Teljesen le tud nyűgözni, mikor egyes találékony, kreatív barkács tehetségek olyan szuper újrahasznosítási ötletekkel állnak elő, melyek segítségével bizonyos már kukába dobandó dolgainkat nem kell kihajítanunk, hanem inkább felhasználhatjuk őket használati- vagy dísztárgyként.

Mindegyik tetszik a maga nemében, de én azokhoz a projektekhez vonzódom inkább, amik:

1. könnyen megvalósíthatóak, nem kell hozzájuk különleges barkács képességekkel rendelkezni (nálam a fűrész használata például már ezt a határt súrolja 😉 )

2. melyek eredményeként hasznos tárgyakat kaphatunk. (Sok érdekes díszt lehet például farigcsálni használt dolgokból, de az nekem már inkább a haszontalan kategóriába sorolható, a túl sok porfogót pedig nem szeretem a lakásban – kivéve persze a gyerekek „kreációit”, melyeket büszkén állítok ki lakásszerte.)

Persze vannak kivételek, de általánosságban ez a két dolog vonz egy-egy csináld magad „átalakításnál”. 🙂

Ma bemutatok Neked 10 olyan példát, mely egytől egyig megvalósításért kiált! Legalábbis én zseniálisnak tartom őket.

dugó csipesz

Dugó-csipeszek: én a papír- és műanyag zacskókat befőttes gumikkal, illetve erre a célra vásárolt műanyag csipeszekkel zárom le. Azonban nagyon frappáns megoldásnak találom, ha a már használaton kívüli parafa dugóba késsel vagy más éles eszközzel nyílást hasítunk, és így zárjuk le pl. a fűszeres vagy virágmagos papírtasakokat.

holder

Fali tartó mobil töltéséhez habfürdős flakonból: nagyon dekoratív ez a flakonból készült mobiltartó. Nálunk is probléma, hogy ha egy magasan elhelyzett konnektorba akarom bedugni tölteni a telefont, akkor az a dróton himbálódzik a levegőben. Lehet kifejezetten erre a célra tervezett műanyag tartót kapni, de miért adjunk ki pénzt egy újabb tartozékra, ha saját magunk is tudunk sokkal szebbet és jobbat alkotni?! (Én vettem egyet, és sajnos jól befürödtem vele, mert ráadásul nem is funkcionál rendesen…) A flakont csupán le kell vágnunk egy éles ollóval a kívánt formára, majd ragasztóval szép papírral vagy textillel bevonni. Szerintem nagyon ötletes! Lépésről lépésre megnézheted a megvalósítást, ha a linkre kattintasz.

újságpapír váza

Váza borosüvegből és újságkivágásból: mi sem egyszerűbb elkészíteni ezt a szuper vázát. Egy boros vagy szörpös üveget szépen ki kell mosni, majd dekupázs vagy más folyékony kreatív ragasztó segítségével újságpapírból, csomagolópapírból vagy magazinokból kivágott képekből „felöltöztethetjük” az üvegünket.

pólók

Bevásárlószatyor (zöldségtároló) régi pólókból: nagyon idegesít, hogy a zöldségesnél minden egyes zöldséget külön nejlonzacsiba kell pakolni. Lassan elárasztanak a zacskók, pedig igyekszem a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt egy zacsiba ömleszteni, illetve az is megoldás lehet, ha otthonról viszünk magunkkal zacskókat. Igazi öko megoldás lehet azonban régi pamutpólókból zöldségtárolók készítése. Jól szellőzik, így nem rohadnak bele a termények sem idejekorán, ugyanakkor szuperül moshatóak és tisztán tarthatóak. A részletes fotós leírásért katt a megadott linkre (kékkel kiemelve).

konfetti

Konfetti falevelekből: nagyon-nagyon tetszik ez a környezetbarát parti-ötlet. Sokszor eszembe jutott már, hogy sajnos a bulikkal is milyen eszetlenül sok hulladékot termelünk (papírtányérok, poharak, szerpentin, konfetti, girland, stb.). Konfettit lehet készíteni egyébként maradék újságpapírból vagy régi magazinokból is, de olyan konfettit, ami a környezetet egyáltalán nem szennyezi, és tökéletesen lebomló, különböző színű falevelekből készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak hobbi boltokban beszerezhető kis lyukasztók, és már kezdődhet is a gyártás!

wc papír gurigából

Kábeltartó rendszerező WC papír gurigákból: mi az, amiből bőven van egy háztartásban? WC papír guriga és használaton kívüli kábelek/zsinórok. Nagyon frappáns ötlet ez a tároló! Én tuti megcsinálom, mert idegbajt kapok tőle, hogy állandóan összegubancolódnak. Tudom, erre a célra gyártott rendszerezőket is lehet kapni, de ha ilyen könnyen elkészíthető a saját, akkor minek?

ceruzatartó

Falra rögzíthető szörnyecskés ceruzatartók samponos flakonból: jaaajj, nagyon cukik ezek a szörnyecskék! Milyen jó ötlet a régi samponos flakonokat ilyen módon felhasználni. Az én gyerekeimnek biztosan nagyon tetszenének.

kötél váza

Váza kötélből és konzervdobozból: gyönyörű, egyszerű és környezetbarát ez a konzervdobozt, befőttesüveget, vastag natúr kötelet és ragasztópisztolyt igénylő kis projekt.

újrahasználható törlők

Újrahasználható törlőkendő textilpelenkából/pamutvászonból: amilyen egyszerű, olyan zseniális ez az ötlet. Az ember rengeteg papírtörlőt elhasznál a takarításhoz, ahelyett, hogy védené a környezetet s a pénztárcáját, és inkább újra meg újra használható megoldás után nézne. Na, nekem ebből lett elegem. Így már meg is valósítottam a fenti ötletet (bár én egy kedves varrónő ismerős segítségével, mivel nincs varrógépem és varrni sem tudok). Így legalább fel tudtam használni a rengeteg már nem használt textilpelus egy részét, ami a birtokomban van. A színes szegés csak hab a tortán, lehet kevésbé szépen, simán elvarrni is a végeket, de nekem ezek a színek meghozzák a kedvet a takarításhoz/törölgetéshez! 🙂 Részletes leírásért és step-by-step fotókért katt a linkre!

szúnyogriasztó gyertyák

Szúnyogriasztó citromfű gyertya konzervdobozból és régi gyertyákból: ha Te is szeretsz a kertben ücsörögni egy jó pohár bor vagy hideg limonádé mellett a nyári estéken, akkor szerintem Neked is szükséged lesz valamilyen szúnyog elleni védelemre. Vannak a forgalomban szúnyogriasztó mécsesek, de Te magad is elkészítheted őket. Méghozzá használt konzervdobozokból és maradék gyertyákból! Természetesen felhasználhatsz újonnan vásárolt paraffint vagy szójaviaszt is (ez utóbbi környezet- és egészségbarátabb verzió, de nehezebben beszerezhető). Amire mindenképp szükséged lesz, az a citronellaolaj, mely minden nagyobb illóolaj márka kínálatában megtalálható, és nagyon jó áron beszerezhető. Részletes megvalósításért katt a linkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .