Előző Stressz-ellenszer bejegyzésemben az emberi érintés fontosságáról írtam, mert nagyon fontos szerepe van a stresszoldásban.

Ugyanilyen fontos szerepet tölt be az ember életében egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, s ezen belül is egy pár intim kapcsolata.

Dr. Rangan Chatterjee „The Stress Solution” című könyvében arról ír, hogy meglepően sokan keresik fel a rendelőjét párkapcsolati, illetve libidóval kapcsolatos gondokkal.

Bár a probléma abszolút összetett, és minden helyzet más és más, ő azonban érdekes megközelítésbe helyezi az „intimitást”.

Dr. Chatterjee azt vallja, hogy amellett, hogy tudatos lépéseket kell meghozni annak érdekében, hogy egy pár a hétköznapok folyamán meghitt pillanatokat tölthessen együtt, emellett azt is be kell látni, hogy az intimitás nem feltétlenül egyenlő a spontán romantikával vagy a szexuális együttléttel. Sőt.

A mai stresszel telített világban nem elég, hogy megannyi elvárásnak kell megfelelni, még a média és a közösségi média is abszolút téves képet sugall arról, hogy milyennek is kellene lennie egy romantikus kapcsolatnak.

Az javasolja, hogy ahelyett, hogy arra várnánk, hogy a klasszikus értelemben vett romantika csodákat művel, fókuszáljunk inkább a „tervezett” intimitásra. De mit is ért ez alatt?

Az intimitásnak megannyi komponense van, ilyen a két fél közötti bizalom, a megértés, az odafigyelés, a folyamatos jelenlét a másik életében, a törődés és a bensőséges kommunikáció is.

Tehát nem kell rögtön szexre gondolni, ha intim együttlétről van szó. Sőt, akár hiszed, akár nem, már akár az is kifejezetten jótékony hatású lehet, ha egy pár megfogja egymás kezét.

Sajnos a modern technológia a párkapcsolatokra is rányomta a bélyegét, és egyre több pár küszködik azzal a problémával, hogy kiveszik az intimitás a kapcsolatból nem egy hús-vér harmadik fél, hanem egy kütyü miatt.

A televízió elterjedésével eleve csökkent a párok közötti interakció, de legalább közösen töltötték az időt a képernyő előtt. Mára ez megváltozóban van. Ki-ki beletemetkezik aktuális „képernyőjébe”, legyen az egy asztali gép, mobiltelefon, tablet vagy laptop. Sokszor esték telnek el tartalmas, meghitt pillanatok nélkül, mert annyira megszokottá válik a kütyük használata.

Ismerős az a helyzet, mikor a hálószobában szinte centikre egymástól ül az ágyban némán két ember, a képernyőt bámulva, és saját külön világába belemerülve?

Bevallom, ilyen nálunk is előfordul, de azt gondolom, hogy egy bizonyos pontig ez már ennek a kornak a velejárója. Van olyan, hogy bejegyzést fogalmazok vagy naplót írok, s közben Férj a tabletjén olvasgat mellettem. Sőt, olyan is van, hogy ő tévét néz, én pedig könyvet olvasok. Ettől függetlenül teljesen egyetértek azzal a kijelentéssel, hogy ez hosszú távon, és rendszeresen művelve csökkenti a két ember közötti intimitás mértékét.

Ezzel persze nem azt akarja mondani Dr. Chatterjee, hogy ilyen esetek ne fordulhatnának elő. Azonban a jelen korban tudatos lépéseket kell hozni annak érdekében, hogy ne ez legyen a norma, mert hosszú távon ez tényleg elidegenedéshez vezethet.

Dr. Chatterje a következő listát állította össze, hogy (még) több intimitással tölthessük meg a párkapcsolatunkat:

  1. Tudatosan tervezz a pároddal olyan estéket/alkalmakat, amikor nem vonja el a figyelmeteket a technológia. Lehet ez egy séta kettesben, vagy akár egy rendszeres, rövidebb időintervallum (pl. miden este fél óra), amikor tényleg csak egymásra figyeltek.
  2. Masszírozd meg a partneredet. (Így két legyet üthetsz egy csapásra, kipipálhatod a napi „érintés adagodat” is!)
  3. Mosolyogj a párodra, mikor bejön az ajtón, még akkor is, ha épp nincs hozzá kedved (mert rossz napod van, mert bosszús vagy, stb.)
  4. Legalább napi egyszer részesítsd a szerelmed 3D-s üdvözlésben, azaz a szemkontaktust, érintést és hangot bevonva. Tehát mikor hazaér (vagy Te érsz haza), próbáld meg nem csak odavakkantani azt a sziát, hanem nézz rá, öleld meg, adj neki egy puszit üdvözletképpen. Elsőre ez furának tűnhet, de hosszú távon tényleg csodákat művel! (Kipróbáltam, valóban hatalmas a különbség!)
  5. Próbálj kihasználni váratlanul adandó alkalmat, hogy minőségi időt tölthess partnereddel. Nagyon jó példa erre az, amikor hosszabb-rövidebb autóútra mentek, és az egyik fél vezet, a másik pedig némán bámulja a mobilja képernyőjét. Ha Te vagy az, aki épp az anyósülésen nyomkodja a telefont, mi lenne, ha legközelebb félretennéd, és beszélgetnétek inkább helyette? 🙂

Egy kis odafigyeléssel sokkal több és minőségibb időt tölthetünk a párunkkal, ez pedig mindkét fél stressz szintjét csökkenti rövid és hosszú távon is.

Mit szólsz, Neked melyik tipp tetszik legjobban? (És melyik az, amit esetleg nem tartasz hasznosnak?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .