„Nem kell száz barátra szert tenned, csak legyenek igaz barátaid, akikkel százszor annyit tudsz törődni. Nem baj, ha csak egy van, de vele egy örökké tartó barátságon át törődhetsz.” (Boku wa Tomodachi ga Sukunai c. film)

ló és kutyaE heti boldogságtervem a barátság megerősítése körül forog. Mi az, amivel tudatosan jobbá, szorosabbá tehetjük baráti kapcsolatainkat?

Gondoltam, csinálok egy kis gyűjteményt, amiből lehet szemezgetni és amit persze lehet fejben pipálgatni is! 🙂 Mindenkinek van olyan pont, ami könnyebben, és van ami nehezebben megy. Na, lássuk!

1. Fontos dátumok számon tartása

Ezt a pontot talán a legkönnyebb és egyben a legnehezebb megvalósítani, attól függően, hogy milyen típusú emberek vagyunk. Hiszen milyen egyszerű (vagy legalábbis nekem!) egy kis noteszba, naptárba, a számítógépbe vagy akár okostelefonba feljegyezni barátaink születésnapját, névnapját, esetleg gyerekeik születésnapját, vagy közelibb barátaink házassági évfordulóit!

Ugyanakkor nagyon sok ember áll hadilábon a „köszöntésekkel”, mert egyrészt a dátumok kimennek a fejükből, másrészt pedig nem veszik a fáradtságot, hogy feljegyezzék a fontos napokat. Ha tudatosan tenni szeretnénk kapcsolatainkért, akkor érdemes év elején beírni az összes fontos dátumot (családiakat is) a naptárunkba, és onnantól kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy minden évben átmásoljuk az aktuális naptárunkba. A telefonok vagy a levelező programok évről évre figyelmeztetnek a jeles napokra, még be sem kell újra vinnünk az adatokat! (A Facebook is segítségünkre lehet az ügyben, de én nem támaszkodom kizárólagosan rá, ugyanis sokan nem adják meg a születési dátumukat, vagy nincsenek fönt a Facebook-on. Azért kiegészítő lehetőségnek nem rossz!).

Gretchen Rubin összes közeli ismerőse születésnapját feljegyezte, és nem felejtett el nekik írni ilyenkor. Érdekes, de nekem ez az ötlet nem annyira szimpatikus, mert én úgy érzem, hogy nem feltétlenül van szükség minden ismerős felköszöntésére. Az a mondás jut eszembe, hogy „aki sokat markol, keveset fog”. Nem biztos, hogy azzal építjük legjobban az igazi barátságokat, ha 100 embernek küldünk évente születésnapi e-mailt.  Biztos vagyok ugyanakkor benne, hogy ezek a szokások kultúránként változnak, ahogyan a barát és barátság fogalma is… Az a benyomásom, hogy Magyarországon az embereknek általában kevesebb viszont mélyebb barátsága van, mint az Egyesült Államokban, úgyhogy lehet, hogy pontosan ezért nem tudtam azonosulni Gretchen megközelítésmódjával.

2. Keep in Touch: tartsd a kapcsolatot!

fürdőruhás csajokA barátság megfelelő kommunikáció nélkül nem működik. Ha azt szeretnénk, hogy barátaink tényleg azt érezzék, fontosak számunkra, időnként rajtunk a sor, hogy felvegyük velük a kapcsolatot! (És ne azt várjuk, hogy állandóan ők jelentkezzenek…)

Lehetne azon vitatkozni, hogy ez történjen telefonhívás, e-mail, képeslap, közösségi média, online/telefonos chat vagy sms formájában, de nincs értelme, ugyanis mindenkinek más típusú kommunikáció fekszik. Van olyan barátnőm, aki például nagyon ritkán válaszol az e-mailjeimre, de mivel tudom, hogy nem nagy levélíró, ezt nem veszem zokon (na, jó, egy ideig zokon vettem, de azóta benőtt a fejem lágya! 😉 ). Viszont időnként hosszú telefonbeszélgetéseket folytatunk (és utána olyan jól feltöltődöm! 🙂 ).

Ide tartoznak természetesen a személyes találkozók is, melyek szerves részét képezik egy baráti kapcsolatnak. Lehet ugyan csupán levelezés során barátságokat kötni és fenntartani (anno évekig voltak külföldi levelezőtársaim), de ez elég egysíkúvá tesz egy kapcsolatot.

A hangulatos találkozók, közös programok, élmények mind-mind hozzájárulnak a barátság minőségéhez. Szerintem a közösen megélt pozitív tapasztalatok színesebbé teszik két ember kapcsolatát, és lehet, hogy közhely, de ezek az élmények szolgáltatják a témát a későbbi beszélgetésekhez, eszmecserékhez. (A nosztalgiázásról nem is beszélve!) Mindenki ismeri azt az érzést, amikor alapvetően szimpatikus valaki számunkra, még sincs meg az a bizonyos „közös pont”. Ha viszont valamit együtt csinálunk, akkor ez kevésbé fordulhat elő.

3. Légy figyelmes!

Azon túl, hogy az ember megjegyzi barátja szülinapját, egyéb gesztusokkal is tudtára adhatja, hogy mennyire fontos számára. Ilyen az, amikor empátiával fordulunk a másik problémája felé, vagy elfogadjuk, ha éppen rossz napja van. Néha ez nehéznek bizonyul, főként ha a másik embertől esetleg ugyanezt nem kapjuk meg. Próbáljuk meg figyelmesen meghallgatni a másikat, ha gondjairól mesél, még akkor is, ha éppen pont nem ehhez lenne kedvünk. Az alapvető figyelmességek szerintem nagyon fontosak a hétköznapok során, mert ilyenkor bizonyítjuk a másiknak, hogy igazán „figyelünk rá”.

4. Ember barátismeret felsőfokon

Igazán ismered a barátod? Az igaz barátság egyik legfontosabb alapköve az, hogy ismerjük a másikat (és meglegyen bennünk az igény arra, hogy minél jobban meg akarjuk ismerni). Mik az álmai, mik a vágyai, mik a céljai? Mik a kedvenc dolgai? Mi teszi boldoggá? Mi teszi szomorúvá? Mivel lehet legkönnyebben felvidítani? Mi az, ami igazán fontos számára az életben? Ezekre a kérdésekre jó, ha tudjuk a választ, hiszen így tudunk igazán figyelmesnek lenni vele (és nem utolsó sorban így tudunk frappáns ajándékokat venni neki). Pár évvel ezelőtt csináltam egy nagy kérdés-füzetet, amibe közel 100 kérdést (komolyat, vicceset egyaránt) tettem föl, és körbeadtam családtagjaim, barátaim körében. Természetesen én magam is válaszoltam a kérdésekre. Nagyon meglepő, mulatságos és tanulságos dolgokat tudtam meg másokról, azóta is örömmel veszem elő, és így legalább tudom, hogy kinek mi a kedvenc étele, kedvenc színe, kedvenc virága… Így az ajándékvásárlás is sokkal könnyebb! 🙂

menyasszony és koszorúslányok5. Légy ott élete mérföldköveinél!

Végül pedig még egy nagyon fontos tipp: az igaz barát igyekszik ott lenni a másik életének fontos állomásainál (ha már mást nem, akkor lélekben). Így tudod igazán tudtára adni, hogy számodra is fontosak életének boldog pillanatai, sikerélményei. Legyen az esküvő, diplomaosztó, üzleti vállalkozás elindítása, sportteljesítmény, bármi olyan dolog, amit ő fontosnak tart az életében, és amit szívesen megosztana Veled!

Ahogy megírtam ezt az 5 pontot, még vagy 50 jutott eszembe. Hát, igen, a barátság nem egy egyszerű téma! Egy viszont bizonyos:

„Az igaz barátság törékeny holmi. Ugyanolyan figyelmes bánásmódot igényel, mint más törékeny és értékes dolgok.” (Randolph Bourne)

Szerinted hogyan lehet még „jelen lenni” a másik életében?

Fotók forrásai sorrendben: http://www.scoop.it, Marina Pérez via Pinterest, http://www.destinationweddingmag.com

“Boldog barátság 1. rész: Légy jelen!” - 1 hozzászólás

  1. Ezt a bejegyzést elolvastam a szüleimnek, akikkel pár napot együtt töltöttem. Apukám nagy „mestere” a barátság ápolásának, szinte szó szerint betartava a bejegyzés minden pontját. A névnapján szinte egész nap csörgött a telefonja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .