4 kelésBár az ember hajlamos csak a szépre emlékezni, azért halványan dereng, hogy iskolás (és középiskolás) koromban mennyire mufurc tudtam lenni reggelenként. Szó szerint, minden idegesített.

Talán viccesen hangzik, de akkor szoktam rá arra, hogy a „jó reggelt” helyett úgy köszönjek felkelés után a családtagjaimnak, hogy „szia”. 🙂

Ennek utólag meggondolva két oka volt. Először is mogorva állapotomban így csupán egyetlen szót kellett kiszűrnöm a fogaim között, továbbá a sötét, hideg kora reggelek készülődését mindennek gondoltam, csak nem jónak. Micsoda hozzáállás!

Ha jól emlékszem, anyukám egyszer sem rótta föl nekem, hogy rosszkedvű vagyok – ezúton is hála és köszönet neki, biztosan nehéz volt néha elviselnie! 😉

Később, mikor főiskolára jártam, és 8 helyett általában fél 9-re vagy 9-re jártam – meg persze kinőttem a „gyerekes” korszakomból, már jobb lett a helyzet, de akkor sem tartoztak a reggelek a kedvenceim közé.

Aztán a munka valahogy mindent megváltoztatott – igaz, hogy általában 9-re jártam dolgozni, de maga a stressz, hogy mennyi feladat vár rám aznap, felpörgetett. Szinte soha nem késtem, és nagyon sokszor volt, hogy jóval munkaidő előtt bementem, hogy még több időm legyen dolgozni. Egyszerűen nem volt rá időm, hogy zsörtölődjek ébredés után. Azonban a reggelek minőségével még akkor sem foglalkoztam tudatosan.

Ebből kifolyólag a vidám kelésről általában szó sem volt. Pedig mennyire más az ember napja, ha nem bal lábbal kel fel!

Na, de hogyan keljünk jobb lábbal? Ez is egy olyan szokás, ami jelentősen megváltoztathatja a mindennapjainkat. Erre az egyszerű, mégis sokak számára szinte kivitelezhetetlenül nehéz kérdésre keresem mai bejegyzésemben a választ.

3 kelés1. Adj magadnak időt.

Szerintem a kellemes, jókedvű reggelek kulcsa, hogy ne kelljen az embernek lélekszakadva rohannia.

A rohanás ugyanis tuti, hogy további negatív folyományokkal kecsegtet. Ilyenkor öntöd le magad kávéval, felejted otthon a pénztárcád és persze nem találod a telefonod, nyitva marad a konyhaablak, beszakad a körmöd, bevered a bokád, felszakad a harisnyád, elcsúszol a lépcsőn, lekésed a buszt, meghúzod a kocsit… és még sorolhatnám (nagy része már sajnos gyakran előfordult velem, ugyanis utálok késni, viszont sokszor van, hogy késésben vagyok).

Ahhoz, hogy mindettől megkíméld magad, igenis korábban fel kell kelned, mit azt szeretnéd. Gondold át reálisan, hogy mennyi időre van szükséged az összekészülődésre, attól függően, hogy reggel zuhanyozol vagy reggelizel-e otthon, mennyi idő felöltözni és sminkelni, stb. Ne csak a felöltözést számítsd bele, hanem azt is, hogy mennyi időt töltesz a szekrény előtt ácsorogva és szitkozódva, mialatt azon morfondírozol, hogy mit is vegyél föl!

És meg ne próbáld az ébresztőt lenyomva újra és újra perceket nyerni az ágyban heverészéssel – vagy ha igen, akkor előzetesen ezt a heverészési időt is kalkuláld bele az ébresztés időpontjába!

Egyébként mindig is csodáltam azokat, akik képesek lenyomni a vekkert, és még visszaaludni egy kicsit. Hacsak nem vagyok teljesen kimerült állapotban (régen mondjuk egy buli, vizsgára készülés, most pedig a gyerekek éjszakai aktivitásából kifolyólag), én erre képtelen vagyok (bezzeg Férj!). Amint megszólal az ébresztő, az agyam már zakatol, és küldi a vészjelzéseket, hogy „Hé, siess már, mert elkésel!”. Nekem inkább le kell magam lassítani, hogy legalább egy nyújtózásnyi időt maradjak az ágyban, mert olyan nagy elánnal tudok kiugrani, miután felébredtem.

kávé2. Jutalmazd meg magad.

Ahhoz, hogy a reggeli kelés kellemessé váljon, muszáj olyan elemeket belecsempészned, melyek azzá teszik.

A reggeli rutin része lehet például egy nyugalomban elköltött csésze tea vagy habos kávé, a kényelmesen elfogyasztott reggeli, kedvenc reggeli hír- vagy rádióműsorod. Esetleg közösségi oldalak átböngészése (sokan ezzel kezdenek már reggel!) – persze nem kell túlzásba esni, de ha az esik jól, hogy megtudd, mi történt tegnap óta az ismerőseid háza táján, akkor szánj 10 percet a Facebookra.

Válassz valamit, válassz bármit, amitől jobb kedvre derülsz, amit már előre vársz! 🙂

Én például hiába indítom a reggelt minden nap kávéval, amióta megvan a Nespresso kávégépem, ez amolyan kis „mini ünneppé” avanzsált (ez nem a reklám helye, egyszerűen így van, és kész). Jó kiválasztani a hangulatomnak (és kialvatlansági szintemnek megfelelő) kapszulát, beletenni a gépbe, lenyomni a gombot, megérezni a kávé csodás aromáját. És persze felhörpinteni a kávét, legtöbbször már a gyerekek reggeli italát készítve. 🙂

Érdekes módon a zenét reggel nem igénylem, sőt, a mai napig zavarónak tartom. Valahogy úgy érzem ilyenkor, hogy csöndre van szükségem, hogy a gondolataim a reggeli üzemmódból normálba kapcsoljanak. A tévé és a rádió pedig egyenesen idegesít. Viszont ha van rá időm, hogy a reggeli fürdőszobai rutinom végeztével bevessem az ágyat, az mindig jó érzéssel tölt el (erre nem mindig van idő Tökmag miatt, ilyenkor a nap folyamán később térek vissza ehhez a feladathoz).

3. Készülj előre.

Hogyan lehetne időt spórolni, hogy minél többet aludhass, mégse torkolljon eszelős rohanásba a reggel? A profik természetesen előre készülnek. Emlékszem, régen mennyivel jobban mentek azok a napok, amikor előző este bepakoltam az iskolatáskám, és még a ruhám is előkészítettem.

Felnőtt létedre tedd Te is ugyanezt! Pakolj össze mindent egy helyre, amire másnap szükséged lesz. Iratok, irodai munka, amit hazavittél, napközbeni ügyintézéshez szükséges kellékek (pl. postán feladandó levelek, gyógyszertárban kiváltandó receptek, összehajtható bevásárlószatyor a boltba, stb.).

Válaszd ki előző este, hogy mit veszel föl, és ha sokáig sminkelsz, akkor azt is döntsd el, hogy mely termékeket használod majd.

Ha otthon reggelizel, akkor előre tervezd meg, hogy pontosan mit eszel. Akár már előző este elkészítheted a reggelid egy részét. Például egy jó kis gyümölcssalátát, amit másnap már csak ki kell venni a hűtőből, vagy egy smoothie-hoz feldarabolt gyümölcsöket, melyeket már csak össze kell turmixolnod a tejjel.

Ezekkel az előzetes tervezési műveletekkel rengeteg időt spórolhatsz másnap reggel! 🙂

4. Teremts jó hangulatot.2 kelés

Bárhogy, ahogyan csak jól esik! Kapcsolj be kellemes, nyugodt vagy épp energizáló, jókedvre hangoló zenét (melegen ajánlom a blogon található örömzene válogatásokat!). Vagy hallgasd kedvenc rádiócsatornádat. Van, aki attól érzi jól magát, hogy reggel megnézi a tévében a híreket. Engem ez inkább lelomboz, mint felvidít, de hát kinek a pap…

Párologtathatsz energizáló, jókedvre hangoló illatokat készülődés közben, mint amilyen a mandarin, az édes narancs vagy a citromhéj olaj.

Zuhanyzáshoz válassz frissítő illatú szappant vagy tusfürdőt, utána kend be magad kellemes illatú testápolóval. Mielőtt elindulsz, permetezz egy kicsit magadra kedvenc parfümödből.

Bármi jól jöhet, amitől jó lesz a hangulatod – esetleg egy pár perces torna vagy nyújtás, ami átmozgatja az egész tested, vagy jóga légző gyakorlatok. Van, aki a reggeli meditációra esküszik.

5. Gondolkodj pozitívan.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, gondolkodj pozitívan. Ha előző nap rossz dolgok történtek Veled, akkor minden bizonnyal ébredés után ezek azonnal eszedbe is jutnak. Sokszor tapasztalom azonban, hogy másnapra már kicsit tompul ezeknek a dolgoknak a rossz hatása.

Készülődés közben ne csak azon rágódj, hogy miként oldod meg a napi feladatokat. Próbáld egy kicsit tudatosan azt a reggeli fél-egy órát a pozitív gondolatokra való ráhangolódásként felfogni. Minden sokkal könnyebben megy majd, ha jókedvűen, magabiztosan vágsz bele a napba.

De ha olyan nagy gondok nyomasztanak, hogy a jókedvről szó sem lehet, akkor is sokat segíthetnek a fenti rituálék abban, hogy képes legyél többé kevésbé zökkenőmentesen elindítani a napod.

1kelésAkár hangosan is kimondhatod a különféle pozitív megerősítéseket, de YouTube-ról vagy CD-ről is hallgathatod, miközben készülődsz. Ha nem vagy az ilyen jellegű módszerek híve, akkor is érdemes megpróbálni a dolgok pozitív oldalát látni.

Pl. milyen szépen süt a nap, tudtál x órát aludni egyhuzamban, pont a kedvenc számod megy a rádióban, jól áll az új pulcsi, amit vettél, jókedvűen köszönt a kutyád (apropó, milyen jó egy nagy sétával kezdeni a reggelt!), cukin mosolyognak a gyerekeid (egészen a következő hiszti rohamig), nem fáj már a hátad/bokád/fejed/gyomrod, stb. annyira, mint tegnap, és még sorolhatnám.

ui.: Fogadd el, ha nem vagy pacsirta típus, és tanulj meg élni vele. Beismerni és elfogadni a hiányosságainkat már fél siker. A többi pedig már csak a fönti 5 ponton múlik! 😉

Szerinted mi az, amitől még jobban indulhat az ember napja?

Fotók forrásai sorrendben: thenutritionpost.com, telegraph.co.uk, iopop.tumblr.com, mixme.com.br, dreams.co.uk

“Jó szokás #2: 5 tipp, hogy vidáman kezdődjön a napod” - 4 hozzászólás

  1. Szia!
    Jó ötletek,kivitelezhetők!;)Én-szociális segítő vagyok -mindig egy órával előbb kelek,még ha ez hajnali 4 órát jelent,akkor is. Így van időm kómázni és elkészülni is.Mivel imádom a munkám nem indulok sosem rosszkedvűen.Az itthoni reggelek családi kávézással indulnak,nagyon jó kezdetei egy napnak.Alapvetően pozitív ember vagyok,de ezek a rutinok még boldogabbá tesznek! ;))

  2. Az én reggelem is annó 4-kor indult, de ma már inkább kikészítek mindent másnapra (ruha, reggeli, ebéd, cipő, kulcs, telefon) és így nyerek 20 perc alvást és 20 perc nyugis szoptatást. Egy szuszogó kisgyereknél nincs is jobb indítás 🙂 Amíg mi összebújunk addig a férjem kávét készít és öleléssel-puszival köszön el tőlem. Szóval az én rutinom reggelente a család <3 Ezek nélkül ki se bírnám a munkahelyemen..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .