fotózásNem tudom, Te hogy vagy vele, de én gyakran tűnődöm, miként is lehetséges az, hogy évente turisták milliói keresik fel Budapestet és persze Magyarország más gyönyörű helyeit; mi, “őslakosok” mégis nap mint nap elsétálunk az ország szépségei mellett (persze attól függően, hol lakunk), és még csak észre sem vesszük őket. 🙂

Budapesten születtem, Budapesten nőttem föl – csupán hét éve, hogy egy Budapest melletti kisvárosba költöztem – ennek okán budapestinek ÉS vidéki lakosnak is tartom magam egyaránt. 😀

Érdekes, hogy a városban jártamban keltemben soha nem arra voltam figyelmes, hogy mik a látnivalók, mik a különlegességek, hanem inkább célirányosan autóztam, tömegközlekedtem, gyalogoltam – mindig arra koncentrálva, ahová szerettem volna eljutni.

Ez a gyerekek érkezésével némileg megváltozott, mert azóta kicsit úgy érzem, hogy lelassult az idő. Na, nem mintha úgy érteném, hogy nagy általánosságban lassabban telne – hanem mintha a napjaim nem folynának úgy ki a kezeim közül.

Egy babakocsit tologatva sokkal inkább van időm arra, hogy rácsodálkozzam a körülöttem felbukkanó szépségekre, mint az irodába rohanva. 😉 (Arról nem beszélve, hogy egy tipegő mellett kénytelen vagy lassítani, egy picit az ő szemével “feltérképezni” a Titeket körülvevő világot.)

Régen hiába voltak ott a hétvégék, akkor leginkább moziba, színházba, baráti összejövetelekre jártunk, vagy épp a hét fáradalmait pihentük ki otthon. Egy-két hétvégi vidéki kiruccanást kivéve nem igazán vetettük bele magunkat a számtalan lehetőségbe, amit a város vagy akár Magyarország kínált.

Gretchen Rubin ugyanezt érezte New York-kal kapcsolatban, mely kedvenc városa és egyben lakóhelye. Természetesen New York a végtelen lehetőségek városa – ha minden áldott nap szervezne egy programot, akkor sem érne a végére – de nem gondolom, hogy kellő utánajárással Budapest kevésbé színes lehetőségeket tartogatna. 🙂

budapestEgy kutatás szerint azok az emberek, akik tudatosítják magukban, hogy milyen szép és csodálatos helyen élnek, azok boldogabbak is.

Ha belegondolunk, egy város nemcsak műemlékekből, híres épületekből, múzeumokból, galériákból, üzletekből, éttermekből és parkokból áll.

Egy város az ember szülőhelye, és sok-sok meghatározó élmény helyszíne. Ezek a helyszínek valódi „szent helyként”, vagyis „saját nevezetességekként” szerepelnek egy ember életében.

Nem vitás, hogy igenis lehetsz turista a saját városodban, hiszen minden csak azon múlik, hogy milyen szemszögből nézzük a dolgokat. Attól függetlenül, hogy indítékod a pénz- vagy esetleg időhiány, netalántán csupán kísérletező kedvedben vagy, érdemes megpróbálnod, meglátod nem fogsz csalódni! 😀

Hogy miként is fogj hozzá? Íme, néhány tipp, hogy miként légy turista anélkül, hogy el kellene utaznod.

1. Idézd föl a múltat!

A körülöttünk levő világ folyamatosan változik. Egyszer minden eltűnik vagy megszűnik, és érdemes addig élvezni és megörökíteni a számodra fontos helyeket, amíg nem késő.

Ennek számtalan formája lehet. Sétálhatsz egyszerűen csak úgy a városban, hogy tudatosan éled meg a régi emlékeket – merre vezetett az utad az iskolába, hol csattant el életed első csókja, vagy melyik parkban sétáltál első szerelmeddel.

Ha új környéken laksz, akkor célirányosan meglátogathatod a számodra nagy fontossággal bíró helyeket.

Egyébként érdekes élmény a pároddal végigjárni és megörökíteni azokat a pontokat, melyek nagy szerepet játszottak a kapcsolatotokban.

Megismerkedésetek vagy az első randitok helyszíne, a pad, ahol először megcsókolt, a kis kávézó, ahol az első veszekedésetek után kibékültetek. A hely, ahol megkérte a kezed, a templom, ahol örök hűséget fogadtatok egymásnak, és még sorolhatnám.

csókMiért ne tehetnétek sétát a múltba, és élhetnétek át újra ezeket a pillanatokat?

Lehet, hogy az a bizonyos épület, az a bizonyos pad pár év múltán már nem lesz ott – nem lesz hosszú évek múltán jó érzés előhúzni a fotókat erről a bizonyos kis időutazásról? A gyerekeid és unokáid is látni fogják!

Ha van hozzá kedved, egy kis naplót is állíthatsz össze erről a különleges túráról vagy csinálhatsz rövid kis videókat a helyszínekről a telefonoddal – miközben egyikőtök elmeséli a hozzá kapcsolódó élményeket.

2. Tartsd nyitva a szemed!

Játszd a következő játékot (ezt akár még ebédszünetben is megteheted). Az utcán sétálva próbáld úgy szemlélni a várost, mintha most látnád először – mintha csak egy idelátogató idegen lennél.

Mi az, ami magára vonná a figyelmed? Mi az, amit lefényképeznél? Aminél elidőznél? Fogadok, hogy ezzel a módszerrel számtalan olyan helyre leszel figyelmes, aminek eddig a létezéséről sem tudtál!

3. Használd az érzékeidet!

Figyelj föl az utcák és helyek jellegzetes szagára és (főként) illatára. Sokszor az illatok elképesztően élénk emlékeket hívnak elő. Merülj el a nyári színek és hangok kavalkádjában, egyszerűen csak figyelve az embereket, az állatokat, a növényeket, a tovasuhanó járműveket.

Melyek azok a színek, illatok, melyeket szeretsz? Mik azok, amiket nem?

Észrevetted, hogy egy-egy utcának mindig ugyanolyan „aromája” van? (Na, én nem arra a szerencsétlen helyzetre gondolok, mikor a mellékutca úgy szaglik, mint egy nyilvános vécé, de tudom, hogy a belvárosban sajnos ez is gyakori…)

halászbástya4. Tudj meg többet!

Rengeteg módja van annak, hogy többet megtudj a lakóhelyedről.

Először is besétálhatsz az első könyvesboltba vagy antikváriumba, és vehetsz számtalan útikönyvet, melyek segítségével tényleg úgy térképezheted föl a várost, mint egy igazi turista. Ezen kívül rengeteg olyan könyv van, mely kifejezetten várostörténettel, művészetekkel, építészettel foglalkozik – ezekből is beszerezhetsz vagy kölcsönözhetsz a könyvtárban.

Én például imádom az útikönyveket, és egy-egy nagyobb nyaralás előtt mindig felszerelkezem egyel, majd megpróbálom elolvasni töviről-hegyire. Érdekes, hogy Budapest nevezetességeiről szerintem fele annyit nem tudok, mint legutóbbi úticéloméról…

Keresgélj az interneten, ahol számtalan programlehetőséget ajánlanak, légy külföldi turista vagy „bennszülött”.

Ülj fel a rengeteg „hop on hop off” városnéző busz egyikére, egyszerűen csak tégy úgy, mintha most látnád a várost először, hallgasd meg, hogy milyen információkat mondanak el a nevezetességekről. Legutóbbi barcelonai utazásom során ültem ilyen buszon, és roppant mód élveztem – akkor határoztam el, hogy egyszer Budapesten is felülök egyre!

Menj el vezetett városnéző túrára! Milyen szuper teljesen új szemmel nézni egy-egy városrészt úgy, hogy sétálsz egy nagyot, és rengeteg új infót tudsz meg róla! Ilyen például a Budapest Beyond Sightseeing programajánlata, az ingyenes, angol nyelvű Trip To Budapest sétái, de számomra a legfantáziadúsabb lehetőségeket az Imagine Budapest tematikus városnéző túrái kínálják.

Ha barátaiddal vagy pároddal vállalkozol a városnézésre, és elég „elhivatottak” vagytok (azt hiszem Férj kifutna a világból, ha ilyenre kérném!), akkor mindenki készüljön föl könyvek és internet segítségével egy városrészből. Az illető állítson össze mondjuk egy fél-egy órás túrát, és legyen ő az idegenvezető! Természetesen közben kedvenc vagy ismeretlen kávézókat, éttermeket, fagyizókat tesztelni szabad. Ha van kedve az idegenvezetőnek, akkor készítsen lexikai tudást tesztelő kvízt – így legalább kiderül, ki ismeri legjobban a saját városát. 😉

lánc5. Térj le az útról!

Ne korlátozd a túrázást csupán az általad ismert turisztikai látványosságokra. Keress olyan helyeket, ahol még nem voltál – az a helyzet, hogy nekem biztosan akadna ilyen bőven Budapesten… Olyan kisebb múzeumok, kiállítótermek vagy akár kulináris kalandokat rejtő kisebb éttermek, ahová rendszerint nem mennél.

Mi lenne, ha most kivételesen nem lennél a szokások rabja, és megnéznél valami teljesen újat?

A fenti tanácsokból láthatod, hogy a „turistaság” igazából egy lelkiállapot, egy beállítottság. Bárhol és bármikor lehetsz turista, akár csak egy órára is.

Azt ajánlom, ne halogasd, hanem fogj bele már most, amíg ilyen szép az idő – előtted a július, augusztus, szeptember – akár minden hétvégére szervezhetsz magadnak „utazást”! 🙂

Fotók forrásai sorrendben: vi.sualize.us, budapest.travel, theberry.com, onlinenewspaper.info, etsy.com

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Boldog otthon #27: Légy turista – anélkül, hogy elutaznál!” - 7 hozzászólás

 1. Oh, hát micsoda “véletlenek” vannak! 🙂 A vőlegényemmel most hétvégén megyünk felfedezni Budapestet. Ő itt született, itt élt, soha nem volt még városnéző túrán mégsem itt.
  Ami szerintem roppant furcsa, mert emlékszem, hogy bennünket, vidékieket rendszeresen vittek az iskolai kirándulások alkalmával az ország különböző részeire, Budapestre is. Viszont őket soha nem vitte az iskola sehová és a szülők sem éreztek indíttatást a helyi kirándulásra. Nagyon várom, milyen lesz a hop on hop off túránk. 10 éve élek a fővárosban, már többször voltam várost nézni, de valahogy mégsem merültem el eddig Budapest szépségeiben teljesen. De majd most. 🙂

  • Jaj, de szuper!! Örülök a véletlen egybeesésnek! 🙂 Kíváncsi vagyok, én mikor tudom megvalósítani ezt a tervet – az a sanda gyanúm, hogy nem 8 hónapos pocakkal és nem is egy csecsemővel. De ami késik, nem múlik: már arról ábrándozom, hogy milyen lesz a gyerekeknek “bemutatni” Budapestet. 😉

   • Hát 8 hónapos pocakkal tényleg a gyerkőc születése után, már neki tudod majd megmutatnia várost. 🙂 A dugóban ülve nézelődés is tetszik. Bár én keveset autózom a fővárosban, így inkább a villamosról, buszról szoktam nézni a várost.

    • Tényleg, ez nagyon jó ötlet! Én is a tömegközlekedés egyik nagy előnyének tartom a “bámészkodást”. Ha néha-néha taxizom, akkor is mindig nézem a mellettem elsuhanó épületeket, új üzleteket, kávézókat – és mindig rádöbbenek, hogy mennyi minden változott, mióta legutóbb arra jártam! (Ritkán járok a belvárosban.)

 2. Még egy tipp: Én gyakran ülök a kocsiban dugóban araszolva. Na, akkor kezdem a tekintetem felemelni, és felfedezni a város olyan épületeit, vagy egyéb szépségeit, amit a rohanó tempó mellett soha nem vennék észre. Próbáljátok ki, nagyon szórakoztató!

 3. Örömmel jelentem, hogy voltam budapesti városnézésén. 🙂 Nagyon-nagyon szuper érzés volt és jól sikerült! A piros hop on hop off buszt használtuk. Megerősített a városnéző program, hogy csodás helyen élek és elhatároztuk a vőlegényemmel, hogy minden évben szokássá tesszük a hop on hop off-ozást. 🙂
  Egész más érzés turistaként szemlélni a várost. Sok olyan helyet fedeztünk fel, amiről nem is tudtunk. Jó volt átélni, hogy mennyi szuper dolog van Budapesten!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*