Mindig is érdekeltek a statsztikák, még akkor is, ha miután értelmeztem őket, azonnal meg is kérdőjeleztem a valóságtartalmukat. 😉

Szerinted a boldogság számokban nem mérhető? Dehogynem!

Íme, 10 olyan „boldog” szám, mely biztosan okoz egy kis meglepetést!

barátok6 VAGY 7 ÓRA szeretteinkkel való érintkezés szükséges a legmagasabb boldogsági szint eléréséhez.

Azok az emberek, akik rendszeresen a napjuk kb. negyedét családjukkal és barátaikkal töltik, 12-szer valószínűbb, hogy örömtelinek érzik magukat.

Ugyanez a kutatás azt mutatta ki, hogy az emberek a hétvégeken a legboldogabbak (na vajon miért?), azért is, mert ekkor töltenek a legtöbb időt azokkal, akik közel állnak hozzájuk.

10 BARÁTRA van szükséged ahhoz, hogy jóllét („well-being”) érzeted nagy mértékben növekedjen.

Egy 2012-es brit kutatás szerint azon felnőtteknek, akik rendszeres kapcsolatban álltak 10 vagy több baráttal, boldogsági szintje jelentősen nőtt. Azoknál, akiknek kevesebb barátjuk volt, alacsonyabb boldogsági szintet tapasztaltak.

33 ÓRA heti munkavégzés adja a legnagyobb boldogságot.

Egy svájci kutatás szerint a heti 33 óra munkavégzés eléréséig a boldogságunk szintje folyamatosan emelkedik, majd miután elértük ezt az óraszámot, folyamatosan csökken. Hmm, érdekes!

20 PERC utazás a munkahelyedre az ideális boldogságod szempontjából.

Egy skandináv kutatás azt mutatta ki, hogy a legelégedettebbek azok az emberek, akik maximum 20 percet utaznak, hogy beérjenek a munkahelyükre. 30 percnél több munkahelyre való közlekedéssel az elégedettség vészesen lecsökkent.

5-SZÖR ANNYI a pozitív, mint a negatív kölcsönhatás a boldog párkapcsolatokban.

print24comKutatók összehasonlították a boldog párokat azokkal, akik már külön váltak, és azt fedezték föl, hogy a boldog párkapcsolatok esetén a jó és a rossz kölcsönhatások aránya 5:1-hez.

Akik viszont elváltak, azoknak együtt töltött „idejük” folyamán minden egyes negatív élményre csupán 0,8 pozitív jutott. (Mily meglepő!)

A pozitív élmények körébe tartoznak egyébként a bókok, a szép emlékek, a közös nevetés, bensőséges beszélgetések vagy akár egy csók is.

2 VAGY 3 ALKALOM szükséges hetente szexből, hogy a boldogságszinted jelentősen emelkedjen.

A Colorado-i Egyetem kutatásai szerint minden szexuális együttlét jót tesz, de azoknak a boldogságszintje 55%-kal emelkedett, akik heti 2-3 alkalommal szexeltek. Nem is rossz!

1,5 KILOMÉTERRE lakj barátodtól, hogy boldogabb légy.

Amennyiben van olyan barátod, aki Tőled maximum 1,5 kilométerre lakik (azaz gyalog kényelmesen és gyorsan megközelíthető távolságra), 25%-kal nő az esélyed, hogy boldogabb légy. A kutatások szerint kb. ugyanennyivel nő a boldogságszinted, ha jóban vagy a szomszédoddal, úgyhogy érdemes igyekezni! 😉

33, 55 és 77 – a legboldogabb korok

A pszichológusok szerint a harmincas éveikben járók azért boldogok, mert ekkorra már benőtt a legtöbb ember feje lágya, illetve ez a korosztály teli van energiával, és nagy valószínűséggel ekkorra sikerült már pénzügyi egzisztenciát kialakítania.

Egy másik kutatás szerint az ötvenesek mosolyognak a legtöbbet!

Egy harmadik kutatás eredménye pedig az volt, hogy 44 évesen (bocsi, negyvenesek!) a legalacsonyabb az ember boldogságszintje, amely utána egészen a 70-es évekig folyamatosan emelkedik (ez viszont nagyon jó hír!).

Ezen három eredményből levonható tanulság: nincs olyan, hogy a „legboldogabb kor”. (Bár a legtöbb kutató azt állítja, hogy a korral egyre boldogabbá válunk – juhéjjj!) Viszont minden korban tehetünk a boldogságunkért, amit a következő állítás is alátámaszt.

boldogság40% BOLDOGSÁGODNAK AZ A HÁNYADA, mely teljes mértékben csak rajtad áll!

Természetesen nagyon leegyszerűsített azt állítani, hogy minden egyes ember pontosan boldogsága 40%-át befolyásolhatja, de a Kaliforniai Egyetem kutatócentrumának tudósai azon a véleményen vannak, hogy nagy átlagban ez a helyzet.

Tanulmányaik szerint az ember boldogságának ötven százaléka az örökletességnek tulajdonítható, tehát a boldogságunk fele a génjeinkben rejlik. Csupán tíz százalékot képviselnek az ember életkörülményei, és a maradék negyven százalék pedig csakis rajtunk múlik!

37,4 A MAGYAROK átlagos boldogságszintje.

Ezzel 151 ország közül csupán a 103. helyen áll Magyarország a Happy Planet Index világszintű felmérése szerint.

A mutatót három fő tényező befolyásolja: a várható élettartam, a jóllét (nem jólét!) szintje, illetve az ökológiai lábnyom (tehát a környezetre gyakorolt hatás) mérete. Ezt az eredményt ezért nagyban befolyásolja az, hogy mennyire szennyezi a környezetet egy adott ország. Pl. az USA nem sokkal utánunk van a sorban, annak ellenére, hogy jóval magasabb a várható élettartam és a jóllét is. A széndioxid kibocsájtásuk viszont horribilis…

Éppen ezért szerintem sokkal többet mond, ha csak a jóllét, azaz az egyén boldogságszintjét nézzük. Ebben az esetben a 151-ből a 90-97. helyet foglaljuk el, holtversenyben a Dominikai Köztársasággal, Kínával, Tunéziával, Bosznia-Hercegovinával, Mozambikkal, Lettországgal és Dél-Afrikával. No comment…

Mindent figyelembe véve, a tanulmányokból az következik, hogy: tölts sok időt szeretteid körében, szerezz minél több barátot, élj át boldog pillanatokat kedveseddel, ne dolgozz heti 33 óránál többet, ne lakj túl távol a munkahelyedtől, szexelj heti háromszor, legyen egy barátod a szomszédban, és soha ne feledd: a boldogságod 40%-a a Te kezedben van! 🙂

Haha, ez még viccnek is rossz! Az állítások nagy része szerintem nem vonatkoztatható mindenkire, de van három, ami mindenképp. Szerinted melyik háromra gondolok?? 😉

tánc az esőbenBejegyzéshez felhasznált források: Happify, The Scientist, Happy Planet Index, Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak? c. könyve

Fotók forrásai sorrendben: 1ms.net, hd2wallpapers.com, gdefon.com

 

“10 meglepő szám a boldogságról” - 2 hozzászólás

  1. Válasz:
    1.Szeretteinkkel való együttlét
    2. Barátokkal való együttlét
    3. Mindenki a saját boldogságának a kovácsa

    Anyuci és Apuci véleménye szerint is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .