önuralomÉrdekes tudományos tényre bukkantam a minap: azok az emberek, akik nagyobb önuralommal bírnak az átlagnál, elégedettebbek az életükkel. Elsőre nekem ez kicsit fura megállapításnak tűnt.

Hiszen az ember azt hinné, azok az emberek, akik folyamatosan kontroll alatt tartják magukat, sokkal kevésbé élvezik az életet, mint temperamentumosabb társaik, annak ellenére, hogy hosszú távon valószínűleg inkább profitálnak abból, hogy bizonyos helyzetekben képesek megőrizni a hidegvérüket.

A chicagói egyetem kutatócsoportja szerint az emberiség legértékesebb tulajdonságai közé tartozik az önuralom. Aki ugyanis kellő önuralommal bír, az kevésbé hajlamos érzelemből reagálni bizonyos helyzetekben, továbbá megfelelően tudja indulatait és cselekedeteit kordában tartani.

A chicagói egyetem kutatásai alapján az derült ki, hogy minél nagyobb önuralommal rendelkezett a vizsgált alany, annál elégedettebb volt az életével. Továbbá, ami nagyon meglepő, a nagyobb önfegyelemmel bíró emberek rövid távon is sokkal boldogabbnak bizonyultak. (Pont azért voltak boldogabbak, mert összességében elégedettebbek voltak az életükkel.)

A kutatás alapjául többek között egyébként egy 414 felnőtt által kitöltött online kérdőív szolgált, melyben a válaszadók önuralmukat osztályozták, annak megfelelően, hogy bizonyos állításokkal mennyire értettek egyet. A válaszadók nyilatkoztak érzelmi állapotukról és általános elégedettségi szintjükről is.

A kutatás végső tanulsága, hogy azok, akiknek nagyobb az önuralmuk, a mindennapi életben is jobb kedvűek voltak, illetve hosszú távon is boldogabbaknak bizonyultak az életükkel kapcsolatban.

Anger-ManagementHogy a kutatók megtudják, ennek mi az oka, még egy tanulmányt készítettek. Kiderült, hogy ahelyett, hogy az erős akaratú emberek folyamatosan megtagadnák belső vágyaikat és érzelmeiket, alapból kevesebbszer találkoznak olyan helyzettel az életben, ahol egyáltalán ez felmerülhetne. Egyszerűen nem pazarolnak arra energiát, hogy hadakozzanak önmagukkal, hanem helyette rövidre zárják a kérdést. Magyarul ahelyett, hogy azon rágódnának, egyenek-e még egy szelet tortát, eldöntik magukban a kérdést, és nemmel válaszolnak. Vagy ahelyett, hogy azon gyötrődnének, hogy elmenjenek-e futni, veszik a cipőjüket, és mennek. Egyszerűen fegyelmezettebbek. Ebből adódóan kevesebbet vívódnak és rágódnak, továbbá többször élvezhetik, hogy önfegyelmük meghozza gyümölcsét.

Az önuralom hasznunkra lehet nemcsak az egészségünkkel kapcsolatban (diéta betartása, sporttevékenység kitartó végzése, káros szenvedélyeknek ellenállás), hanem a konfliktuskezelésben is jól jöhet. Nyilván a vita is könnyebben megy azoknak, akik nem kapják föl a vizet rögtön az első pillanatban, és sikeresebben is tudják meggyőzni vitapartnerüket. Továbbá az sem mindegy, vészhelyzetben hogyan viselkedünk, mennyire esünk pánikba, vagy épp ellenkezőleg: mennyire tudunk nyugodtan, fegyelmezetten viselkedni.

concentratingMindent egybevéve, azok, akik nagyobb önkontrollal rendelkeznek, elégedettebbek és boldogabbak. Ugyanakkor arra nem tér ki a tanulmány, hogy ez a képesség milyen arányban velünk született, illetve mennyire tanulható (lásd pl. az agykontrollt). Minél többet morfondírozok a kérdésen, annál inkább arra jutok, hogy fejleszthető, hiszen az akarat, mint tudjuk, csodákra képes. Ugyanakkor elképzelhető, hogy eredményt megint csak olyan tudna elérni, aki erős akarattal rendelkezik?!

Szerinted mennyire befolyásolja az elégedettséget az önfegyelem mértéke? És mennyire fejleszthető ez a képesség?

Forrás: Yes, But Are They Happy? Effects of Trait Self-Control on Affective Well-Being and Life Satisfaction

Fotó forrása: scientificamerican.com, rssimge.com, spring.co.uk  

 

“Önuralom = boldogság?” - 3 hozzászólás

  1. A sport – tapasztalatom szerint – hozzájárul az önuralom, önfegyelem mértékéhez, de biztos, hogy valamilyen önszuggeszciós technikával is fejlszthető.

  2. A tapasztalatom szerint a napi rendszeres meditáció óriási hatással van az önuralom erősítésére. Már eleve az, hogy minden nap leülünk meditálni, ha esik, ha fúj… 🙂
    De a kapcsolataimban, a munkámban, gyakorlatilag minden területen azt tapasztalom, hogy egyre jobb hatékonysággal tudom kontrollálni az érzéseimet, a gondolataimat, és minden alkalommal, amikor épp sikerül így meghaladnom önmagamat, egy nagyon erős örömérzet gerjed bennem.
    Ha van kedvetek kipróbálni azt az egyszerű, de hatékony meditációs technikát, amit én is gyakorlok, akkor szeretettel várlak titeket a meditációs órámon.
    terjeki.nora@gmail.com

    • Szia! Köszi a hozzászólást! Az a vicces, hogy teljesen egyre járt az agyunk, majd nézd meg, hogy miről szól a mai bejegyzés! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .