kerti kalendárium febr

„Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél.”

Tegnap, azaz február 2-án volt Gyertyaszentelő! A népi megfigyelések szerint, ha süt a nap és jó az idő, akkor még negyven napig hideg lesz.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez idén mennyire válik be, ugyanis tegnap sorra dőltek a melegrekordok az országban! Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy hosszú ujjú fölsőben (pulóver nélkül!) mehetek szokásos futásomra. Bár nem tartom „helyénvalónak” ezt az időjárást február elején, be kell, hogy valljam, nagyon élveztem… 🙂

Érdekes megfigyelés még, hogy ha Balázs napján (azaz ma) esik (és esik!), akkor jég veri el nyáron a termést.

Engedj meg egy kis kitérőt, mielőtt folytatom a kerti kalendárium februári bejegyzését.

Régóta dédelgetett tervem, hogy konyhakerttel kapcsolatos írásokat is megjelentetek a Napi Boldogságon. Aki már egy ideje követi a tevékenységemet, az tudja, hogy számomra a kertészkedés mindig is hozzátartozott a „hétköznapi örömök” listájához. ♥

Minden hónap elején szeretnék mostantól egy hosszabb vagy rövidebb bejegyzésben tanácsokat, tippeket adni ahhoz, hogy mik a kezdő kertész kerti teendői.

A kezdőt abszolút felkiáltójellel és aláhúzva értendő, ugyanis én magam sem űzöm a dolgot professzionális szinten. Inkább laikus hobbikertésznek tartom magam, aki összecsipegeti a tudásmorzsákat innen-onnan, és örömét leli a hónapról hónapra változó kis kertben – no meg a sok finomságban!

Ugyanis – aki már termesztett valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, az tudja, hogy – nincs annál csodásabb, mint ha az ember teljesen frissen szedett zöldséget ízlelhet. Egyszerűen nem összehasonlítható sem a piacon, sem a boltban, sem a zöldségesnél kapható portékával.

Ráadásul annál tutibb biztosíték nincs arra, hogy vegyszermentes, mint ha Te magad vetsz, ültetsz, gondozol és szüretelsz.

De nem térnék ki ennél részletesebben annak előnyeire, hogy miért is jó egy saját konyhakert, mert még rengeteg dolgot tudnék róla mondani. Például azt, hogy boldogít! (Erről bővebben ebben a bejegyzésemben olvashatsz.)

Most pedig vissza a februárhoz, jégbontó havához!

kertészkedésFebruári teendők a konyhakertben:

1. Kerti eszközök, kellékek állapotfelmérése, karbantartása
Ellenőrizd, hogy minden eszközöd megfelelő állapotban van-e, esetleg hiányzik-e valami a repertoárból. Számomra az alábbi dolgok elengedhetetlenek:

  • Kertészkesztyű (vászon és gumi)
  • Kislapát
  • Kiskapa
  • Kisgereblye
  • Öntözőkanna (öntözőfejjel) – akár több méretben
  • Olló
  • Spárga (két vastagságban)
  • Vékony pálcák és vastagabb karók a palántáknak
  • Nagy vödör vagy műanyag füles kosár (föld, gaz, szemét, stb. gyűjtésére-hordására)
  • Állítható öntözőfej a locsolócső végére (amennyiben van locsolócsöved)
  • Kis cserepek és/vagy szaporítótálca (papírból készült, földben felbomló verziót szeretem a legjobban): ha Te magad palántázol
  • Jelölők, ha sokféle növényt akarsz ültetni (két-három faj esetén nem szükséges)
  • Palántázó (kúpszerű vége van és fogója, lyukat lehet vele fúrni a földbe)
  • Palántaföld és biohumusz
  • Amennyiben nem csak konténeres kertészkedést folytatsz, hanem kisebb vagy nagyobb ágyásokat is megengedhetsz magadnak, (és Te készíted elő a talajt) akkor még ezekre is szükséged lesz:
  • Talicska
  • Ásó
  • Ásóvilla
  • Lapát
  • Nagy gereblye

Ami még jól jöhet: térdeplőpárna (kifejezetten kertészkedéshez árulják, ha sokat térdelsz a földön, akkor jól jöhet), kosár, vászonszatyor vagy műanyag doboz az éppen használatos eszközeidnek, saraboló a gyomnövények eltávolításához, virághagyma-ültető eszköz, mellyel nagyobb lyukat tudsz könnyedén fúrni a földbe.

Ha az eszközeid tipptop állapotban vannak (és megvannak!), akkor már semmi nem állhat az utadba!

kertészkedés22. Tervez(get)és

Már el is kezdhetsz álmodozni… Nehéz pár mondatban írni erről a témáról, szerintem egész könyvet lehetne összeállítani arról, hogy miként is tervezd meg konyhakerted.

Amennyiben ágyásaid vannak, mindenképp érdemes egy kis alaprajzon berajzolni, hogy mit hova tervezel vetni, ültetni.

Akár kiskertben, akár konténerekben kertészkedsz majd, nézz utána szakkönyvekben vagy az interneten, hogy melyik növénynek milyen a föld/víz/tápanyag/hely/fényigénye, mikor kell kiültetni vagy vetni, mikortól tudod leszedni, stb. És persze a legfontosabb szempont, hogy mit szeretnél majd elfogyasztani.

Nálunk például minden évben a retek, a paradicsom és az uborka a sztár, nálam ezek a növények érzik a legjobban magukat, szinte „maguktól” nőnek és teremnek. Ami beválik, azt minden évben újra termesztem, ami nem, azt nem biztos, hogy erőltetem (sajnos nagyon kevés idő áll a rendelkezésemre). Így vettem búcsút például a paprikától, ami láthatóan nem érezte jól magát nálunk (ez nem azt jelenti azért, hogy végleg feladtam, de most nincs rá energiám). Emellett minden évben kísérletezem egy-két újdonsággal (pl. saláta, hagyma, cékla, répa, pasztinák, stb.).

Ha csak most kezded a kertészkedést, akkor érdemes inkább kevesebb dolgot kiválasztani, és előtte utánanézni, hogy melyik növény az, ami kevésbé munkaigényes vagy érzékeny (akár ismerősöktől is kérdezz utána!). Persze ha van olyan, amit nagyon szeretsz, és semmiképp sem hagynád ki, akkor próbálkozz vele bátran!

A tervezgetés szerintem legalább olyan élvezetes, mint maga az akcióba lendülés…

3. Vetőmagok beszerzése

Vásárolhatsz kertészeti szaküzletekben, sőt, már a hipermarketek polcain is találsz megannyi vetőmagot. Interneten is rendelhetsz, különlegességekre így találhatsz leginkább. A másik élvezetes része a februári teendőknek. Ki ne jönne lázba, mikor meglátja a polcokon sorakozó sok-sok zöldség és gyümölcs fotóját, és ilyenkor már lelki szemeid előtt látod, ahogyan a nagy uborkákat szüreteled a kertedben…

4. Palántázáskertészkedés5

De addig még sok a teendő! Először is a magokból palántákat kell nevelned. Már amennyiben odáig merészkedsz, hogy saját magad „állítod elő” palántáidat. (Ugyanis megkímélheted magad ettől az időigényes feladattól, ha majd tavasszal beszerzed a szép, életerős palántákat – kertészetben, piacon, ismerőstől…)

Ha viszont Te palántázol, akkor ebben az esetben már február folyamán érdemes elkezdened elvetni néhány növényfajta magjait, hogy a lakásban (vagy esetleg üvegházban) kikelt, megerősödött palántákat majd időben kiültethesd a szabadba. (Én hagyományosan a paradicsomot nevelem saját magam, minden mást beszerzek – ez onnan jött, hogy nem találtam olyan választékban koktélparadicsom palántát, mint amilyet szerettem volna. Ugyanis paradicsomfanatikus vagyok…)

5. Ágyások előkészítése, tápanyag-utánpótlása

Ez csak fagymentes időben lehetséges, illetve nem érdemes akkor nekikezdeni, mikor előtte napokig szakadt az eső, és minden csupa sár (pl. most). Ahhoz, hogy levegőzni tudjon a föld, át kell forgatni kapával és/vagy ásóval (vagy a nagyobb területet bérelhető rotációs kapával). Távolítsd el a gyomnövényeket.

Most kell a termőföldet „feljavítani” komposzttal, marhatrágyával, igény szerint extra termőfölddel. (Mivel nálunk elég agyagos, némi homokkal és zeolittal tettük kicsit a földet jobb vízelvezető képességűvé.)

6. Vetés szabad földbe

A hónap végén – amennyiben enyhe az idő – a nem fagyérzékeny fajok (pl. retek, hagyma, egyes gyökérzöldségek) már mehetnek a szabad földbe! Erről mindig lekésem, és a hónapos retkem csak április közepére lesz „kész”. Idén résen leszek!!

Forking the veg patchRemélem, Neked is kedvet csináltam a konyhakertészkedéshez, és idén belevágsz! 🙂

Ha pedig már tapasztalt hobbikertész vagy, akkor is könnyebbséget jelenthet a havi tennivaló lista.

Ajánlott olvasmányok a témában:

Allotment Month by Month – Alan Buckingham (Dorling Kindersley, 2009) – Ez az én kis bibliám az első naptól kezdve, nagyon hasznos és rengeteg fotót és információt tartalmaz (angolul).

Kertkaland – Dóra Melinda Tünde (Central Könyvek, 2015) – Új szerzemény, születésnapomra kaptam, és nagyon tetszik! Még csak most ismerkedem vele, de már beleszerettem.

Kertésznapló (Corvina, 2013) – Hasznos kis napló, amiben saját magad vezetheted a kerteddel kapcsolatos dolgokat, sok érdekességet tartalmaz.

Biokertészkedés a gyakorlatban – Charles Dowding (Cser Kiadó, 2010) – Kifejezetten a biokertészkedéssel kapcsolatos tanácsokat tartalmaz, nagyon tetszik benne, hogy egy-egy zöldséghez vagy gyümölcshöz könnyen elkészíthető, ízletes recepteket is mellékel!

Fotók forrásai sorrendben: wallcoo.net, frankieflowers.com, huffingtonpost.com, healthylivingmadesimple.com, blog.mint.com

“Kerti kalendárium: FEBRUÁR” - 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .