Autumn-Love hdnature pictures comSzerintem nem vagyok egyedül az őszi levelek iránt érzett rajongásommal. De bevallom, ez nem mindig volt így.

Gyerekként imádtam őket gyűjtögetni, és különféle kézműves feladatokhoz az iskolában felhasználni. Ilyenkor csak úgy rohantak a „házival” töltött órák.

Aztán jött egy viszonylag hosszú időszak, mikor teljességgel megfeledkeztem róluk, maximum néha-néha kísértés fogott el, hogy belegázoljak az óriási lehullott avarhalmokba.

Az ősz nem a kreatívkodásról és gyűjtögetésről, hanem a tanulásról, a felelésekre, majd később zéhákra készülésről szólt. És egyébként is: az ősz elején mindig olyan érdekfeszítő volt újra visszacsöppenni a közép- vagy főiskolára, ki foglalkozott volna akkor holmi levelekkel? (Hacsak nem szerelmesekkel… 😉 )

Amikor dolgozni kezdtem, még feszítettebb lett a tempó, és az őszi időszak volt kivétel nélkül mindenhol a főszezon. Így, akkor a természet helyett a neonfénnyel világított, számítógépek zúgásával hangolt irodáé lett a főszerep. Nem mondom, hogy néha nem volt elegem, de akkoriban úgy éreztem, ez így van jól.

A gyerekek születésével azonban merem állítani, hogy én is újjászülettem. Hihetetlen, de igaz: a gyerekeiddel újraélheted azokat a régi, szép, háborítatlan éveket. Most még ugyan kicsik a komolyabb feladatokhoz, de gyűjtögetni, leveleket préselni és ragasztani vagy festeni már lehet velük.

A mai bejegyzésben olyan őszi leveleket felhasználó projekteket gyűjtöttem össze, amit magam is szívesen kipróbálnék, és biztos, hogy csak idő kérdése, de mindenképp megvalósítom őket. 😉

Lássuk csak, mire is jó egy levél, melyre már a fának nincs szüksége, de mi oly nagy lelkesedéssel visszük haza otthonunkba?

1. Préselj, tartósíts!

Ez a legegyszerűbb módja a levelek jó állapotú megőrzésének. Van egy hangulata annak, ha az ember óriási könyvekbe helyezve egy hétre pihenni hagyja a szerzeményeket, hogy aztán a precízen préselt leveleket kiszedhesse és megcsodálhassa. Sajnos ezek a levelek elég törékenyek, így nehéz velük dolgozni.

Éppen ezért sokan a tartósítás mellett döntenek, ami kicsit bonyolultabb módszer. Többféle változat létezik, de a legnépszerűbb a folyékony viaszba mártás. Kicsit macerás, de nagyon szép lesz az eredmény, és így tartósabbakká, rugalmasabbakká válnak a leveleid. Fotós útmutatóért katt ide!

Másik verzió, ha szépen a vasalódeszkára egy épp nem használatos konyharuhára vagy lepedőre helyezed a leveleket, zsírpapírral lefeded őket, majd arra is terítesz még egy párnahuzatot vagy konyharuhát, és vasalóval végigmész rajtuk. Így is szép, fényes bevonat képződik rajtuk. Nyilván kevésbé hatásos, mint a viaszba mártás, de sokkal jobb, mint ha egyáltalán nem kezelnéd a leveleket.

levél viaszba mártása

ohthethingswedo.com

2. Készíts lenyomatot!

A legnépszerűbb és legkönnyebb módszer, gyönyörű képeket, üdvözlőlapokat lehet vele készíteni. Tényleg nem kell hozzá más, csak jó minőségű (inkább durvább felületű) rajzlap (esetleg akvarell papaír), akril festék, pár használt szivacs, és sütőpapír.

Ha kisgyerekekkel készíted a lenyomatokat,használhatsz gyerekbarát vízfestéket, de akkor a színek nem lesznek olyan élénkek, és a körvonalak olyan kontúrosak, mint az akril esetében.

A kis szivacsok segítségével fesd be jó alaposan a levelek fonákját, majd helyezd őket a papírra. Sima vagy sütőpapírral takard le a leveleket, és jó erősen nyomd le őket a kezeddel – vigyázz, ne mozduljanak el! Távolítsd el a papírt, majd a levelet. Hagyd kb. 30 percig száradni a lenyomatokat.

Ha A4-es papírra nyomsz pár szép mintát, majd félbe hajtod a lapot, akkor elegáns üdvözlő kártyát készíthetsz. Végül kösd át egy spárgával vagy raffia szalaggal, így lesz igazán rusztikus a véghatás.

levél lenyomat

amesstobemade

3. Kalapálj!

Őrület, de valóban működik! Meleg szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnének kicsit megszabadulni a felgyülemlett stressztől, ugyanis szuperül levezeti a feszültséget.

Ami kell hozzá, az egy durva felületű papír (lehetőleg akvarell), kalapács, papírszalvéta, és egy kis erő. 😉 Minél színpompásabb, frissebb a levél, annál jobb, hiszen gyakorlatilag az történik, hogy „kiverjük” a levélből a színanyagot. Fantasztikus formákat kaphatunk, a jól dolgozunk, de ki kell tapasztalni, hogy melyik levél és milyen formájú kalapács válik be a legjobban. Fontos, hogy kemény felületen üssük a lenyomatunkat.

levél kalapácsolásaA lépésről lépésre bemutatott megvalósításért katt ide!

4. Ragassz kollázst!

Ragaszthatsz a levelekből nonfiguratív képeket, de ha beindul a fantáziád, akkor különféle méretű, formájú és színű levelekből illetve magokból igazi állatkertet is készíthettek a gyerekekkel! Kell hozzá némi türelem és képzelőerő, de ezeknek a mintáknak a segítségével máris könnyebb lesz a dolog.

levél figurák

kokokokids.ru

cuki levél állatkákspoonful.com

5. Készíts füzéreket!

Készíts lámpára akasztható, vagy falra függeszthető levélfüzért igazi levelekből! Iszonyú egyszerű a folyamat, és roppant látványos az eredmény. Egy idő után majd meglátod, hogy nem bírod abbahagyni…

Nincs más dolgod, mint hogy a megtisztított, összegyűjtött (friss!) faleveleket egy átlátszó, öntapadós fóliára helyezd, majd egy másik fóliával betakard a őket. Itt leginkább az jelenti a kihívást, hogy minél jobban ki tudd préselni a levegőbuborékokat, illetve minél szorosabban sikerüljön a két fólia közé ragasztani a leveleket.

Utána szépen körbe kell őket vágni egy ollóval, majd átszúrni egy tűvel, és már fel is lehet őket akasztani egy dekoratív zsinegre. Voilá, kész a gyönyörű levél girland!

A csillárra különféle hosszúságú füzéreket lógathatsz, vagy az ablakba is teheted, a függönykarnisra erősítve. Ilyenkor a radiátorból fölszálló hő vagy a huzat szépen mozgatja majd a „hulló faleveleidet”…

Apropó, a viaszba mártott levelekkel ugyanezt megteheted, talán kicsit kevésbé lesznek strapabíróak, mint a fóliázottak.

levél viaszolás

marthastewart.com

levélfüzér

memoriesoncloverlane.com

6. Gyárts egyedi csomagolópapírt!

Hihetetlenül egyszerű ez a Martha Stewart által bemutatott csomagolópapír készítés. Csupán gyönyörű levelek, egy doboz zsírkréta és háztartási csomagolópapír kell hozzá.

A leveleket erezetükkel felfelé helyezd kemény felületre, tedd rá a csomagolópapírt, és ott, ahol a levél van, satírozz a zsírkréták oldalával. Folytasd, amíg tele nem lesz a papír szebbnél szebb levélmintákkal. Így, ni. Már kész is a csomagolópapír, amivel őszi szülinapokra, de akár karácsonyra is csomagolhatsz. Gyönyörű, ugye? 🙂

leaf_rubbing_wrapping_paper_horiz

7. Teríts levelekkel!

Elképesztően kreatív, mégis egyszerű ötlet egy őszi vacsorához. Teríts hófehér abrosszal. Helyezd rá a sok-sok színes falevelet, majd fedd le fehér vagy krémszínű organzával. Ugye milyen hatásos?

Én még úgy is el tudnám képzelni, ha mindezt futóként kiviteleznénk, így nem kéne olyan nagy mennyiségű organzát vásárolni. Az asztal közepén futna végig egy falevelekkel tarkított díszsáv…

levél asztalterítő

wunderweib.de

Remélem, tudtál kicsit inspirálódni a gyűjteményből. Jajj, tudnám még folytatni a listát, de már így is elég sűrűre sikeredett ez a bejegyzés… Majd legközelebb! 😉

Te hogy használod föl az összegyűjtött leveleket?

Kiemelt kép az elején: hdnaturepictures.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .