ladureeTe hallottál már a macaronról?

Ez az olasz származású, de igazán híressé és ismertté Franciaországban vált aprósütemény sokak nagy kedvence. Többek között az enyém is. 🙂 Úgy vettem észre, hogy a macaront leginkább vagy imádni vagy utálni lehet. Én az előbbi kategóriába tartozom több mint 10 éve.

Ez a szerelem első párizsi látogatásom alkalmával kezdődött, és azóta is tart. Azóta vagyok képtelen ellenállni ennek a bohókás, mégis elegáns, fantáziadús édességnek.

Talán mert az ízek variációja végtelen?

Vagy mert pasztell színeivel káprázatosan szemet gyönyörködtető?

Vagy esetleg azért, mert nem tudok beleunni az érzésbe, mikor a fogam alatt szétroppan a ropogós héj, majd a lágy belseje szétolvad a számban?

De az is lehet, hogy a macaron visszarepít Párizsba, és általa újra átélhetem azt az izgatott várakozást, melyet akkor éreztem, mikor először a Fény Városába érkeztem (és megkóstoltam a Ladurée finomságait!).

Apropó, Ladurée – ez a cukrászda (vagy inkább teaház – maison du thé) Franciaországban egy fogalom. Az első Ladurée 1862-ben nyílt a Rue Royal-on – én is pontosan ide mentem be megvenni az első macaronomat. 😀

Az alábbi kis videó találóan bemutatja, hogy miként is érzi magát az ember, mikor először belép a Laduréé ajtaján. 😉

Én legalábbis úgy éreztem magam, mint egy gyerek, aki szájtátva ámuldozik a sok-sok ínycsiklandó finomság láttán. (És persze az árak sem az átlag magyar pénztárcának valók, de úgy döntöttem, hogy maga az élmény megéri ezt az árat. 😉 )

Egy kis kitérő: az igazi macaron-értők egybehangzóan állítják, hogy Pierre Hermé kreációi a legkiválóbbak a világon. Nekem még nem volt lehetőségem az ő desszertjeit megkóstolni, de a weboldala alapján valóban más kategóriának tűnik.

Az első „Ladurée-élmény” után először Férjet, majd később a gyerekeket is a macaron bűvkörébe vontam. Ha külföldre (főként Franciaországba) utazom, biztosan találok alkalmat arra, hogy egyek ebből a fantasztikus édességből.

Szerencsére jó pár éve már nem kell olyan messzire mennem, hiszen hazánkban is egyre népszerűbbé vált – és én is sokkal gyakrabban jutok hozzá.

Idén negyedszerre rendezték meg Magyarországon is a Macaron Napot (márc. 20), melynek keretében bemutatkoznak a macaront árusító üzletek és számos rendezvényen népszerűsítik ezt az édességet.

Sajnos ugyanakkor a macaronra is igaz – mint minden más süteményre – hogy nem mindenhol készítik ugyanolyan minőségben. Sőt, a macaronra talán még igazabb, mint bármi másra!

Hiszen kevés olyan sütemény van, mely ennyire „szeszélyes”, és ilyen érzékeny lenne a különféle külső tényezőkre (a hozzávalók minősége és mennyisége, az időzítés, a levegő hőmérséklete és páratartalma, stb.).

A macaron tésztája egyébként tojásfehérjéből, porcukorból, kristálycukorból, mandulalisztből és ételszínezékből készül – elkészítése egy kicsit emlékeztet a habcsókéhoz. A töltelék pedig szinte bármi lehet, felhasználnak hozzá krémsajtot, tejszínt, csokoládékat, lekvárokat, gyümölcsöket, olajos magvakat, különféle fűszereket.

Az alábbi kisfilmben Philippe Andrieu, a Ladurée főcukrásza foglalja össze dióhéjban, náluk hogyan készül a macaron (egyébként otthon is kb. ugyanez a metodika). Nekem a szám is tátva maradt a csodálkozástól, mikor megnéztem. Annyira tetszett! 🙂

Első lépés: a mandulát lisztté őrlik a porcukorral együtt.

Második lépés: hozzáadják a vaníliarúd kikapart magját (vaníliás macaront készítenek – egyéb esetben ilyenkor adjuk hozzá a por állagú ételszínezéket is).

Harmadik lépés: megnedvesítik a lisztet tojásfehérjével.

Negyedik lépés: felverik a tojásfehérjét és mindeközben cukorszirupot készítenek.

Ötödik lépés: mikor kb. 120 fokos a cukorszirup, hozzáadják a kemény habbá vert fehérjéhez.

Hatodik lépés: összekeverik a cukros mandulalisztet a cukorszirupos habbal.

Hetedik lépés: a masszát az adagoló gépbe öntik, mely megkönnyíti a cukrászok életét, hiszen nem kell minden egyes macaront kézzel kinyomniuk a habzsákból.

Nyolcadik lépés: a macaronok a sütőbe kerülnek, de előtte még párszor a tepsit hozzávágják a munkalaphoz, hogy távozzanak a bent ragadt levegőbuborékok.

Kilencedik lépés: a megsült macaronokat megtöltik vaníliakrémmel, és összeillesztik a két kalapocskát.

Tízedik lépés: a különféle ízű és színű macaronokat díszdobozokba csomagolják.

Milyen egyszerűnek tűnik, pedig egyáltalán nem az! 🙂

Egészen mostanáig nem merészkedtem odáig, hogy én is elkészítsem az eredeti macaron receptet, de régóta álmodoztam arról, hogy egyszer részt veszek egy tanfolyamon, hogy megtanuljam a macaron-készítés minden csínját-bínját.

Ezen kívül nagyon régóta áhítozom rá, hogy megkóstoljam Magyarország egyik legfinomabb macaronját, melyhez a Chez Dodo-ban lehet hozzájutni.

Annak ellenére, hogy szegről-végről ismerem Dorkát, a macaron manufaktúra cukrászát és társtulajdonosát, ez idáig nem sikerült ellátogatnom hozzá, hiszen egyrészt nagyon ritkán járok a belvárosba, másrészt pedig Törpilla mellett ez elég nehezen volt megvalósítható, így mindig halogattam, hogy elmenjek hozzá.

Ezen a héten azonban mindkét vágyam egy napon teljesült, ugyanis barátnőmmel bejelentkeztünk a ChefParade macaron kurzusára, mely ugyanott, a Sas utcában található, mint a Chez Dodo.

Úgy szerveztük, hogy a tanfolyam előtt még beülhessünk a Chez Dodo-ba, és megkóstolhassunk pár igazi műremeket. 🙂 Azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam, a hely valóban egyedülálló!

chez dodo

Minden tekintetben elbűvölő a kis üzlet design-ja és hangulata, imádtam minden percét az ottlétünknek. A macaronok pedig… A macaronok egyszerűen isteniek voltak. Imádom, hogy mindegyik kreációnak külön nevet ad Dóri (természetesen francia keresztneveket), az én kedvencem ezúttal például Charlotte, a levendulás-citromos macaron lett.

A kiszolgálás is fantasztikus volt, és az volt a hab a tortán, hogy még Dorkával is össze tudtunk futni, hiszen épp ott volt és a következő adag süteményen dolgozott.

Miután megtapasztaltuk, hogy milyen is egy profi által készített macaron, továbbmentünk a következő állomásunkra, a ChefParade cukrászműhelyébe.

Az elkövetkezendő 3 és fél órában bebizonyosodott, hogy a macaron készítés valóban egy tudomány és persze művészet! Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenre kell odafigyelni a készítése során, és ilyen precízen kell dolgozni. Ez nem kis nehézséget okozott, pedig én aztán mindig pontosan követem a receptek utasításait!

macaron tanfolyamFantasztikusan jól éreztük magunkat, és persze nagyon finom macaronokat készítettünk Pinczel Orsolya vezetésével.

Természetesen el tudtam volna készíteni otthon is a macaront egy pontos receptleírás alapján is, de ez így teljesen más volt, hiszen Orsitól sok olyan profi trükköt leshettünk el, amire egyébként biztosan nem jöttünk volna rá saját magunk.

Utólag végiggondolva sokkal nehezebb dolgom lenne, ha a tanfolyam nélkül kellene nekiállnom megcsinálni egy adag macaront, de még így sem lesz egyszerű az első pár próbálkozás, hiszen minden tészta más és más, minden sütő más és más.

Valódi élmény volt ez a hosszú este, s már alig várom a folytatást, hogy én magam állhassak neki az első adag saját macaron elkészítéséhez! 😀

Remélem, Neked is kedvet csináltam ehhez a kivételes finomsághoz. Te is belevágsz? 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .