Oszi bukkos a Pilisben   32Itt az október, már teljes valójában megérkezett az ősz.

Úgy veszem észre, hogy ezzel kapcsolatban az emberek két táborra szakadnak.

Az egyik csapat már alig várta, hogy elérkezzen az igazi, színes, hangulatos ősz.

A másik csapat viszont gyászolja a nyarat, és megpróbál lelkiekben felkészülni a hidegre, az esőre, a borongós időre…

Te melyikbe tartozol?

Meg kell, hogy mondjam, én évekig rettegtem az ősz beköszöntétől, de pár éve úgy tűnik benőtt a fejem lágya, és már tudom értékelni azt a sok jót, amit ez az időszak tartogat számunkra (tömören és velősen fogalmazva: öregszem 😉 ).

Most jó hírem van mindenkinek!

Ma induló bejegyzés sorozatomban bemutatom az ősz szépségeit, apró örömeit, így: 1. A „rajongók” minél többet hozhatnak ki kedvenc évszakukból. 2. Az „ellendrukkerek” pedig felfedezik majd, miért is olyan szeretnivaló az évnek ezen periódusa! 🙂

A bejegyzésekben „megvillantom” életünk egy-egy területének derűs őszi oldalát. Éppen ezért a tervezett posztok között van főzős, kertészkedős, dekorálós, programajánlós, és csináld magad téma is.

Tessék inspirálódni, ötleteket továbbgondolni, és ha van hozzászólásod, azt se tartsd magadban! 😉

Őszi örömök #1: Fedezd fel a természet szépségeit!

Ez kell, hogy legyen az első számú a listán, ugyanis a természetjárás egészséges, szuper családi vagy társasági program, és az országot is megismerhetjük a séták alkalmával.

Eljött hát az idő, hogy elővedd a hátizsákot, a bakancsot, és felkerekedj párostul/kutyástul/gyerekestül, hogy testközelből is megcsodálhasd az őszi erdő szépségeit!

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem egy kis link-ízelítőt a népszerű és gyakran látogatott célpontokból. (Csak legyen elég napsütéses hétvége, hogy minél több helyre eljuthassunk! 😉 )

Dobogókő

Az egyik legjobb magyar kirándulóhely. Nem véletlen, hogy 1898-ban itt épült hazánk első hegyi menedékháza, hiszen hosszan sorolhatóak az innen könnyen elérhető látványosságok és turistacélpontok.

Várhatóan október 6-án vasárnap indul a minden évben megrendezésre kerülő nagy körtúra. Ha inkább önállóan fedeznéd fel Dobogókő látványosságait, akkor ide kattints.

dobogókő 2

Budakeszi Vadaspark és környéke

Örökzöld kedvenc! A parknak szerintem minden évszakban megvan a maga különleges hangulata, és felnőtteknek, gyerekeknek is rengeteg meglepetést tartogat.

Mivel október 4-e az állatok világnapja, a vadaspark a hétvégén különleges programokkal készül a látogatóknak. Mindig érdemes ránézni a honlapjukra indulás előtt, mert csomó különleges extra program felkerül, mint pl. állatbemutatók vagy etetések. A parkot ligeterdő veszi körül, kitűnő célpont kiránduláshoz.

budakeszi vadaspark

Szarvasi Arborétum

Híresen szép hely, az 1700-as évek végére visszatekintő múlttal. Nagyon profi a honlapjuk, rengeteg érdekes infót találhatsz a látogatással kapcsolatban, és van egy hasznos, „évgyűrű” nevű kereső, melyben mindig láthatod, hogy az aktuális hónapban mely növényekkel találkozhatsz.

Vácrátóti Botanikus Kert

Hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Október 6-án „Földi javak asztalunkon” termékkiállítás és vásár is várja az érdeklődőket. Nézz körül a botanikus kertben, majd válogass bio- és őstermelők lekvárjai, mézei, sajtjai, kolbászai és egyéb kézműves termékei között.

vácrátót

Zirci Arborétum

Az arborétumban közel hatszáz fa- és cserjefaj szín- és formagazdagságát élvezheti az idelátogató, köztük az 1780-as telepítés idős faegyedeit. Hangulatos célpont, minden egyes évszakról külön fotóalbum látható az intézmény honlapján.

Hűvösvölgy

A Hűvösvölgyben nemcsak kirándulni, hanem gyermekvasúton utazni is lehet, ami plusz vonzerő kisgyerekes családok számára. (Mi legalábbis már nagyon tervezzük a programot, mert tuti, hogy zajos sikert arat!)

őszi sínpálya

Normafa

Budapest legismertebb kirándulóhelye. Könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is.

őszi erdő normafa

+1 ÉRDEKES PROGRAM: Európai Madármegfigyelő Napok

Most hétvégén vannak az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN)! A rendezvény amellett, hogy európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, sokakat csábít ki a szabadba. Az EMN-t a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben, azóta minden évben több tucat ország több 10 ezer madár- és természetkedvelője vesz részt rajta.

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Ha részt akarsz venni a madármegfigyelésben és versenyben, akkor látogasd meg további információért a MME honlapját!

Te hova tervezel kirándulni, hogy megcsodáld az őszi erdőt? 🙂

 A fotókért köszönet megjelenési sorrendben a következő magyar fotósoknak: Kiss Gábor, solio via indafoto, becseibea via indafoto, Wiki67 via indafoto, vyx via indafoto, fenyob via indafoto

“Őszi örömök #1: Fedezd fel a természet szépségeit!” - 2 hozzászólás

  1. Van, hogy a „fától nem látjuk az erdőt”, azaz a legkézenfekvőbb progrqmokat nem becsüljük. A szomszédaink most érkeztek Angliából három kisgyerekkel. Szinte minden szaad percüket a természetben töltik, hét végén pedig már kora reggel felkerekednek és indulnak felfedezni új otthonuk környezetét. Néha kell valamilyen késztetés, hogy más szemmel nézzünk az őszi természetre. Erre jó egy szomszéd, vagy egy blog 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .