60 év! Pontosan ennyi idős ma az anyukám. Erre a különleges napra pedig nagyon különleges meglepetéssel készültem (illetve készült sok-sok ember, amint ez majd a későbbiekben kiderül).

Ha érdekel, hogy mi az, amivel az utóbbi pár napomat töltöttem, vagy esetleg Te is szeretnél valami eredeti, maradandó meglepetést okozni valakinek, akkor olvass tovább! 😉

b1 nb

Hónapokkal ezelőtt kezdődött ez a történet, amikor a fejembe vettem azt a nem kicsit ambiciózus tervet, hogy Anya születésnapján pontosan 60 levelet kapjon kézhez, melynek mindegyike egy az elmúlt hatvan év emlékét rejti.

Az alábbi e-mailt küldtem el egy hónappal ezelőtt az összes barátnak, rokonnak, régi ismerősnek, aki fontos szerepet tölt(ött) be anyukám életében:

Kedves Családunk és Barátaink!

Mint tudjátok (vagy esetleg nem), kedves jó “Anyánk” idén novemberben ünnepli 60. születésnapját. Ezen alkalomból különleges MEGLEPETÉS AJÁNDÉKKAL készülünk számára. Szeretnénk neki a szülinapján átadni “60 év emlékeit” úgy, hogy 60 borítékot meg akarunk tölteni a családja és ismerősei emlékeivel.

És itt jöttök Ti a képbe!

Arra szeretnélek nagyon szépen megkérni Benneteket, hogy MINDENKI írjon le akár kézzel, akár géppel egy-egy kis történetet/élményt, ami Anyával kapcsolatos. Lehet vicces, lehet megható vagy bármi, ami eszetekbe jut róla. Minél nosztalgikusabb, annál jobb! Annak is nagyon örülnénk, ha egy ember akár több sztorit írna, mert 60 borítékot kell megtöltenünk. Ebben az esetben viszont külön papírokra írjátok az emlékeket, hogy külön borítékba tehessük. A levélbe kerülhet persze szülinapi jókívánság is a végén.

Ezután küldjétek el ezt az emléket NEKEM postán. (E-mailen is küldhetitek válaszként erre az üzenetre, de ez esetben nem lesz olyan személyes, mert nem tudjátok saját kezűleg aláírni.)

Előre is nagyon köszönöm a részvételeteket – tudom, hogy mindenki nagyon elfoglalt, de gondoljatok arra, hogy milyen nagy meglepetés lesz neki, mikor végigolvassa azoknak a sorait, akik fontos szerepet töltenek be az életében!

Ami még nagyon FONTOS, hogy tartsátok TITOKBAN ezt a kis feladatot, mert mindenképp meglepetésnek szánjuk a 60 borítékot!!

A leveleket legkésőbb november 7-ig várom, mert utána még szépen borítékba szeretnénk őket rendezni, illetve becsomagolni. Így pont egy hónapotok van a “küldetés” teljesítésére.

Szeretettel: Anni

Ezután megkezdődött az izgalom, hogy valóban összejön-e a hatvan levél? Egyik pillanatban bíztam benne, sőt, eltökélten hittem, hogy igen, a másikban viszont azt kérdeztem magamtól, hogy mégis hogyan vághattam ennyire kemény fába a fejszém?

b3 nb

Hiszen annak ellenére, hogy egy hónapja megkapta mindenki az információt, egészen tíz nappal ezelőttig szinte alig érkezett egy-két levél. Kezdtem bepánikolni. Megkezdődött a „gyűjtő hadjárat”, és én mindent bevetettem: telefont, e-mailt, Facebook-ot, sőt még sms-en is „zargattam” a listámon szereplő ismerősöket.

Excel táblázatot készítettem, mely a delikvensek nevét, tervezett levélmennyiségét, és már megkapott leveleinek számát tartalmazta. Úgy éreztem magam, mintha megint visszacsöppentem volna az „irodás” korszakba, mikor közeledik egy határidő, és próbálom a kollégáktól/beszállítóktól bevasalni az anyagot. (Megjegyzem, most hasznomra vált az a jó pár multis közegben eltöltött év, melynek folyamán megtanultam egyet s mást arról, hogyan hassunk másokra asszertíven… 😉 )

Egy-egy lelkes résztvevőnek köszönhetően útközben is szereztem telefonszámokat, és egyre több embert szerveztem be a projektbe. Volt aki több levelet is írt, hogy minél több emlék gyűljön össze. Néha már úgy éreztem, kicsit túlnő rajtam a feladat, de ilyenkor csak az előttem álló lépésre koncentráltam.

Persze én is nekiláttam az “emlékezésnek”, és nap nap után írtam késő estébe nyúlóan (ezért nem voltam túl termékeny itt, a blogon), így pontosan tíz levelet sikerült írnom – vésztartaléknak arra az esetre, ha nem jönne össze annyi boríték. Meg persze levél levelet szült, csak úgy ömlött a sok-sok régi emlék és történet, egy idő után alig tudtam megálljt parancsolni nekik. (De mint majd kiderül, a végén nem is kellett mind a tízet külön borítékba csomagolnom!)

Az utóbbi pár nap teljes őrültek háza volt, a telefonom valami forró dróthoz hasonlított, mert folyamatosan hívtak vagy én hívtam másokat a levelekkel kapcsolatban. Még a mai napig van egy levél, amit nem kaptam meg, valószínűleg a holnapi posta kézbesíti.

Annak ellenére, hogy már egy hónapja belevágtunk a meglepetés kivitelezésébe, csak a hétvégén jutottam papírbolt közelébe, hogy a levelekhez szükséges borítékokat, ajándékdobozt, stb. beszerezzem.

Mivel nem jártam sikerrel, hétfőn még Férj rohangált (kétszer is!) nyomdaipari boltba, ahol tudtak 60 darab egyforma (szép) borítékkal szolgálni. A kétszeri kör pedig annak köszönhető, hogy az e-mailben elfelejtettem megemlíteni, hogy milyen formátumú legyen a levél (öreg hiba!) – így végül lett még három kakukktojás, melynek próbáltunk ugyanolyan színű, más méretű borítékot találni (végül saját kezűleg fabrikáltam, mert pont olyat nem találtunk).

60 év 2

Ezzel párhuzamosan nyomtattam a sok-sok e-mailt, arany tollal minden borítékra rákerült az írójának neve, és színes matricákkal egy-egy sorszám 1-től 60-ig! Hogy micsoda mámoros, diadalittas érzés volt az utolsó, 60-as matricát a borítékra ragasztani! (Egy kedves barátnőm nagy alakú képeslapja kapta ezt a megtisztelő számot.) 😀

A hatvan év emléke végül selyempapírral bélelt szép dobozba került, és csak arra várt, hogy a mai napon a címzett megkapja.

Volt is nagyon meglepetés! Anyukámnak sejtelme sem volt arról, hogy mi is lehet a dobozban, csak az ajándékkísérőre írt szöveget láthatta: „60 év emlékei”. Továbbá közöltem vele, hogy óvatosan bontsa, mert törékeny a csomag tartalma. 😉

Mikor kinyitotta, döbbenten látta a hatvan borítékot, és egyre csak olvasta és olvasta a neveket – és közben potyogtak a könnyei (én közben kameráztam, de néha még az én kezem is megremegett, úgyhogy igazi amatőr felvétel lett). 🙂

Ezután elkezdte olvasgatni a leveleket, együtt sírtunk és nevettünk felváltva. Persze csak néhány levélig jutottunk, mert egyszerre túl sok lett volna azt a sok szép emléket felidézni. Azt javasoltuk, hogy üljön le este egyedül egy kényelmes fotelba, és folytassa az emlékezést (és sírást! 😉 ). Lehet, hogy még most is olvas?!

60 év 1

Ez a szülinap nagyon emlékezetesre sikeredett, úgyhogy százszorosan megérte ennyit izgulni, hogy 1.) összejöjjön a 60 levél 2.) nehogy valaki a sok-sok ember közül elszólja magát. (Volt azért pár necces pillanat…!)

Ki tudja, talán a mai nap is borítékba kerülhet majd a századik szülinapra tervezett dobozba?! 😉

Anya, ha olvasod ezt a bejegyzést, akkor még egyszer NAGYON-NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT kívánunk Neked!

Kedves Levélírók! Ez úton is köszönöm Nektek, hogy hozzájárultatok egy valóban emlékezetes naphoz!

Kedves Napi Boldogság olvasó! Ha valóban szeretnél boldog szülinapot szervezni valakinek, akkor melegen ajánlom ezt a „kis” meglepetést!

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“60 év emlékei” - 22 hozzászólás

 1. Sok szeretettel gratulálok az ünnepeltnek és szerintem egy huszast simán letagadhat! 🙂

  Ja, és szuper az ajándékötlet! 🙂

  • Köszi szépen! Az ötletről egyébként még jó régen én is olvastam valahol, és akkor elhatároztam, hogy mindenképp megvalósítom. Megérte!

 2. Hello Anni!

  Gratulálok Neked ehhez a “full extrás” meglepetéshez.
  Remélem a “Barta vérből” jutott elég Erzsikémbe is, hogy ő is ilyen “dögös nagymama” lesz…

 3. Anni ! Fantasztikus ötlet ,nagyszerű és szívet melengető pillanatok lehettek ! Szívből kívánok nagyon sok boldogságot Nektek ! Cs.Zsuzsa

 4. Anni! Ez nagyon eredeti,és megható akció volt! Nagyon szép az anyukád! Boldog szülinapot Neki,és még legalább ennyi boldogságban vidámságban együtt töltött évet!!!!

 5. Nagy örömmel olvastam ezt a mai cikkedet.
  Most készülök egy meglepetés szülinapi partira és ez az ötlet egyszerűen ragyogó!

  Remélem nekünk is sikerül az élményeket begyűjteni időben!

 6. Szia Anni!

  Nagyon boldog szülinapot kívánok anyukádnak.
  Hát igen. 🙂 Fantasztikusan néz ki. Hihetetlen. 🙂
  Látszik, hogy csupa szív és szeretet emberke. 🙂
  A csodálatos embereknek csodálatos gyermekeik vannak. 🙂
  Nagyon tetszett a szülinapi ötleted.
  Nekem a férjem lesz nemsokára 40 éves és én fényképekböl gondoltam elkészíteni az emlékeit. 40 db fotó – 40 év. 🙂

  Tündi

 7. Hú Ani, ez remek ötlet!!! Jövőre lesz Apukám 60 éves. Ezt én is megcsinálom. Optimálisan szerinted a szülinap előtt mennyivel szóljak a rokonoknak?Többen az ország másik végében laknak. Köszi! És szuper a blogod, nagyon szeretem olvasni!

  • Mint a bejegyzésben írtam, én egy hónappal előtte írtam az e-mailt, annál előbb biztosan nem írnék 3 okból kifolyólag. 1.) Minél korábban szólsz, annál több ideig kell mindenkinek “tartania a száját”, és annál tovább idegeskedsz, hogy nehogy elszólja magát valaki. 2.) Mint a mellékelt ábra mutatja, mindenki az utolsó pillanatra hagyja a feladatot, úgyhogy biztos lehetsz benne, az utolsó 1 héten kapod meg a levelek 80%-át! 3.) Az emberek egy idő után elfelejtik a felhívást, és így is úgy is, kb. félidőnél mindenkire rá kell járnod újra… Sok sikert a megvalósításhoz! 😀

 8. Véletlenül találtam rá erre a posztra, de ahogy elolvastam, tudtam, hogy ezt meg kell valósítanom, mivel most lesz a testvérem 18. születésnapja. Remélem sikerülni fog. 🙂
  Anyukádnak pedig utólagosan is boldog születésnapot. 🙂

 9. Szia!! Így ismeretlenül is nagyon hálás vagyok Neked az ötletért. Hétfőn lesz Anyukám 60 éves, én pedig itt ülök 60 darab boríték mellett…sikerült!!! Nagyon izgalmas volt ez az időszak. En novemberen írtam az első e-maileket, gondolván, hogy a karácsony még közben lesz. Hamar kaptam pár levelet, aztán sokáig semmi… Akkor azért kétségbe estem. Aztán kb. 2 hete beindult a “gépezet”. Szuper érzés volt minden nap egy -egy levelet találni a postaládában. Es volt olyan ismerős is, akit én ugyan nem is ismerek, de hallott az “akcióról” es nem szeretett volna kimaradni belőle. 🙂 szóval kész a 60 darab szeretetlevélke. Saját készítésű borítékokban!! Nagyon izgulok, mit fog szólni hozzá!? 🙂 mégegyszer nagyon szépen köszönöm az ötletet. További sok sikert az oldaladhoz!!

  • Azt a mindenit, de örülök ennek!! 🙂 Jajj, nagyon átérzem az örömöd! Egy olyan hosszú projekt, és annyira de annyira izgalmas, a vége meg pláne! Biztosan nagyon meg lesz ő is hatva, és irtóra fog örülni. Nagyon boldog szülinapozást Nektek!

 10. Kedves Anni!
  Hát én éppen a magy feladat közepén tartok. Nov. 19.-n lesz Anyukám 60. születésnapja, és csak gyűlnek-gyűlnek a levelek! ? nagyon köszönöm az ötletet, és már aludni is alig tudok, olyan izgatott vagyok, hogy mit fog szólni, mikor átadjuk a dobozt! ?
  Ági

  • Jaj de izgalmas! Holnap lesz két éve, hogy véghez vittem a projektet, még mindig elfog az izgalom, ha visszagondolok rá. Érdekes, hogy milyen sokat megtudtam az ismerőseinkről a levelek kapcsán (meg hogy hogyan álltak a témához). Holnap is lesz egy picike meglepi 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*