„Örökzöld” nyári kedvencem ez a frissítő, könnyű, és nagyon könnyen elkészíthető krémleves. Nem hiszem el, hogy még csak május van, és én már hűsítő levesekről írok! De ha egyszer az időjárás is ilyen napos és meleg, akkor azt hiszem, nyugodtan meg(t)ehetem. 🙂

Bár még nincs itt a zöldborsó szezon, ezt a levest mélyhűtött borsóból is szuperül elkészítheted – és jó ürügy arra, hogy a tavalyról maradt készleteket felhasználd, ha esetleg idén is készülsz fagyasztani.

leves

Hozzávalók (kb. 6 főre):

  • 1 és 1/4 liter zöldségleves bio leveskockából
  • 1 csokor friss menta szára és levelei
  • 1 ek szárított menta
  • 1/2 kg fagyasztott zöldborsó, vagy friss, kifejtett borsó
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 szál újhagyma
  • 300 g tejföl vagy 1,5 dl tejszín

1.    Elsőként forralj 1 és 1/4 l vizet, majd dobd bele a vízmennyiségnek megfelelő leveskockát, és oldd föl benne. Add hozzá a szárított mentát és a csokor menta levelektől megszabadított szárait. Hagyd ázni kb. 20-30 percig (ha nincs annyi időd, elég a 15 perc is).

2.    Öntsd az olajat egy nagyobb fazékba, az apróra vágott újhagymát közepes lángon párold pár percig – fontos, hogy ne barnuljon meg!

3.    Add hozzá a fagyasztott borsót (nem kell előzőleg felengedni) vagy a megpucolt borsót a hagymás olajhoz, és közepes lángon kevergesd addig, amíg nem kezd el puhulni.

4.    Vedd ki a mentaszárakat a zöldséglevesedből, és az egészet öntsd a borsóra.

5.    Hevítsd forrásig, majd főzd alacsony lángon 5-20 percig, attól függően, hogy fagyasztott vagy friss borsóról van szó. A fagyasztott borsónak elég pár perc, én kb. 5 percig szoktam főzni.

6.    Hagyd a levest kihűlni (legalább langyosra).

7.    Botmixerrel vagy robotgéppel turmixold le a levest krémesre. Nem lesz teljesen krémszerű, hiszen benne maradnak a borsószemek héjdarabjai, de engem ez nem zavar, sőt – így legalább sokkal több rosthoz jutsz, ami az egészséges étkezés fontos eleme.

8.    Fogyasztás előtt keverd hozzá a tejfölt vagy a tejszínt. Mindkét féle képpen készítettem már, a tejföllel frissítőbb, fanyarabb, karakteresebb ízt kapsz, a tejszínnel viszont sokkal krémesebb, lágyabb lesz az eredmény.

9.    A kész levest töltsd leveses tálkákba vagy csészékbe, és finomra vágott friss mentalevelekkel szórd meg. A gyerekek bio levesgyönggyel, a felnőttek sós ropogtatnivalókkal ehetik (de nyugodtan készíthetsz hozzá egy jó kis pirítóst is). Az sem baj, ha magában hajtod fel, úgy is nagyon finom! 😀

Tipp: Egy partin inspirálódtam egy „trendibb” tálalást illetően, ahol spenótkrém levest tálaltak koktélos poharakban – konkrétan meleg spenótot ittam talpas pohárból! Érdekes volt. 😉 Nekem a hideg, mentás borsóleves ennél sokkal jobban passzol a kecses poharakhoz, így én is kipróbáltam. Valóban nagyon üdítő a pohárból iszogatni, vendégségekre nagyon ötletes megoldás. Jó étvágyat!

Recept forrása: Nigella Lawson – Egész évben nyári ízek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .