Nálunk például az első számú, hogy milyen jó volt a Balatonon, és mivel töltöttük a nyaralás alatt az időnket minden nap.

Másik nagyon szuper ötlet, ha elalvás előtt elmondja mindenki, hogy aznap milyen jó dolgok történtek vele. Ez a gyakorlat nemcsak optimista életfelfogásra nevel, hanem megerősíti a gyerekben a jó érzéseket közvetlenül lefekvés előtt.

Kezdetben még kicsit bátortalanok voltak, de most már lelkesen sorolják, hogy jó volt aznap az oviban legózni, finom volt a gofri, amit Anya sütött vacsorára, jó volt Apával biciklizni, és hasonlók. 🙂

pocsolyaDe az sem maradhat ki soha, hogy nekem mik voltak a jó élményeim aznap – ezt mindig követelik (persze van benne némi „érdek”, hiszen soha nem mulasztom el megjegyezni, hogy miért voltam büszke aznap rájuk, illetve miért érdemelnek dicséretet).

Ezután pedig mintegy a pozitív jövőkép megerősítéseként felkészítem őket, hogy milyen jó dolgok történnek majd velük másnap. Pl. „Ne feledjétek, hogy holnap kirándulás lesz az oviban.” vagy „Holnap hétfő, aznap lehet játékot bevinni az oviba, de jó lesz!”.

Ha gondot okoz az esti elalvás, akkor jól jöhet egy kis 100%-os tisztaságú levendulaolaj, melyből 1-2 cseppet eldörzsölhetsz a gyerekek csuklóján.

Van egy kis golyós üvegcsém, amiben levendulaolaj van, és mi csak úgy hívjuk a gyerekekkel, hogy „varázsolaj”. Mikor először tettem belőle a csuklójukra, akkor elmagyaráztam nekik, hogy ez egy nagyon különleges olaj, amitől könnyebben elalszanak, és amitől szépeket álmodnak. Nagyon szeretik a varázsolajat! 🙂

Neked milyen más praktikáid vannak, hogy még több minőségi időt tölthess a gyerekeiddel? Mi az, ami megkönnyíti, hogy ezt beleilleszd a nem kicsit hektikus hétköznapokba?

Fotók forrásai sorrendben: abeautifulmess.com, blog.tinyprints.com, shescharming.com, lovelylaurak.tumblr.com, delectablecollectibles.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .