zöldA Föld napja alkalmából sok mindennel készültem Neked, de sajnos egy kis elhúzódó betegség a terveim nagy részét meghiúsította. 🙁

Éppen ezért ma csak este tudom posztolni ezt a kis zöld link ajánlót, melyben olyan környezetbarát oldalak és blogok elérhetőségét találod, ahová érdekes időnként vagy akár rendszeresen ellátogatnod.

Természetesen hozzátenném, hogy a teljesség igénye nélkül.

Sok oldal van egyébként, ami felkeltette az érdeklődésemet, de sajnos sokszor találkoztam azzal, hogy a blog írója egy idő után feladta a rendszeres alkotást, így kicsit elhagyatottá vált az oldal.

Most olyan forrásokat igyekeztem válogatni, ahol folyamatos frissülésre és új dolgokra számíthatsz. Az összeállítás végén azért van két olyan is, ahol nem ez a jellemző, mégsem akartam kihagyni ilyen vagy olyan oknál fogva.

1. Humusz

A HUMUSZ szövetség blogján nemcsak magáról a szervezetről tudhatsz meg sokat, hanem Tudástárukban sok érdekes és hasznos információhoz juthatsz.

A leghasznosabbnak a „Mindennapi tippek” címűt tartom, melynek fő témája a hulladékmegelőzés. Ez a HUMUSZ fő célja egyébként. Itt területenként lebontva olvashatsz arról, hogy milyen konkrét lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd az általad termelt szemét mennyiségét (mely 500 kg szemetet jelent évente fejenként!!) az irodában, otthon, a vásárlás, szórakozás és ajándékozás során.

Rengeteg szuper infó van a komposztálás témakörével kapcsolatban is, a „Komposztálj!” címszó alatt.

„Isteni” a „GYIK” szekció is, ahol csomó gyakran felmerülő kérdésre kaphatsz választ. Pl. mit csinálj, ha illegális szemétlerakást tapasztalsz, ha valaki műanyagot éget a környezetedben, mit tégy a spam-ek és kéretlen reklámanyagok ellen, stb.ökoanyu

2. ÖkoAnyu

Szerintem a „zöld” anyukák és háztartást vezető környezettudatos nők, akik kicsit is otthon vannak az internet világában, hallottak az ÖkoAnyuról.

Nagy Réka „Ökoanyu” és „Ökobaba” címen könyvet is írt, melyben sok-sok zöld tanácsot foglal össze ami a környezettudatos gyerekneveléssel és háztartással kapcsolatos.

A blog azért nagyon szuper, mert rengeteg hasznos és praktikus tanácsot kaphatsz a takarítástól elkezdve a húsmentes hétfői recepteken keresztül a zöld szépségápolásig. Szóval érdemes itt is kicsit megállni és csemegézni! Vigyázat, addiktív! 😉

3. GreenR – A zöld objektív

Ezen a blogon nem kell attól tartani, hogy nem mondják meg az őszintét. Folyamatosan frissül természetvédelmi mérnökökből, bölcsészekből és egy matematikusból álló író gárdájának köszönhetően.

Rengeteg témát érintenek a bejegyzéseik, találsz híreket és véleményeket a fenntarthatósággal, a klímaváltozással, környezetvédelemmel, egészséges táplálkozással kapcsolatban. Sok más témát is érint a blog, ilyen például a politika és a művészetek.

greenRStílusa sokszor odamondogatós, sokszor keresetlen, de nagyon is elgondolkodtató. (Természetesen ér nem egyetérteni mindennel, de azt hiszem ez minden esetében így van.)

A GreenR csapata nem veszi készpénznek, amit a média és a döntéshozók kommunikációja sulykol, hanem megpróbálnak betekinteni a „kulisszák mögé”, és megtalálni a dolgok hátsó mozgatórugóit.

A bejegyzések jellege előfordul, hogy praktikus, de olyan is van hogy filozofikus, vegyes szemléletű és hátterű szerzőinek köszönhetően igazán változatos.

4. Greenpeace blog

A nemzetközi szervezet magyar egyesületének blogja.

Rengeteg infót találsz az aktuális kampányokról és projektekről, rendszeresen frissülő forrása a környezetvédelemmel kapcsolatos külföldi és belföldi történéseknek.

5. ÖkoKlikk

Az ÖkoKlikket a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti. Célja, hogy elmagyarázza, mi a fenntartható életmód, és segítsen abban, hogy meg is tudjuk ezt a gyakorlatban valósítani.

Az ÖkoDajka rovatban számos teszt található, melynek megoldása során nemcsak arra jöhetsz rá, hogy mennyire vagy jártas a természetvédelemben és „zöld” életvitelben, hanem nagyon sokat tanulhatsz is.

Az ÖkoFórumon rengeteg ötletet kaphatsz a környezettudatos életmóddal kapcsolatban, például arról, hogy milyen a környezetbarát iroda, mi is a bio, hogyan valósítható meg a „zéró hulladék” elve a kertben.

Sajnos elég régen frissült az oldal, ha jól látom legutoljára tavaly, kár, hogy idén már nem fektettek bele energiát. Mindenesetre sok ötletet találhatsz így is a meglévő cikkek között.

+1 Jól lakni

konyha_1A Jól lakni oldalán gyakorlatias tanácsokat kaphatsz az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával kapcsolatban. A „Jól lakni” ház különböző helyiségeiben a kérdéses területre kattintva juthatsz a Téged érdeklő információkhoz.

 Az alábbi témakörökben kaphatsz segítségnyújtást: takarítás-tisztítás, energia- és víztakarékosság, hulladékcsökkentés, környezettudatos táplálkozás, környezetbarát közlekedés és turizmus, valamint otthonunk környezetbarát berendezése.

Nagyon jópofa az Energiakalkulátor is, ami azt mutatja be, hogy mire elég 1 KW áram. Nézd meg, megéri!

Remélem, tetszett ez a kis ajánló. Kérlek, ha van a témában még jó blog, amit ismertek, akkor mindenképp írjátok meg kommentben! Előre is köszi!

Fotók forrásai sorrendben: thepapertiger.com, ill. a blogoknál feltüntetett képek a vonatkozó blogokról.

“Az 5 (szerintem) legjobb zöld blog” - 5 hozzászólás

  1. Hallottam már némelyikről, de jó, hogy egy helyen meg lehet találni több fajtát is. Most egy időre lesz mit olvasgatni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .