salátaMúlt héten arról írtam, milyen fontos, hogy több zöldséget és gyümölcsöt együnk. A részletekről, hogy miért, mennyit, hogyan, ide kattintva olvashatsz.

Idő hiányában viszont nem tudtam minden ötletemet leírni a témával kapcsolatban. Igaz, sok javaslatot tettem arra, hogy miként is fogyaszthatnál több zöldséget és gyümölcsöt, jöjjön ma még egy kis ráadás!

1. Légy hetente egyszer vega!

A „Húsmentes hétfő” mozgalom egyre több országban hódít. Sok húsevő dönt úgy, hogy heti egy-két alkalommal egyáltalán nem fogyaszt állati fehérjét.

Mondhatnád, hogy Te úgysem eszel sok húst, de nézd meg egy napod, hogy valóban így van ez? Nemcsak a színhúsról, hanem a különféle felvágottakról, húskészítményekről se feledkezz meg!

Ha problémát okoz a fogyasztott hús mennyiségének csökkentése, megoldás lehet, ha pár napra teljesen kiiktatod az étrendedből. Ezzel (jó esetben) automatikusan növekszik a megevett zöldség-gyümölcs mennyisége. (Figyelj oda, hogy ez valóban így legyen!)

2. Kapj kedvet a zöldséghez!

Sokszor tapasztalom, hogy nincs kedvem zöldséget enni (a gyümölccsel ez ritkábban fordul elő). Mikor belegondolok, hogy miért, akkor mindig arra a következtetésre jutok, hogy nem megfelelő a rendelkezésre álló alapanyag.

Miért is lenne kedvem megenni a hipermarketek polcán (tisztelet a kivételnek) penészedő/ráncosodó példányokat vagy a vértelen primőröket? Vagy ha nincs otthon semmi más, csak pár kókadozó hagyma és krumpli a hűtő alján, akkor nem csoda, hogy nem készül semmi finom zöldséges fogás!

A megoldás többrétű erre a problémára. Először is kutass megfelelő, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ínycsiklandó alapanyag után! Piacon, zöldségesnél, vagy akár megbízható online boltok (pl. Neked Terem) kínálatában.

A másik megoldás, hogy ha van rá módod, termelj egy-két dolgot saját magad. Sok olyan zöldség van, melynek elég a kis hely, nem feltétlenül kell szabad földben termelni. Elég egy nagy cserép vagy virágláda, és szuperül vethető például a hónapos retek!

Tudom, hogy nagyon időigényes, de semmihez nem hasonlítható a „hazai” zöldség. Mikor nyáron terem a kertben paradicsom, akkor legszívesebben egész nap csak azt enném! 😀

Egy idő után azon veszed észre magad, hogy szenvedéllyel választasz és/vagy termesztesz zöldségeket – ami a legjobb megoldás arra, hogy többet is egyél belőlük!

smoothie3. Nassolj!

Igen, jól hallottad. Persze nem mazsolás Milkára gondoltam, hanem példának okáért egy jó kis gyümölcssalátára, turmixra, házi jégkrémre, aszalt gyümölcsre vagy egyszerűen egy almára. 😉 Nem csupán reggel „ér” gyümölcsöt enni.

Napközben, ha megéhezel valami finomságra, mielőtt elővennéd a csokit vagy gumicukrot, inkább gondold végig, mi lenne az egészséges opció. Chips helyett az alma- vagy banánchips jó választás lehet!

Ha utána még mindig édességre fáj a fogad, az már más kérdés – ha belefér a diétádba, akkor nem kell megtartóztatnod magad – de legalább nyugodt lehetsz, hogy a napi gyümölcs adagod kipipáltad. 🙂

4. Készíts zöldséges-mártogatóst vacsorára!

Ha jönnek a barátok, meglepheted őket egy ízlésesen tálalt zöldséges-mártogatós összeállítással. (Természetesen saját magadnak készítve sem utolsó fogás!)

Vegyél csupa olyan zöldséget, mely nyersen ropogtatva fogyasztható. Íme, néhány példa: sárgarépa, retek, uborka, paprika, karalábé, angol zeller, avokádó vagy karfiol (a listát ízlés szerint bővítheted enyhén párolt zöldségekkel!).

Készíts finomabbnál finomabb joghurtos-fűszeres, sajtos, tonhalas, tojásos, humusz vagy guacamole alapú szószokat, és mártogass! Meglátod, hogy pillanatok alatt elfogy az összes zöldség!

Gyümölcs fondue-t is készíthetsz. Olvassz étcsokoládét vagy tejcsokoládét, és pakolj meg egy tálat gusztusosan feldarabolt gyümölcsökkel. Nem kell feltétlenül eperért rohannod a boltba, nagyon finom a csokival az alma, körte, banán, aszalt sárgabarack vagy szőlő is!

dip5. Légy furfangos!

Néha jól jön, ha képes vagy egy picit manipulálni magad. Például helyezz az asztal közepére egy tál gyümölcsöt, így mindig kéznél lesz egy alma vagy banán. 😉

Vagy ha a gyümölcssaláta a gyengéd, vedd a fáradtságot, hogy készíts egy jó nagy adagot, amit utána a hűtőben légmentesen záródó edényben tárolva akár 2 napig is eszegethetsz.

(Férj például arra a kérdésre, hogy kér-e egy almát, mindig azt válaszolja, hogy nem. Ha viszont szépen darabokra vágom, és az orra elé biggesztem egy kis tálkában, akkor tuti, hogy 10 perc múlva már hírmondója sincs!)

Pürésítsd a zöldségeket és használd föl köretnek, tölteléknek, szósznak húsokhoz, tésztákhoz. Így a családtagokat is becsaphatod egy kicsit, ha nem nagy zöldség barátok.

Ha sütit sütsz, részesítsd előnyben a gyümölcsös pitéket és muffinokat. De például a répát, céklát és sütőtököt is számos süteményben felhasználhatod.

Sütemények vagy kekszek mellé tálalj bogyós gyümölcsöket, apróra vágott körtét, almát, szőlőszemeket.

Tűzd ki azt célnak, hogy a tányérodon lévő étel legalább fele zöldség legyen. Ezzel a kis „fogadalommal” könnyedén ráveheted magad, hogy több párolt zöldséget, salátát, rizst egyél. Sült krumpli nem ér! 🙂

Neked milyen más tippjeid vannak még?

Fotók forrásai sorrendben: yummybeet.com,  heatherchristo.com, mybakingaddiction.com

“(Még) 5 tipp, hogy több zöldséget-gyümölcsöt egyél!” - 1 hozzászólás

  1. A „húsmentes hétfővel” nemcsak az egészségünkért, hanem a környezetünkért is tehetünk. Köztudomású, hogy a hús, és a zöldség/gyümölcs „előállítása” között energia felhasználás szempontjából zongorázni lehet a különbséget.

    A szottyadt zöldség helyett sokkal jobb és egészségesebb a mirelit változat, szinte a frissel egyenértékű az élvezeti értéke.

    Több zöldséget akkor is ehetünk, ha ügyelünk arra, hogy soha ne legyen étkezésünk zöldség kíséret nélkül (kivéve persze az édes fogásokat)! Mindenhez együnk, lehetőleg nagyobb mennyiségben akár köretként, akár nyersen a szendvicshez.

    Hasznos dolog ezeket a jó tanácsokat újra és újra felidézni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .