Ez a bombasztikusan egyszerű, mégis elképesztően ínycsiklandó cheesecake recept Nigella kreálmánya.

Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én élek halok a jó sajttortáért (azaz cheesecake-ért). Már számos változatot kipróbáltam, eddig mindig Nigella Lawson útmutatása alapján, és sosem csalódtam.

repülő szívekIdén Valentin-napkor… Tudom, tudom, sokan nem ünneplitek, de én már hosszú évekkel ezelőtt „beleszerettem” ebbe az ünnepbe, mikor angolul kezdtem tanulni, és megismerkedtem a Valentin-nap hagyományával. Ez azóta sem változott, és én kifejezetten örültem annak, hogy itthon is elterjedt a „szerelmesek napja”. Na, de ez a bejegyzés most nem magyarázkodás akar lenni, hogy miért is szeretem ezt a sokak által giccsesnek és művinek titulált ünnepet, hanem inkább egy receptről szól, amit bármikor bevethetünk! Szóval idén Valentin-napkor nagy rohanásban voltam, és kellett valami olyan desszert, ami gyors, mégis nagyon finom, és amit akár kicsit a jeles napnak megfelelően dekorálni is tudok.

Így esett a választásom a feketecseresznyés cheesecake-re, mégpedig egy olyan változatára, amit nem kell sütni, így tényleg nagyon könnyű az elkészítése!

Amire szükségetek lesz a tortához:

– 125 g háztartási keksz

– 75 g vaj

– 300 g krémsajt (Én általában Philadelphiát használok.)

– 60 g porcukor (Én ezt nyírfa porcukorral helyettesítettem, legalább ez a komponens ne hízlaljon annyira…)

– 1 teáskanál vanília-kivonat (Nekem ez alap összetevő, hihetetlenül megdobja a legegyszerűbb süti ízét is, de ugye ez nem egyenlő a vanília aromával! Ez valódi vanília, folyadék formában, és jóval drágább, mint az aroma. Viszont nagyon gazdaságos, sokáig kitart, érdemes beruházni, ha az embernek van rá lehetősége.)

– 1/2 teáskanál citromlé

– 250 ml zsírdús tejszín

– 1 üveg St Dalfour fekete cseresznyelekvár, vagy más cseresznyelekvár vagy befőtt

cheesecakeTörjük morzsára a kekszet robotgépben, adjuk hozzá a vajat is, és addig dolgozzuk össze a keveréket, amíg nem áll össze az elegy. Utána ez a keveréket nyomkodjuk egy 20 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába. Ha csak nagyobb tortaformája van az embernek, akkor érdemes a mennyiségeket megemelni. Ellenkező esetben a morzsás „alap” kevésnek bizonyulhat, és „lyukas” lesz a tortánk alja. Szóval jól nyomkodjuk le a keveréket, így megkapjuk a tortaalapot.

Ezután jön a krém összeállítása. Szépen simára keverjük egy másik tálban a krémsajtot, a porcukrot, vanília kivonatot és citromlevet. Na, ennek mennyei az illata! Én alig tudtam a kisebbik fiamat elhajtani a táltól… 🙂

Ezután a tejszínt lágyra felverjük (még jó, mert a tejszín keményebb habbá verésével abszolút hadilábon állok…), és szépen beleforgatjuk a krémsajtos keverékbe.

Ezután már nincs más dolgunk, mint rákanalazni a krémet a kikészített alapra, és szépen elsimítani a tetejét.

A tortának minimum 3 órát kell pihennie a hűtőben, de akár már előző nap elkészíthetjük, az sem árt neki.

A lényeg, hogy csak tálalás előtt kerüljön rá a fekete cseresznyelekvár, normál esetben miután levettük a tortaforma lecsatolható részét, utána egyszerűen csak a tetejére halmozzuk a feketén csillogó lekvárt. Én viszont most szívet formáztam belőle, és sokkal könnyebb volt, mint gondoltam! A lekvár állaga kitűnően megfelelt a célnak.

Egyszerűen fantasztikus volt, próbáljátok ki! Boldog Valentin-napot! 🙂

Forrás: Nigella Expressz, Nigella Lawson

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .