Itt a március, ennek tükrében elkezdtem írogatni a tennivaló listámat, ami elég tetemesre sikeredett. 🙂

Tarts velem, és Te is légy tavaszra kész: nézd meg, mi az, amiről esetleg megfeledkeztél!

Az alábbiakban láthatod 10 pontból álló, „ITT A TAVASZ” listámat. 😀

esernyőIdeje megújulni!

Nézd át a ruhatárad, lassan tedd el a „fajsúlyosabb”, kifejezetten téli ruhákat, vedd elő a tavaszi, vékonyabb darabokat. Ilyenkor még elég becsapós az időjárás, így érvényes továbbra is a réteges öltözködés szabálya – viselj élénk kiegészítőket, mint például sálat, kendőt, kesztyűt (vagy akár még sapkát is!).

Meglepheted magad egy színes gumicsizmával, esőkabáttal vagy esernyővel, így tuti nem lesz borús a hangulatod, ha legközelebb megint zuhog az eső. 😉

(Gumicsizmás tipp hidegebb időre: vegyél föl a normál zoknira még egy jó meleg térdzoknit, aminek a színe harmonizál a kabátoddal vagy gumicsizmáddal – jól néz ki, amikor kikandikál a térded alól.)

Takarítás – ez a kihívás!

Sokan hívei a tavaszi nagytakarításnak. Nálam ez nem igazán létezik az eredeti formájában, de tavasszal mindenképp a listámon szerepel az ablakpucolás és a függönymosás. Ezzel együtt egy alaposabb takarítás, portalanítás, és persze a vele járó elmaradhatatlan rendrakás, szelektálás

Tervezd meg kiskerted!

Még nem késő elgondolkodni azon, hogy idén mit szeretnél vetni, ültetni a konyhakertbe. Ha pedig kerttel nem rendelkezel, akkor is sok-sok lehetőséged van akár a teraszon, balkonon, sőt még az ablakba helyezett virágládában is! Olvasd el ezzel kapcsolatos bejegyzésem itt és itt.

Aki a virágot szereti…tulipán

Tavasz = virágok, ez nem vitás! Vegyél pár szál tulipánt vagy egy illatos jácintot és máris sokkal hangulatosabb lesz otthonod. A tavaszi virágok bája feledteti a hideg, szürke napok búskomorságát. 🙂 Inspirálódj legújabb virágdíszes összeállításom segítségével!

Táplálkozz okosan!

Február végére a test energia- és vitaminraktárai hajlamosak a „leapadásra”.

Amit ilyenkor még mindig megtehetsz, hogy megelőzd a téli végi megbetegedéseket: szedj C-vitamint (vagy fogyassz minél több citrusfélét, kiwit, káposztát és petrezselymet), továbbra is pótold a D-vitamint minden nap, és figyelj arra, hogy minél több rostdús, finomítatlan élelmiszert fogyassz, melynek magas a tápértéke. Válaszd az egészséges és finom smoothie-t (turmixot)!

Bár ilyenkor már minden porcikánkban érezzük, hogy itt a tavasz, ez az időszak zöldség és gyümölcs vásárlás szempontjából nagyon „becsapós”. Február-március környékén sajnos roppant szűkös a „nem primőr” választék: alma, cékla, esetleg fekete retek, káposztafélék, és persze a nyáron lefagyasztott zöldségek-gyümölcsök maradnak csupán. Én ilyenkor szoktam még bevetni a Magyarországon nem honos déligyümölcsöket és a roppant egészséges avokádót.

Agyhártyagyulladás ellen oltást!

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltás már 1991 óta kapható Magyarországon – ennek köszönhető, hogy azóta jelentősen lecsökkent a hazai megbetegedések száma. A tél után nagy újult erővel lepik majd el az erdőket, mezőket, kerteket, játszótereket a kullancsok, így nagy jelentősége van nemcsak a megelőzésnek (kullancsriasztó szerek használata) és a bőrvizsgálatnak (hajas fejbőrt is beleértve), hanem az immunizációnak is!

A kullancs-enchephalitis 1 százalékban halálos, 10 százalékban maradandó bénulással gyógyul. További 30-40- százalékban szellemi és fizikai károsodás marad vissza. Terápiás lehetősége nincs!

Érdeklődj háziorvosodnál és gyerekorvosodnál az oltási protokollról, és ha megteheted, válaszd a biztonságot. Ellenőrizd, hogy mikor kaptad a legutóbbi oltást, nincs-e szükség emlékeztető oltásra (kétféle oltóanyag van jelenleg forgalomban Magyarországon, az egyiket 3, a másikat 5 évente kell újra megkapni az alapimmunizációt követően.)

Ne feledkezz meg kutyád/macskád védelméről sem, mindenképp szerezz be az állatkereskedésekben kapható riasztó szerekből vagy nyakörvekből. (Érdekes tény: kutyád számára kérhetsz Lyme-kór elleni védőoltást, sajnos humán vakcina még nem létezik.)

Válassz új sportot!

Ha eddig nem sportoltál, akkor a tavasz kiváló alkalom arra, hogy elkezdd (ha az egészséged nem motivál, akkor legalább a fürdőruhaszezon közeledte megadhatja a kezdő lökést).

Ha olyan rendes voltál, hogy végigsportoltad a telet, akkor is vár rád egy bónusz – végre elkezdheted úgy istenigazából a szabadtéri edzéseket, hogy minél többet lehess a friss levegőn!

Ha eleged van a monotonitásból, böngéssz a neten, és kezdj valami teljesen új sportba. Meg fogsz lepődni, hogy milyen sok újdonságot hoz az életedbe! 😀

Egy kis motivációért pedig kattints ide!

A friss levegő mindenek előtt!

Egyre szebb az idő, lassan látod annak jeleit, hogy megújul a természet. Tegyél egyre több sétát, naposabb, szárazabb idő esetén már kirándulni is lehet. A lényeg, hogy légy minél többet a friss levegőn!

Szűrésre menni ne felejts!

Mikor voltál utoljára melanómaszűrésen? Évente egyszer mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz, aki alaposan átvizsgálja a testeden fellelhető összes anyajegyet – ha pedig úgy látod, hogy egy anyajegy formája, mérete, színe változott, azonnal mutasd meg szakembernek!

Hazánkban évente kb. kétezerre tehető az újonnan felismert melanómás betegek száma – a betegség pedig nemcsak az időseket, hanem a fiatalokat is veszélyezteti. A melanóma roppant agresszívenspring is coming terjedő, hamar áttétet okozó betegség, ezért kell nagyon komolyan venni! Ha évente egyszer kipipálod a vizsgálatot, akkor megtetted, amit kell, az egészséged és az életed védelmében.

Zene nélkül mit érek én?

Hallgass továbbra is sok-sok zenét, olyanokat, melyek jókedvre hangolnak, mosolyra fakasztanak. Válogass a Pénteki örömzenék közül, vagy hallgasd meg egyik aktuális kedvencemet. ♥

Mi az, ami még szerepel a Te listádon??

Fotók forrásai sorrendben: bombayduck.com, meetakwolfphotography.com, parentsociety.com, pinterest.com

“10 tavaszi tennivaló” - 1 hozzászólás

  1. Lehet, hogy kicsit korai, de szerintem el lehet kezdeni tervezni/szervezni a nyári szabadságot! Ilyenkor még lehet válogatni, és esetleg olcsóbb ajánlatokat kifogni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .